Гінекологи Хмельницького: зібрали 8 лікарських історій

Гінекологи Хмельницького: зібрали 8 лікарських історій
  • 15 липня в Україні відзначають День гінеколога.
  • Розповідаємо про 8 медиків, які дбають про жіноче здоров’я хмельничанок.

Вони оглядають, лікують та допомагають з’явитися на світ малюкам. Йдеться про гінекологів, чию роль в житті кожної жінки не можна обезцінити. Під час війни лікарі цієї спеціальності приймають пологи в укриттях. При цьому виконують свою роботу професійно. Підтвердженням є здорові малюки та задоволені усім матусі. 

У перший місяць війни стало відомо про першу жінку, яка народила в бомбосховищі Хмельницького перинатального центру. Під час повітряної тривоги Олександра стала мамою донечки. Про те, як все відбувалося, дізнавайтеся тут. 

Загалом за час повномасштабного наступу росіян, від 24 лютого, лікарі міського перинатального центру прийняли 630 пологів. Серед породіль були і переселенці, які прибули в Хмельницький з інших регіонів. Про все це розповіла директорка медзакладу.

Відео дня

Сьогодні, 15 липня, в Україні відзначають День гінекологів. Саме тому підготували для вас підбірку історій про хмельницьких гінекологів. З усіма ними журналістка vsim.ua вже спілкувалася раніше. Серед них - медики, які працюють на керівних посадах та акушери-гінекологи, які надають допомогу в різних відділеннях перинатального центру. 

Андрій Ропотан

Андрій Ропотан - ексдиректор Хмельницького перинатального центру. На своїй посаді він працював протягом 16 років. Кілька місяців тому написав заяву за власним бажанням. Причина - стан здоров’я. Наразі він обіймає іншу посаду - завідувач відділення інфекційного контролю. Паралельно він продовжує роботу акушера-гінеколога.

Андрій Ропотан оперує жінок і приймає у них пологи понад 30 років. Починав із медзакладу на Одещині. Там проходив інтернатуру. У 23 роки він самостійно виконав десятки оперативних втручань. Згодом Андрій Ропотан став співавтором винаходу, що стосується саме кесаревого розтину. Зокрема, винайшов спосіб, за якого жінка може вагітніти після операції протягом року.

Поріг Хмельницького перинатального центру медик переступив 30 років тому. На шляху до крісла головного лікаря був завідувачем кількох відділень і працював акушером-гінекологом. Оперував, приймав пологи і допоміг з’явитися на світ тисячам хмельничан. Більше про гінеколога - дізнавайтеся в інтерв’ю. 

Анна Каретна

— Найбільше мені запам’ятовуються випадки непліддя, що закінчуються народженням дитини. У мене була пацієнтка, якій 43 роки. У неї 13 років було непліддя. Всі їй казали, що навіть ЕКО не допоможе. Ми її пролікували й зробили операцію. Вже за 3 місяці після цього вона завагітніла. Зараз в неї син Олександр, - розповідає акушер-гінеколог Анна Каретна.

Лікарка розповіла більше про свою роботу журналістці vsim.ua. А саме - як працює з неплідними жінками, веде вагітності неповнолітніх та складні випадки, з якими стикаються майбутні батьки. 

Також популярна лікарка поділилася особистим життям. Анна Каретна розказала, із ким з колег “родичається”, в кого проходить гінекологічні огляди та хто з медиків приймав у неї пологи. Про все це дізнавайтеся в інтерв’ю. 

Анна Купрата 

Героїня цього матеріалу відрізняється від інших лікарів не лише ставленням до пацієнток, а й  відношенням до сучасного світу. Гінекологиня Анна Купрата обожнює та цінує сучасність за всі можливості, які вона дарує. Наприклад - соцмережі. Гінекологиня активно розвиває свою сторінку в Instagram, пише дописи на теми жіночого здоров’я і навіть консультує “онлайн”. 

Решта контенту Анни Купратої - відео. На одне з таких журналістка натрапила випадково в тенетах Instagram. Тоді й вирішила запросити Анну Купрату на інтерв’ю. Адже вона єдина лікарка міського перинатального центру, хто на гінекологічному кріслі не лише оглядає жінок, а й знімає їх під музику на камеру.

Анна Купрата потрапила в Хмельницький перинатальний центр відразу після навчання у “виші”. Спершу там проходила інтернатуру, а повноцінно працювати розпочала з 2013 року. Тепер у неї на обліку стоять десятки вагітних.  Спілкування з ними, каже медик, часто нагадує манеру розмови між двома подругами. Більше про Анну Купрату читайте в матеріалі. 

Ірина Королюк

Із 1 червня на посаді керівника Хмельницького перинатального центру - Ірина Королюк. Їй 42 роки. Вона мама двох дітей та лікар із 15-річним досвідом. На її робочому столі - чимало паперів та акваріум із рибкою, на ім’я Леонід. Із запалом в очах вона розповідає про те, яким хоче бачити перинатальний центр за 10 років. При цьому найчастіше звучать слова “потужний” і “сучасний”.

Журналістка vsim.ua запросила Ірину Королюк на інтерв’ю. У ході нього дізналася більше про нову директорку та про зміни, що чекають на медзаклад під її керівництвом. Більше про все це - в матеріалі. 

Ірина Сухораб

Ірина Сухораб має чималий досвід роботи в перинатальному центрі. За всю свою практику медик вела не одну тисячу вагітностей. Бувало, що після народження малюка, пацієнти брали гінеколога за хрещену маму.

Лікарка з самого початку своєї практики роботи працювала в жіночій консультації. Зізнається, що приймати пологи - справа не для неї.

Дізнатися більше про акушера-гінеколога можете за посиланням. 

Лілія Бойцун

Гінеколог Лілія Бойцун має досвід роботи понад 32 роки. Саме стільки часу вона приймає пацієнток у міському перинатальному центрі. 

За всю практику, лікарка зіткнулася із різноманітними ситуаціями. Йдеться про неординарні випадки захворювань, позитивні історії чи навіть курйози. Останніх вона має в запасі чимало. Та журналістці медик наважилася розповісти всього одну, яка тягне мінімум на анекдот. 

Також медик поділилася історією породіллі, яка народила після сорока років. А ще розповіла, що її досі вражає в роботі після набутого досвіду. 

Як досвідчена лікарка ставиться до сучасного тренду домашніх пологів і чи вважає вона сучасну гінекологію дороговартісною? Відповіді на ці та інші питання в інтерв’ю. 

Русудан Пажава

Нет описания.Русудан Пажава - одна з тих, до кого йде найбільше вагітних. Гінекологиня родом з Грузії. До України вона перебралася через бойові дії на Батьківщині. Якийсь час жінка жила в Луганську. Та через російсько-українську війну знову мусила переїхати. Так доля занесла лікарку в Хмельницький. 

Де б не жила Русудан, всюди набиралася досвіду в медицині. Працювала онкогінекологом, вела прийоми й виконувала операції. Тож лікаркою вона працює вже 15 років.

Спілкуючись із Русудан на різні теми, на її очах кілька разів виблискували сльози. Вперше це сталося, коли вона розповідала про свої переїзди. Згодом - коли пригадувала історії своїх пацієнток, які ледь не втратили дитину. Більше про лікарку дізнавайтеся тут. 

Тарас Закутній

Тарас Закутній працює в міському перинатальному центрі. Він приймає пологи, оглядає жінок і призначає їм необхідне лікування. Досвід його роботи складає понад 5 років. 

Професійного досвіду лікар набував не лише під час практики чи інтернатури. Тарас Закутній за власною ініціативою відвідував перинатальні центри та пологові відділення в різних містах України, а також побував у клініці в Австрії. 

Звісно, що зі своєї практики лікар-гінеколог має чимало історій. Тарас Закутній розповідає, про випадки, коли народжували перед входом, не встигнувши увійти до перинатального центру. В результаті, дитина з’являлася на світ у “швидкій”. Траплялося, коли вагітна народжувала всього за 10 хвилин. При цьому, каже лікар, сама не зрозуміла, як все сталося. 

—  Жінки часто кричать під час цього процесу. Щось на кшталт: “Нащо я на це погодилася”, чи “Щоб я ще раз йому народила”. Або, звісно, матюкаються. Та в цьому нічого такого немає. Ми, лікарі, з розумінням до цього ставимося. Бо знаємо, що процес болісний. Були випадки протилежні. Коли жінка народила і навіть не зрозуміла, що сталося. Вона казала: “Це що вже все?”, - розповідає лікар. 

Більше про гінеколога Тараса Закутнього читайте в інтерв’ю. 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Сидор Ковпак

    В статті не вказані розцінки хабарів
  • Читач97

    Сухораб хороший лікар??? Не смішіть людей. Вона тільки може приписувати дорогі ліки і купу непотрібних аналізів в приватних лабораторіях. А потім сама ж їх і не дивиться
  • Ірина Кудіна

    Через халатність під час пологів, які приймала у мене Мокрицька, мій син за все життя залишився інвалідом з діагнозом перелом хребта !!!!
  • Читач75

    Горобець В. М. найкращий лікар. Кваліфікований і професіонал своєї справи. Лікувалася місяць в патології і народжувала в нього, то дуже задоволена.

    На обліку стояла в Бойцун. Л.А. то також чудовий лікар. Нічого лишнього не виписує, все конкретне і по потребі.

keyboard_arrow_up