Що відомо про Віктора Вікарчука, якого облили зеленкою біля міської ради

Що відомо про Віктора Вікарчука, якого облили зеленкою біля міської ради
  • Хмельницький бізнесмен є фігурантом провадження про захоплення влади.

  • В клубі «СВ» створили «міську раду» та обрали її «голову».

Останніми днями хмельницький бізнесмен Віктор Вікарчук є чи не головним персонажем місцевих новин. Основним інформаційним приводом є створення «міської ради» у клубі «СВ». Через це навіть відкрили кримінальне провадження. Сьогодні, 2 листопада, Вікарчук прийшов до міської ради на Гагаріна, 3, аби обговорити питання утворення «законних» органів влади. Про це ми вже розповідали у попередньому матеріалі, а зараз пропонуємо ознайомитися з основними фактами біографії хмельницького бізнесмена.

Головне про Віктора Вікарчука

Віктор Вікарчук народився у Красилові 12 березня 1969 року. Там же навчався у середній школі та училищі. В останньому отримав кваліфікацію «слюсар механоскладальних робіт четвертого розряду». 1989 року закінчив Хмельницький електромеханічний технікум з кваліфікацією «технік-механік по експлуатації та налагоджуванню верстатів з числовим програмним управлінням». Про це йдеться у його автобіографії.

Протягом 1989-1991 років Віктор Вікарчук служив в армії. Після завершення служби й до початку 1992 року працював у Кам’янець-Подільській брокерській конторі, потім — у Красилівському птахорадгоспі. Від 1994 до 1999 року Віктор Вікарчук був приватним підприємцем. 1999 року заснував приватне підприємство «Браво», яке згодом стало товариством з обмеженою відповідальністю.

Відео дня

2000 року Віктор Вікарчук створив «СВ-клуб». Протягом 2004-2008 року навчався у Міжрегіональній академії управління персоналом. Закінчив її зі спеціальністю «Правознавство» та кваліфікацією «юрист». Від квітня 2005 до серпня 2006 року Віктор Вікарчук був головою Красилівської РДА. Крім того, 2005 року бізнесмен навчався у Національній Академії державного управління при Президентові України на факультеті вищих керівних кадрів.

2006 року Вікарчук став депутатом Хмельницької міської ради. Того ж року балотувався на посаду міського голови, проте вибори програв. 2020 року Віктор Вікарчук балотувався у депутати міської та обласної рад від партії «Опозиційна платформа — За життя».

Принаймні від 1999 року Віктор Вікарчук займався благодійністю. Зокрема, допомагав міському будинку дитини та організовував заходи для дітей-сиріт та дітей з інвалідністю. 2017 року Віктор Вікарчук видав «Словник простих слів». Він був ілюстрованим та містив близько 300 слів.

Бізнес, благодійність та конфлікт з міською владою

За даними сервісу YouControl, Віктор Вікарчук є керівником або учасником восьми юридичних осіб. Це і комерційні структури, і громадські та благодійні організації:

Найвідомішим бізнес-проєктом Віктора Вікарчука є клуб «СВ», розташований на вулиці Свободи, 1А. Будівля належить міській раді, а Вікарчук її орендує. Втім, 26 грудня 2019 року у міськраді вирішили розірвати договір оренди цілісного майнового комплексу та почати інвентаризацію майна. І саме з «СВ» пов’язаний гучний конфлікт між Вікарчуком та міською владою кількарічної давнини.

21 жовтня 2016 року в «СВ» планували провести концерт Потапа та Насті Каменських. Хмельницькі активісти мали намір не допустити проведення заходу. Того дня представники кількох громадських організацій прийшли до клубу з акцією протесту. Вони скандували гасла, кидали петарди та обливали будівлю свинячою кров’ю. Зрештою до них вийшов Віктор Вікарчук та сказав, що концерту не буде.

Активісти «СВ» зайшли в хол та переконалися, що концерту дійсно не буде. Після цього вони залишили будівлю. Надворі активісти почали кидати петарди та запалювати димові шашки. Декілька з них кинули всередину будівлі. На місці події була й поліція. Спершу правоохоронці просто спостерігали, після цього спробували зупинити молодиків. Все це переросло у бійку. Хтось із присутніх застосував перцевий балончик. Поліцейським вдалося затримати лише 15-річного хлопця.

Після тих подій Віктор Вікарчук хотів домогтися усунення з посад заступника міського голови Володимира Гончарука та начальника управління молоді та спорту Артема Ромасюкова. Втім, йому це не вдалося, адже питання навіть не стали вносити до порядку денного сесії. Вікарчук також хотів блокувати роботу сесії міської ради, але від своїх планів відмовився.

Судові справи Віктора Вікарчука

Ми переглянули справи за участі Віктора Вікарчука у реєстрі судових рішень. Пропонуємо вам ознайомитися із найцікавішими.

Вікарчук проти «Helix»

Віктор Вікарчук продав ТОВ «Хелікс Кепітал Україна» свої частки у трьох фірмах — ТОВ «Скайпарк Одеса», ТОВ «Скайпарк Миколаїв» та ТОВ «Скайпарк Оболонь». Хмельницькому бізнесмену мали би заплатити понад три мільйони гривень, але не заплатили. Через це Вікарчук звернувся до суду. Той став на його сторону, і примусив «Хелікс Кепітал Україна» віддати три мільйони. Про це йдеться у рішенні від 21 лютого 2017 року. Крім того, за тими ж договорами Вікарчуку вдалося через суд стягнути з «Хелікс Кепітал Україна» понад 750 тисяч гривень.

На Вікарчука склали протокол через поширення неправдивої інформації

22 травня цього року на Віктора Вікарчука склали протокол за статтею 173-1 КУпАП («Поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку»). У рішенні суду йдеться, що від 21 квітня до 4 травня він поширив у Facebook декілька відеороликів. Вказані також їхні назви: «Терміново іншого шансу немає», «Терміново направте сюди максимальну увагу», «Мир… (не читається)… за права людини», «Терміново чому завтра не настане якщо ти мовчиш».

На думку поліцейських, у роликах наводяться неправдиві факти про ситуацію довкола поширення COVID-19 та заклики до непокори встановленим карантинним обмеженням. Втім, поліцейські не змогли правильно скласти протокол, зокрема не вказали, у чому полягає неправдивість інформації. Тому суддя відправив справу на доопрацювання. Про це йдеться у рішенні від 10 липня 2020 року.

Вікарчук проти карантину

На Віктора Вікарчука неодноразово складали протоколи за статтею 44-3 КУпАП («Порушення правил щодо карантину людей»). У реєстрі судових рішень є інформація щодо одного з таких епізодів. 15 жовтня 2020 року Віктор Вікарчук не забезпечив закриття «Роза-бару», що клубі «СВ». У суді його визнали винним та призначили штраф у розмірі 34 тисяч гривень. За даними порталу «Судова влада», на Вікарчука склали ще три таких протоколи, проте жодних деталей щодо цих справ поки немає.

Додамо, що про останні події за участі Віктора Вікарчука ми вже розповідали раніше. Так, 4 травня та 22 липня цього року бізнесмен збирав на майдані Незалежності мітинги проти коронавірусних обмежень. У середині жовтня бізнесмен влаштовував нічні скандали з поліцією, не бажаючи закривати свій клуб у нічний час. А після цього в «СВ» влаштували збори «громади», де створили власну «міську раду» та обрали її «голову». Через це СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею 109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади»).

Читайте також: «B2B», «Helix» та інші: в Україні хочуть заборонити фінансові піраміди

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (57)
  • Володимир Паламарчук

    А як би пан Вікарчук виграв вибори, то міська рада була б законною???
  • Игорек

    Я розумію, бізнес портять, але ж відстоювати його тре по іншому..
  • Александр Павлов

    Сепар
  • Денис Денис

    посадити з конфіскацією майна
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up