Що потрібно знати про підвищення вартості проїзду в Хмельницькому

Що потрібно знати про підвищення вартості проїзду в Хмельницькому
Фото з архіву редакції
  • Як та коли будуть піднімати вартість проїзду?

  • Чи зросте ціна проїзних на тролейбус?

  • Що зміниться у якості перевезень?

  • Відповіді на ці та інші питання в нашому матеріалі.

Тролейбус до 5,5 гривні, автобус — до 8 гривень. Такі тарифи на проїзд у громадському транспорті запропонували на розгляд виконавчого комітету. Відповідний проєкт рішення оприлюднили на сайті міської ради у п’ятницю, 26 березня.

У разі схвалення тарифи для хмельничан будуть такими:

  • Відео дня

Згідно з проєктом рішення, нові тарифи набувають чинності з моменту їхнього прийняття.

Нагадаємо також чинні тарифи, які діють від 1 вересня 2018 року:

Як та коли будуть піднімати вартість проїзду? Чи зросте ціна проїзних на тролейбус? Що зміниться у якості перевезень? Ці та інші питання ми поставили заступнику міського голови Миколі Ваврищуку.

Коли зміниться вартість проїзду та що буде перед цим?

Як розповів Микола Ваврищук, рішення про тарифи є регуляторним актом, тому воно має пройти громадські обговорення. Вони розпочнуться на початку квітня та триватимуть місяць. Вже після цього проєкт рішення потрапить на розгляд виконавчого комітету.

Квитки з QR-кодом — це безготівковий чи готівковий розрахунок?

Раніше ми розповідали вам про те, що в продажу вже є разові квитки, які мають вигляд чека з QR-кодом. Їх можна придбати в терміналах «iBox» та «City24». Крім того, вони доступні для придбання в електронному вигляді на сайтах «MyCity» та «Герц». Такі QR-коди потрібно сканувати валідатором, увійшовши у тролейбус. Придбати можна й разові поїздки в автобусі, проте скористатися такими QR-кодами поки що можна лише в комунальному транспорті. Проте з появою валідаторів у приватному транспорті коди будуть доступні для використання і там.

Ми запитали у Миколи Ваврищука, до чого прирівняні разові квитки з QR-кодом. Він розповів, що вони вважаються «електронними», тому купувати їх буде вигідніше, аніж платити готівкою. Крім того, планується, що з часом від прийняття готівки відмовляться взагалі. Таким чином у хмельничан залишиться лише два способи оплатити проїзд — карткою або разовим квитком з QR-кодом.

До слова, за словами заступника міського голови, найближчим часом, найімовірніше, цього тижня, презентують мобільний додаток. Через нього можна буде поповнити проїзну картку та придбати разові квитки. QR-коди з них можна буде сканувати просто зі смартфона.

Що буде з вартістю проїзних?

Як ви могли помітити, у проєкті рішення виконкому нічого не сказано про проїзні на тролейбус. Микола Ваврищук розповів, що вони точно зростуть у ціні. Найближчими днями з’явиться відповідний проєкт рішення.

— Але варто розуміти, що проїзні — це метод здешевлення, можна так сказати, вартості проїзду, тому хоч підняття і буде, але все одно проїзний лишиться за доступною ціною для того, щоб люди могли економити, купуючи проїзні квитки, — розповів Микола Ваврищук.

Вартість проїзду підвищать до встановлення валідаторів у приватному транспорті чи після?

За словами Миколи Ваврищука, планується, що на момент підвищення вартості проїзду валідатори в автобусах вже будуть встановлені.

— В будь-якому випадку, якщо ми оголосили, що по електронній картці буде дешевше, люди будуть мати можливість користуватися електронною карткою і платити менше. Навіть якщо десь ми не встигнемо якийсь транспортний засіб, при наявності картки оплата буде все одно нижчою, — розповів Микола Ваврищук.

Таким чином, якщо у транспорті не буде валідатора, потрібно буде пред’явити проїзну картку, і можна буде платити за тарифом «Електронного квитка».

Чому не всі тарифи на проїзд кратні одній гривні?

Останніми роками вартість проїзду в тролейбусі є кратною 50 копійкам. Зараз це 3,5 гривні, до вересня 2018 року — 1,5 гривні. Тим часом Нацбанк проводить грошову реформу, яка передбачає, серед іншого, скорочення кількості «копійчаних» монет в обігу. Наразі дійсними є монети номіналом 10 та 50 копійок.

Попри це, проєктом рішення пропонується встановити вартість разової поїздки в тролейбусі за умови оплати готівкою на рівні 5,5 гривні. Заступник міського голови пояснив це так:

— Ми хочемо, щоб всі переходили на «Електронний квиток», і ми розраховуємо, що все ж таки 100% людей буде користуватися «Електронним квитком». Готівковий лишили, тому що бувають різні ситуації життєві. Десь не працюють в тролейбусі валідатори, наприклад. Це не означає, що тролейбус не може людей перевозити, тобто ми ж не зупинимо транспортний засіб, якщо просто валідатор не працює. Тоді є можливість водію брати кошти. Але все одно тоді проїзд коштуватиме п’ять гривень, якщо валідатор не працює. Але 5,5 лишили на перехідний період, — розповів Микола Ваврищук.

До слова, за нашими спостереженнями, у місті все ще є тролейбуси, де немає валідаторів. Заступник міського голови сказав, що протягом двох тижнів вони будуть встановлені у всіх тролейбусах.

Чи зміниться якість перевезень після підвищення тарифів?

Як зазначив заступник міського голови, у міськраді посилять контроль за дотриманням стандартів перевезень. Микола Ваврищук назвав першочергові проблеми, які хочуть усунути:

Він також сказав, що посилення контролю стосуватиметься й інших питань, наприклад, чистоти у салоні, звучання музики та ставлення водіїв до пасажирів.

— Зараз, звичайно, з підвищенням тарифу ті всі вимоги знову перед ними поставлені й будуть жорстко контролюватися, тому що останнім часом є питання тарифу, економічної складової. Вони завжди говорили — «нам не вистачає». Зараз тариф піднімається, і ці всі вимоги будуть нами підняті на новому рівні, — сказав Микола Ваврищук.

Чому за поїздку гроші списуються двічі?

Хоч проїзні картки доступні для продажу лише кілька місяців, та хмельничани вже зіткнулися з проблемами при їхньому використанні. Так, Юрій Лавренов написав в коментарях на нашому сайті, що у нього двічі стягнули оплату за поїздку.

Микола Ваврищук поясним це тим, що валідатори є дуже чутливими до карток:

— Треба бути обережним, я буквально в п’ятницю тестував, перебуваючи на «Електротрансі», заходив у багато тролейбусів, там треба бути обережним з прикладанням, тому що воно знімає кошти вже навіть коли за сантиметрів 20 прикладаєш, і воно сканує код. Якщо є такі нюанси, на картці є телефон, на нього потрібно звертатися. Але просто потрібно бути дуже уважним під час валідації, — розповів заступник міського голови.

Також Микола Ваврищук сказав, що є технічна можливість зменшити чутливість валідаторів. Це зроблять, якщо звернення з приводу подвійних списань будуть надходити часто. Також він зазначив, що кожен пасажир повинен мати окрему картку, а не платити з однієї за двох чи більше людей, оскільки це складно проконтролювати.

Чи можуть продавці підвищувати ціни на проїзні картки?

Як розповів Миколи Ваврищук, вони в жодному разі не мають права це робити. Такі випадки були, і з підприємцями провели роз’яснювальну роботу:

— Вони не мають права такого робити, з ними всіма робота проведена абсолютно, жорстоко дуже, тому що це якісь самовільні повністю речі. Це собі якийсь підприємець прийняв таке рішення, жорстка розмова з ним проведена, це категорично. Всі квитки коштують 40 гривень. У разі таких порушень хмельничани можуть звертатися в управління транспорту, ми жорстко на це відреагуємо, — розповів заступник міського голови.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ира Якимчук

    А учні шкіл та студенти також мають плати в тролейбусі повну вартість квитка?
  • Апрод Щароит

    А що це 100 голосів супер? Ціни підіймають, нічого не зроблено це супер?
  • Олег Боднар

    Пенсия на 23 гривны подняли а цены за год на 100 процентов
  • Люда Никонюк

    Як бути людям які їздять маршрутками 2 рази в місяць приблизно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up