Чорниця квітне у травні-червні, плоди дозрівають у липні-серпні. Заготовляти листя потрібно під час цвітіння, а плоди - під час дозрівання.
На хмельницькому центральному продуктовому ринку склянка чорниць коштує п'ять гривень, кілограм — 25 гривень, стільки ж коштує склянка ягід біля тогрового центру «РІКО». Продавець запевнила, що ягоди відбірні, привезені з Полонного. Якщо хочете заощадити, потрібно рано-вранці відвідати ринок «Ранковий» біля Кам'янецького переїзду, за кілограм чорниць там викладете 20 гривень.
Ягоди чорниці вживають свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком та вершками. Вони є сировиною для різних галузей харчової та кондитерської промисловостей. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад.
У фруктово-ягідному виноробстві з чорниці готують вино, яке має високі смакові й дієтичні властивості, а також наливки та настоянки. Сік чорниці використовують для підфарбовування плодових вин і як харчовий барвник.
У науковій медицині використовують ягоди та листя чорниці. Висушені ягоди застосовують як в’яжучий засіб при гострих і хронічних проносах, особливо у дітей. Листки, що містять глікозид поліміртилін, використовують як засіб при лікуванні початкових форм цукрового діабету. Ні в одному іншому фрукті та овочі не знайдеться стільки марганцю, як його має чорниця.
Ще у часи Радянського Союзу чорницю завжди включали у раціон льотчиків. І це не дивно - дякуючи вмісту вітаміну А та деяких схожих за своєю дією речовин чорниця незамінна при лікуванні проблем зору. З неї роблять ліки та краплі для очей.
«Коли внуки були маленькими використовувала ягоди чорниці як лікувальний засіб від розладів шлунку. Взагалі, ці ягоди мають багато лікувальних властивостей», - розповіла пенсіонерка Анеля. Вона радить заготовляти чорницю на зиму за таким рецептом: на склянку ягід потрібно дві склянки цукру. Перетріть ягоди із цукром та законсервуйте, але щоб мати стовідсоткову гарантію, що чорниці «не зірвуть», потрібно дану суміш довести до кипіння і лише після цього консервувати. «Можете їсти просто як варення, робити чай», - сказала жінка.
У народній медицині сухі плоди чорниці вживають як в’яжучий засіб у вигляді чаїв, компотів, киселів при лікуванні різних хвороб кишково-шлункового тракту. Сироп з ягід вживають при запаленні печінки, недокрів’ї, зниженій кислотності шлункового соку. Рослину використовують при маткових кровотечах, водянці, жовчнокам’яній хворобі, недокрів’ї, цукровому діабеті. Є вказівки, що ягоди запобігають розвитку силікозу, поліпшують зір. Антоціани, що містяться в плодах, використовують для виготовлення препаратів, що застосовуються для профілактики променевої хвороби.
Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, броколі, цибулі та салату знайшлося місце і чорниці. Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів.
Так що влітку обов'язково зверніть увагу на чорницю. Потурбуйтесь про власне здоров'я, здоров'я своїх близьких та рідних.
Чорниця квітне у травні-червні, плоди дозрівають у липні-серпні. Заготовляти листя потрібно під час цвітіння, а плоди - під час дозрівання.
На хмельницькому центральному продуктовому ринку склянка чорниць коштує п'ять гривень, кілограм — 25 гривень, стільки ж коштує склянка ягід біля тогрового центру «РІКО». Продавець запевнила, що ягоди відбірні, привезені з Полонного. Якщо хочете заощадити, потрібно рано-вранці відвідати ринок «Ранковий» біля Кам'янецького переїзду, за кілограм чорниць там викладете 20 гривень.
Ягоди чорниці вживають свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком та вершками. Вони є сировиною для різних галузей харчової та кондитерської промисловостей. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад.
У фруктово-ягідному виноробстві з чорниці готують вино, яке має високі смакові й дієтичні властивості, а також наливки та настоянки. Сік чорниці використовують для підфарбовування плодових вин і як харчовий барвник.
У науковій медицині використовують ягоди та листя чорниці. Висушені ягоди застосовують як в’яжучий засіб при гострих і хронічних проносах, особливо у дітей. Листки, що містять глікозид поліміртилін, використовують як засіб при лікуванні початкових форм цукрового діабету. Ні в одному іншому фрукті та овочі не знайдеться стільки марганцю, як його має чорниця.
Ще у часи Радянського Союзу чорницю завжди включали у раціон льотчиків. І це не дивно - дякуючи вмісту вітаміну А та деяких схожих за своєю дією речовин чорниця незамінна при лікуванні проблем зору. З неї роблять ліки та краплі для очей.
«Коли внуки були маленькими використовувала ягоди чорниці як лікувальний засіб від розладів шлунку. Взагалі, ці ягоди мають багато лікувальних властивостей», - розповіла пенсіонерка Анеля. Вона радить заготовляти чорницю на зиму за таким рецептом: на склянку ягід потрібно дві склянки цукру. Перетріть ягоди із цукром та законсервуйте, але щоб мати стовідсоткову гарантію, що чорниці «не зірвуть», потрібно дану суміш довести до кипіння і лише після цього консервувати. «Можете їсти просто як варення, робити чай», - сказала жінка.
У народній медицині сухі плоди чорниці вживають як в’яжучий засіб у вигляді чаїв, компотів, киселів при лікуванні різних хвороб кишково-шлункового тракту. Сироп з ягід вживають при запаленні печінки, недокрів’ї, зниженій кислотності шлункового соку. Рослину використовують при маткових кровотечах, водянці, жовчнокам’яній хворобі, недокрів’ї, цукровому діабеті. Є вказівки, що ягоди запобігають розвитку силікозу, поліпшують зір. Антоціани, що містяться в плодах, використовують для виготовлення препаратів, що застосовуються для профілактики променевої хвороби.
Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, броколі, цибулі та салату знайшлося місце і чорниці. Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів.
Так що влітку обов'язково зверніть увагу на чорницю. Потурбуйтесь про власне здоров'я, здоров'я своїх близьких та рідних.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.