З початку АТО хмельничани здали вдвічі більше крові, ніж завжди

З початку АТО хмельничани здали вдвічі більше крові, ніж завжди
До Хмельницької обласної станції переливання крові щодня приходить півсотні хмельничан, які хочуть допомогти пораненим бійцям АТО. Для потерпілих потрібна кров будь-якої групи, але резус-фактор повинен бути негативним.

Хмельничани відгукнулися на прохання військових медиків здавати кров для поранених на Сході бійців.

Кров з негативним резус-фактором у дефіциті 

Лікарі зазначають, що найактуальніша наразі донорська кров із рідкісним, негативним резус-фактором. Донорів із позитивним резус-фактором зараз просять не приходити.

Відео дня

- На жаль, людей з негативним резусом дуже мало у природі, - каже Ярослав Столяр. – До прикладу, з 30 донорів лише 5-10% мають негативний резус-фактор. А ми обласний заклад, тому запити на надання крові нам подають усі медичні заклади. У цей нелегкий для країни час крові потрібно багато. Порівнюючи з мирним часом, Хмельницький військовий госпіталь зараз потребує вдвічі більше донорської крові.

Скільки хмельничан від початку бойових дій на Сході здали кров, лікарі не кажуть, посилаючись на лікарську таємницю. Втім, вони відзначають, що станція переливання крові стабільно приймає близько 20-30 чоловік на день. Зараз же їх кількість зросла до 50-60.

- Під час майдану активність також була дуже висока. Соціальна реклама допомогла людям відреагувати. Після розстрілу активістів на Інститутський був запит з Києва на потребу крові. Зараз також дуже багато донорів приходить, побільшало людей, які приходять вперше. А вчора подзвонила людина з Ялти. Чоловік захотів здати кров в нас, бо почув про необхідний резус. Виявилося, що він має у відрядження приїхати в Хмельницький. Сказав, що для нашої армії хоче здати кров, прямо з поїзду хоче до нас добратися. Я сам в шоці, яка активність людей, - каже завідувач відділенням.

 

Запаси крові є

Перед тим як забирати кров, у лабораторії беруть пробу з пальця для визначення групи крові. Інформацію заносять у базу даних станції. Кров тестують на інфекції – гепатити, сифіліс, СНІД. Потім її переробляють і готують до видачі лікарняним закладам.Скільки літрів крові не вистачає для постраждалих, у медичному закладі не кажуть.

-Це не те, що зараз ми не можемо сказати, адже  ще при Януковичу був указ, згідно з яким називати будь-які цифри ми не можемо.  На тиждень повинен бути запас – як мінімум по 2 літри крові кожної групи крові. – каже Ярослав Столяр.

Хоч, за словами фахівців, найкраща кров у людей в період розквіту тіла – з 29 до 40 років, але всі хмельничани віком від 18 до 60 років можуть допомогти армії, ставши донорами. Кров можна здавати не частіше одного разу на два місяці з 8:00 по 13:00 з понеділка по п"ятницю у Хмельницькій обласній станції переливання крові по вулиці Сковороди, 29.

Як стати донором

Кров можна здавати тільки при доброму стані здоров'я та гарному самопочутті. В день здачі необхідно поснідати, при цьому неможна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь. Не бажано в цей день управляти транспортними засобами із-за емоційного збудження.  За 2 години до та 2 години після дачі крові курити небеспечно, як для себе, так і для того, кому попаде  кров.За 100 мл крові донорма видається 16 гривень та 30 гривень на обід. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:25 ВСІМ Бізнес-ліга 2024 - відеоогляди матчів 1-2 туру play_circle_filled 18:06 Великодній ярмарок у центрі Хмельницького: збиратимуть гроші на турнікети 17:27 Працівник судової охорони обіцяв підслідному поліцейському «вирішити» питання з кримінальною справою, — ДБР 16:52 Яка зарплата у головного поліцейського Хмельницького району. Огляд декларації Василя Птащука Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 16:14 У хмельницькому «Електротрансі» є 88 вакансій (СПИСОК) 15:40 «Мені потрібен син, а не герой»: спогади про 21-річного розвідника Олексія Вітюка photo_camera 15:27 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:42 У Хмельницькому відремонтували терапевтичне відділення міської лікарні photo_camera 12:45 У Хмельницькому на два тижні відключать гарячу воду (АДРЕСИ) 12:06 Житель Хмельницького району вкрав квіти з могили загиблого воїна 11:41 ВСІМ Бізнес-ліга 2024: календар матчів 4 травня 11:26 Як хмельничани називають дітей: підбірка рідкісних і поширених імен за квітень 11:22 Що таке зубні імпланти, чи боляче їх ставити і як довго служитимуть. Огляд стоматологій Хмельницького 10:11 Допомога рідним військових й пораненим захисникам: прийом будуть вести в Славутському ЦНАПі 09:03 У Хмельницькій міській раді скликають сесію: які питання розглянуть
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up