Як змінилися мікрорайони за часи незалежності: розповідаємо про Виставку, Озерну та Лезневе (ФОТО)

Як змінилися мікрорайони за часи незалежності: розповідаємо про Виставку, Озерну та Лезневе (ФОТО)
Будівництво костелу на проспекті Миру, панорами Виставки та Озерної
  • До Дня Незалежності ми підготували для вас проєкт про зміни в мікрорайонах міста.

  • Цього разу дізнавайтеся про північну частину міста.

За останній 31 років мікрорайони Хмельницького змінилися по-різному. Десь вони поставали майже з нуля, десь зміни майже непомітні. Цим матеріалу ми завершуємо проєкт, присвячений мікрорайонам міста у часи незалежності. Він присвячений північній частині міста — Виставці, Озерній та Лезневому. З попередніх матеріалів ви можете дізнатися про Південно-Західний, Ружичну, Гречани, Центр, Дубове, Ракове та Книжківці.

Виставка — занепад заводів та нові торгові центри

Чимало змін у цьому мікрорайоні пов’язані зі скороченням виробництва на заводах, які діяли на час проголошення незалежності. Так, були значно зменшені потужності «Темпу» та Хмельницької взуттєвої фабрики. Це ж саме стосується хлібозаводу, відкритого на Панаса Мирного у грудні 1992 року.

Корпуси заводів стали торговими та офісними центрами. Так сталося, приміром, зі взуттєвою фабрикою, в корпусі якої зараз розміщений торговий центр «Ріко».

Відео дня

Окремо варто зупинитися на корпусах заводу «Темп». В одному з них в листопаді 1988 року розмістилася міжрегіональна академія управління персоналом. Інший тривалий час стояв покинутими, доки в ньому не вирішили провести реновацію. Роботи з реконструкції тривають зараз. Зрештою він має перетворитися у торговий центр «Темп». У корпусі планується розмістити офіси, магазини, супермаркети та спортивні об’єкти.

Втім, за час незалежності з’являлися й нові об’єкти. У червні 1995 року було створене виробниче об’єднання «Хмельницьклегпром». Потужності були розміщені на вулиці Степана Бандери.

Того ж року на проспекті Миру відкрився новозбудований костел. У лютому 2001 року був створений парк «Заріччя». На той час це був яблуневий сад площею 4,35 гектара.

Наприкінці 1990-х — початку 2000-х припинив роботу кінотеатр «Сілістра». У його приміщення відкрили ресторан з такою ж назвою. До нього ж був поступово добудований «СВ-клуб».

За час незалежності на Виставці з’явилося чимало торгових центрів, які збудовані «з нуля». Так, у січні 2008 року був відкритий «Епіцентр», включаючи супермаркет «Таврія В». У грудні того ж року був відкритий «Оазис».

2018 року були відкриті бізнес-центр «Parus» на Степана Бандери та ТРЦ «Woodmall» на Трудовій, 2019 року — ТРЦ «Montblanc» на Степана Бандери, 2021 року — ТЦ «Центр Проспект» на Панаса Мирного. Будівництво нового ТРЦ «Proskuriv Plaza» триває на Зарічанській. Наступного тижня, 26 серпня, відбудеться відкриття першого у міста ресторану «McDonald’s». Він розташований на Темпі.

За часів незалежності найбільш активно житлове будівництво триває в районі вулиць Зарічанська, Озерна та Трудова. Останню мають з’єднати зі Старокостянтинівським шосе вулицею Мельникова. Будівництво останньої триває на цей час. Серед останніх подій також можна згадати встановлення «прапора за 5 мільйонів» у дендропарку.

Протягом останніх 30 років на Виставці розвинулася тролейбусна мережа. Нові лінії з’явилися:

Декомунізаційні процеси на назви вулиць вплинули мало. Серед значних змін варто виокремити перейменування вулиці Маршала Рибалка на вулицю Степана Бандери 2016 року.

Старі та нові фото мікрорайону переглядайте в кінці матеріалу.

Озерна — мікрорайон «з нуля»

Майже весь мікрорайон постав після проголошення незалежності України. Станом на 1991 рік тривало активне будівництво між озером та вулицями Степана Бандери, Панаса Мирного, Кармелюка та Лісогринівецькою. Це масиви Озерна-1 (південніше вулиці Панаса Мирного) та Озерна-2 (північніше вулиці Панаса Мирного). Чотири названі вулиці будувалися у цей же період — наприкінці 1980-х — початку 1990-х.

Відтоді й дотепер триває забудова масивів Озерна-3 (між Лісогринівецькою, Кармелюка, Січових стрільців та Старокостянтинівським шосе) та Озерна-4 (між Панаса Мирного, Січових стрільців, Старокостянтинівським шосе та струмком).

У масиві Озерна-2 варто відзначити появу дитячого садка, який відкрили у вересні 2019 року. У серпні 2020 року там також з’явилося відділення «Укрпошти». Це, пов’язано, зокрема, з активною забудовою Озерної.

Загалом розвиток інфраструктури мікрорайону не встигає за забудовою. Так, на Озерній розташована найбільша школа України — НВО №28. Станом на лютий 2020 року вона мала 65 класів, у яких навчалися 2112 учнів. До слова, ця школа почала роботу незадовго до проголошення незалежності — у січні 1990 року.

Зараз на Озерній триває будівництво початкової школи. Вона розташована поруч зі вже згаданим дитячим садочком. Крім того, заплановане будівництво ліцею на вулиці Січових стрільців.

На початку 2018 року в мікрорайоні розпочали будівництво вулиці Січових стрільців — від Панаса Мирного до Старокостянтинівського шосе. Рух нею відкрили у вересні 2020 року.

Саме за часів незалежності на Озерну був запущений тролейбусний рух. Хронологія відкриття ділянок:

Серед торгових центрів варто відзначити появу «Агори», яка відкрита у квітні 2014 року. Крім того, на вулиці Січових стрільців у 2020 році відкрилися перші комерційні об’єкти у комплексі «Urban Street».

2019 року в мікрорайоні розпочали облаштування зони відпочинку навколо озера. Станом на зараз основна частина робіт завершена. Узбережжя очистили від сміття та очерети, проклали пішохідну доріжку, встановили лавки та освітлення, облаштування місце для вигулу собак.

Варто також зазначити, що 2011 року до Хмельницького були приєднані масиви Обрій та Дивокрай. Таке рішення прийняла Верховна Рада України. Доти вони належали Грузевицькій сільській раді.

Старі та нові фото мікрорайону переглядайте в кінці матеріалу.

Лезневе — нові комунікації та дитячий садок

Хоч мікрорайон і є частиною Хмельницького, та життя там тече по-сільському неспішно. За часи незалежності тут сталося значно менше змін, аніж на Виставці та Озерній.

1991 року в мікрорайоні відбудували церкву. 2000 року почала діяти амбулаторія. 2005 року почалося облаштування доріг з твердим покриттям. Тоді ж у мікрорайоні розпочали прокладання водогону. У вересні 2020 року в Лезневому відкрили дитячий садок на 160 місць.

Цікаво, що розташована в Лезневому школа №13 названа на честь Михайла Чекмана. Він очолював Хмельницький у період від 1990 до 2002 року, коли трагічно загинув в автокатастрофі.

Виставка — старі та нові фото

Будівництво храму Христа Царя Всесвіту
Мікрорайон у 1990-х роках, перехрестя Свободи та Зарічанської
Хмельницький: Кінотеатр "Сілістра" | Online.km.ua
Кінотеатр «Сілістра»

 

Боротьба за колишній кінотеатр “Сілістра”: із фірми Вікарчука стягують  майже 2 млн грн - Новини Хмельницького
Кінотеатр «Сілістра»
Фірма Вікарчука відмовилася орендувати кінотеатр «Сілістра»: його передали  комунальному підприємству : 15:01:2021 - vsim.ua
Площа Свободи, ресторан «Сілістра» та «СВ-клуб»

 

Реконструкція корпусу заводу «Темп»

Озерна — старі та нові фото

Немає опису світлини.
Початок будівництва мікрорайону
На зображенні може бути: квітка
Мікрорайон наприкінці 1980-х — на початку 1990-х

 

На зображенні може бути: хмарочос та небо
Мікрорайон у травні 2002 року
Файл:Хмельницький, будівництво вулиці Січових Стрільців у мікрорайоні  Озерна.jpg — Вікіпедія
Будівництво вулиці Січових стрільців
Хмельницький. Urban Street.: terwik — LiveJournal
«Urban Street»
Озерна у серпні 2007 року
Озерна у вересні 2018 року

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тетяна Петровп

    вам шо робити немає що?
  • Владимир Шевченко

    Лысыми 😆

keyboard_arrow_up