Як змінювалася смертність на Хмельниччині за останні 5 років (ІНФОГРАФІКА)

Як змінювалася смертність на Хмельниччині за останні 5 років (ІНФОГРАФІКА)
Ілюстративне фото
  • Жовтень 2020 року виявився рекордним для Хмельницької області за кількістю смертей.

  • Частково це можна пояснити наслідками пандемії, скориставшись офіційною статистикою.

  • Експерти вважають, що смертність через COVID-19 може бути більшою за заявлену МОЗ.

Всі причини смерті мешканців Хмельниччини поділені на 18 груп. Одна з них додалася минулого року — це коди для особливих цілей, куди фахівці статистики включають COVID-19. Як за останні 5 років змінився рівень смертності на Хмельниччині та як на цей показник вплинула нова хвороба? Розповідаємо у цьому матеріалі.

Смертність у Хмельницькій області

Ми проаналізували інформацію головного управління статистики у Хмельницькій області щодо кількості смертей за останні 5 років — від січня 2016 до жовтня 2020, коли були оприлюднені найсвіжіші дані. Розповідаємо окремо про кожен показник. Інфографіку переглядайте після тексту статті.

Загальна кількість смертей у році протягом січня-жовтня. Кількість смертей у 2020 році є найвищою — 16 434 випадки. Проте цей показник майже не відрізняється від попередніх років. Так, 16 384 смерті зафіксували за такий же період 2016 року.

Відео дня

Кількість смертей за кожним місяцем від січня 2016 року до жовтня 2020. При такому розподілі даних чітко видно високу смертність у вересні-жовтні 2020 року. В останній із цих місяців померли 2 152 людини. Це найбільша місячна смертність за останні 5 років. У вересні 2020 року померли 1 665 людей, і це найбільша смертність цього місяця за останні 5 років.

Середня кількість смертей у січні-жовтні протягом 2016-2019 років та кількість смертей у ті ж місяці 2020 року. Протягом січня-серпня 2020 року смертність коливалася на середньому рівні попередніх років, і почасти була нижчою. Тим часом у вересні смертність перевищила середню на 211 випадків, а у жовтні — на 378.

Надлишкова смертність у 2020 році. Цей показник розрахований так: кількість смертей протягом місяця мінус середня кількість смертей у попередні роки мінус кількість смертей від COVID-19. Протягом березня-липня цей показник то зростав, то знижувався, подеколи сягаючи від’ємних значень. Від липня показник постійно зростає, і у жовтні він досягнув 193. Тобто у жовтні 2020 року смертність перевищила середню минулих років на 193 випадки, і це не пояснюється зафіксованими офіційно випадками смерті через COVID-19.

Смертність в Україні

Якою є ситуація з цими показниками в цілому по Україні? Дані Державної служби статистики проаналізувало видання «BBC Україна». Результати є аналогічними тим, що наведені вище, — смертність у вересні-жовтні 2020 року є помітно вищою, ніж середня смертність у ці ж місяці попередніх років. У вересні 2015-2019 років в середньому в Україні помирали 42 тисячі людей, тоді як у вересні 2020 померли 48 тисяч людей. При цьому смертей через COVID-19 у цей місяць було 1 600 (за даними МОЗ).

Аналогічною ситуація була у жовтні 2020 року. Тоді в Україні померли 59 тисяч людей, хоча в середньому за цей місяць було 50 тисяч смертей протягом 2015-2019 років. Випадків смерті через COVID-19 у жовтні 2020 року було близько 3 000.

Чим же зумовлена таки статистична картина? Опитані «BBC Україна» експерти припускають, що фактична смертність від COVID-19 може бути значно вищою за офіційну.

— У жовтні в Україні померли на 9 тисяч більше людей, ніж зазвичай. А від коронавірусу — 3 тисячі. 6 тисяч — це, можливо, смертність від коронавірусу, яку ми не бачимо. Можливо, що 2/3 смертей від COVID-19 ми не тестуємо, — розповів соціолог Андрій Косецький у коментарі журналістам.

Він також зазначив, що різниця може виникати через затримку відображення статистики з боку МОЗ. Медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова припустила, що дані щодо смертності можуть бути заниженими. Втім, це не обов’язково наслідок умисних дій.

— Не спеціально хтось її занижував, але зрозуміло, що могли бути різні історії. Що тести були помилково негативні, що хтось помер від коронавірусу, але під іншим діагнозом. Були навіть історії, коли родичі померлих просили переписати діагноз, щоб організувати «нормальний» похорон, — розповіла Катерина Булавінова.

Тим часом міністр охорони здоров’я Максим Степанов та головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповідали, що зі статистикою в Україні все добре і вона точно відображає реальну ситуацію.

— Всі без винятків пацієнти, які померли, і в яких підтвердили ПЛР-тестуванням COVID-19, потрапляють у цю статистику. Люди, у яких прижиттєво не встановили COVID-19, але які мали пневмонію і які померли, — під час розтину обов'язково робиться тестування. Якщо є COVID-19 — вони теж потрапляють у цю статистику. Ми робимо це максимально відкрито, — розповідав Максим Степанов.

Як повідомляє «BBC Україна», у багатьох країнах світу за час пандемії померло більше людей, ніж за такий самий період у попередні роки — навіть з урахуванням смертей через COVID-19. Таким чином Україна зі збільшеним рівнем смертності не є винятком.

За інформацією Хмельницької ОДА, у листопаді 2020 року в області зафіксували 231 смерть через COVID-19, у грудня — 137.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up