Як це - виховувати 9 дітей? Хмельничанка розповіла як бути мамою-героїнею

Як це - виховувати 9 дітей? Хмельничанка розповіла як бути мамою-героїнею
  • Їй 41 рік. І вона - мати 9 дітей.
  • Наталія Білоус щодня стає кухаркою, прачкою, прибиральницею, вчителем, бухгалтером та медсестрою.
  • Жінка розповіла про труднощі та радощі життя багатодітної мами. 

До Дня матері журналісти vsim.ua підготували матеріал про багатодітну родину. Про те, як виховувати 9 дітей віком від 3 до 20 років розповіла хмельничанка Наталія Білоус.

Наталія та Михайло одружилися, коли жінці не було й 20 років. Після заміжжя вона переїхала у чоловікову квартиру на проспекті Миру. Коли виповнився 21 рік, в них народилась перша дівчинка – Даринка. Далі через кожні рік-два сім'я мала поповнення. Останній син – Сашко – з’явився у 2013 році. Зараз в родині 6 дівчат та 3 хлопці. Двоє найменших відвідують дитсадок, четверо ходять до школи, ще дві доньки навчаються в училищах. А найстарша вже працює.

По тисячі на кожного

Відео дня

Родина й досі проживає у двокімнатній квартирі на проспекті. Та тепер на 50 квадратах 11 чоловік ледь вміщаються. Мати тимчасово не працює та доглядає дітей. Батько - приватний підприємець. Торгує продуктами в кіоску.  

Щомісячний дохід сімейства складає близько 12 тисяч гривень. З них на комуналку витрачають приблизно 1000 гривень. Також сплачують податок за торгову точку. Найбільша сума йде на харчування.

- Я намагаюсь годувати дітей різноманітною їжею, - каже жінка. – Хочеться побалувати їх фруктами і дати необхідний запас калорій. А продукти недешеві. На одяг майже не тратимо.

Хоча двоє студенток також отримують близько 1000 гривень стипендії. А Дарина - зарплату. Та ці гроші, каже мати, дівчата витрачають на власні потреби.

Готує по 5 разів на добу

У великої сім’ї – чималі потреби. Найбільше часу у мами йде на приготування їжі. Щодня жінці доводиться варити 5-літрову каструлю першої страви. Це - борщ, суп чи капусняк.

Сніданок - чи не єдина пора, коли вся сім’я збирається за одним столом. Аби мама встигла його зготувати, їй щоранку допомагають старші дівчата.

- Зазвичай зранку я готую сирники, млинці чи яєчню, - ділиться досвідом Наталія. – Часто мені допомагає доня Тетяна. Вона вчиться на повара-кондитера і дуже смачно готує.

Щоб нагодувати усіх варениками треба зліпити їх не менше сотні на один раз. Приблизно по 10 на кожного. Трохи менше йде налисників та сирників. А голубцями родина ласує на свята. Довго крутити. Тому готування не обходиться без допомоги старших.

У будний день родина з’їдає 3-4 буханки хліба, на вихідний - 5-6. Багатодітна мама пояснює, що в будні готувати доводиться менше, бо діти їдять в навчальних закладах. На вихідні ж доводиться куховарити по 5 разів на день. Причому найбільші порції з’їдають хлопці. Ростуть.

Ліміт на Інтернет і графік у ванну

Сім’я має власні правила. Вони стосуються буденного розпорядку та Інтернету. В кожної дитини є невеликий власний куточок. Там роблять домашні завдання. Для трьох старших дівчат батьки облаштували невелику кімнатку. У розпорядженні менших - великий розкладний диван та двоповерхове ліжко. Для батьків є двоспальна постіль.

Ще один ліміт встановлено на Інтернет. На всю сім’ю лише один ноутбук. Телевізора немає. Перевага в користуванні надається тому, кому більше потрібно.

- В будні кожен може посидіти в комп’ютері не більше 30 хвилин,- пояснює мама. - Час “засікає” чоловік. Графіка немає, дивимось кому треба реферат зробити чи для навчання чи роботи щось пошукати. Часом дивимось якісь фільми, але ми з чоловіком наполягаємо, щоб відео щось виховувало.

Та все ж хлопці хочуть бачити з екрану пригоди чи винаходи, а дівчата - романтику. Найменші просять мультики. Тому малюки часто капризують, коли старшим доводиться шукати потрібну інформацію. А у вихідний “насидітись за компом” не дають батьки.

- Ми намагаємось якийсь один день – суботу чи неділю – провести за спілкуванням з дітьми. Здружити їх. То на цілий день вимикаємо роутер.

11 чоловік в гості не кличуть

Наталя скаржиться, що раніше намагались хоч раз на місяць виїхати разом на природу, відпочити на морі чи завести дітей на розваги. Тепер стало скрутніше з коштами. Тож така можливість випадає рідше. Часом родина все ж вибирається на шашлики. В гості також ходять не часто.

- Коли було менше дітей, ми їздили гостювати до родичів. А зараз лише до батьків в село, - зітхає жінка. - Бо як до нас хтось прийде, то не надто помітно. А уявіть якщо нашу родину кудись покличуть. Нас же 11 чоловік.

А про підготовку до навчального року жінка прагне й не згадувати.

- В кого одна чи дві дитини – над ними трясеться вся сім’я, - сміється Наталя. – А мені кілька разів поспіль виходило так, що кожні два роки я мала новонароджене немовля, перший раз в дитсадок, першокласника, старшокласника та студента!

Не лише навчання, а й захоплення

Про своїх діток Наталія може розповідати годинами. Кожен з них для неї по-своєму особливий. Діти відвідують музичні та художні школи. Найстарша донька вишиває бісером картини та одяг. Молодші - 19-річна Марія та 14-річний Ілля - грають на скрипці.

 

12-річний Владислав захоплюється грою на флейті.

 

17-річна Тетяна вміло куховарить та пече солодощі.

10-річна Софія малює картини. 8-річна Соломія робить успіхи у вивченні іноземних мов. 6-річна Катерина та 3-річний Сашко, каже мати, допитливі та розсудливі діти.

Любов та хист до музики своїм дітям привила Наталія. Вона й сама має музичну освіту. Адже до декрету працювала викладачем по класу фортепіано та концертмейстером. А навички вишивання перейшли до онуків від батька Наталі. З гордістю багатодітна мати показує цілу папку дитячих дипломів та грамот за найрізноманітніші досягнення.

«Втомлена, але від хорошого»

На своє життя Наталя Білоус не жаліється. Навпаки, без галасливої дітвори, його вже й не уявляє. Хоч, каже, спочатку було надзвичайно важко.

- Я відчуваю себе втомленою, але від хорошого. Бо моє життя має зміст. То хтось прийшов з якимось питанням, то шукає де лежить то чи то. І всі – до мами. Всі знають, що мама ось тут і мама повинна сказати, знайти, помогти. Ну ніби тата вдома немає. Хоч він теж допомагає, - пояснює Наталя Білоус.

Микола не раз пропонував жінці поїхати на своєрідний “відпочинок від сім’ї”. Хотів найняти няню. Та Наталя заперечила, що не може залишити родину.

- Я не можу прожити ні дня, щоб не подумати чи діти наїлися, чи все взяли до школи, чи зробили завдання, чи впорались з контрольною або екзаменом. Цей досвід набутий роками. Я нікому не можу довірити своїх дітей.

Не планують, але до десятого готові

Про подальше поповнення сім’я не загадує. Але до нових малюків готові.  

- Народження дітей ми наперед не плануємо. Але абортів категорично не робимо. Тепер народжувати трохи не дозволяє жіноче здоров’я. Та якщо буде десяте маля – то будем ростити, як і решту. Виховувати 9 дітей – це не просто бути мамою. Треба стати поваром, вчителькою, медсестрою, бухгалтером, діловодом, економістом, - стверджує Наталія Білоус.

Кажуть, зараз найбільша проблема – розширити житло. Адже для великої сім’ї місця замало. Тож родина вже кілька років стоїть на черзі за новим та оббиває пороги чиновників, аби отримати дозвіл на розширення існуючої квартири.  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег

  • Valera Rosanov

    Вот вони герої. А розширяють житло депутатам...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up