У вишах жаліються на брак вступників. Вільні бюджетні місця віддадуть пільговикам

У вишах жаліються на брак вступників. Вільні бюджетні місця віддадуть пільговикам
  • У хмельницьких вишах робота «кипить» - абітурієнтам вже дали інформацію про зарахування.
  • У приймальних комісіях кажуть, вступників мало, бо бояться ЗНО. 

 

Вступна кампанія у розпалі. Абітурієнти до 25 липня визначались з тим, де хочуть навчатись. Вже зараз виші оприлюднили рейтингові списки. Рекомендації до зарахування на місця державного замовлення є на сайтах ВНЗ і в самих закладах. 
У хмельницьких вишах скаржаться на брак заяв. Вступників стало менше. Кажуть, абітурієнти просто бояться ЗНО.
Журналісти vsim.ua пройшлись по кількох університетах і поцікавилась, як проходиться вступна кампанія.

Скоротили кількість заяв на бюджет

 У Хмельницькому національному університеті кажуть, кількість заяв цьогоріч зменшилась. Якщо раніше їх загальна кількість була 12 тисяч, то тепер – 10 200. Директор центру аналітики, моніторингу та організації навчального процесу ХНУ Віктор Лопатовський говорить, що торік на бюджет дозволялось подавати 15 заяв, а цього року – лише 9. Через це зменшилась кількість вступників. Також була менша кількість школярів, які складали зовнішнє тестування.

Відео дня

- На базі повної загальної середньої освіти торік було 330 місць на бюджет. Цього року їх вже 424. Вступники мають принести документи на зарахування до 5 серпня. Якщо не принесуть, ці місця передають пільговикам. Інваліди дитинства або 1-2 групи матимуть пільги тоді, коли будуть вакантні бюджетні місця. Наприклад, якщо на спеціальністю рекомендовано десять чоловік, але двоє відмовились, то ці два місця рекомендуємо для переведення, - пояснює Віктор Лопатовський.

Читайте також: Хмельницькі абітурієнти не можуть подати документи до вишів. Електронна система «висить»

Популярними спеціальностями серед абітурієнтів тут залишається туризм, менеджмент і готельно-ресторанна справа. Натомість, технічні спеціальності навпаки. Зате, як додають у виші, з 50 поданих заяв, може бути рекомендовано 15-20 людей на бюджет. 

Найбільший конкурс – на магістратуру

У Хмельницькому університеті управління та права кажуть, цього року отримали від вступників 1425 заяв. Зараз приймають на заочну форму навчання. Рейтингові списки на перший курс оприлюднили ввечері 1 серпня. Однак в Міносвіти це обіцяли зробити раніше. За словами відповідального секретаря приймальної комісії ХУУП Віктора Захарчука, все через те, що приймальні комісії перераховували дані від вступників.

- На перший курс є 60 бюджетних місць. Зараз люди приходять і подають договори, мають зробити це до 5 числа. Найбільше заяв вже подали на юридичний факультет, а найбільший конкурс на магістратуру – право. Якщо документи приносять вчасно – зараховуємо. Якщо ні, то втрачають право на бюджет. Хоча таких мало. Якщо і відмовляються потім, то це близько 5% абітурієнтів, - каже Віктор Захарчук.

“Їдуть за кордон, бо бояться ЗНО”

Для порівняння вирішили поцікавитись, як йде вступна кампанія до приватних закладів. Обрали університет економіки і підприємництва, де є тільки контрактна форма навчання. За словами ректора Олега Желавського, цьогоріч заклад отримав 104 заяви – на університеті і 85 – на коледж на три основні напрямки спеціальності. За його словами, це трохи кращий показник, ніж минулого року.

- Кількість заяв недостатня, як би того хотілось. Демографічна ситуація впливає. Про приватні заклади освіти люди чомусь не завжди хорошої думки. Також випускники зараз їдуть вчитися за кордон, бо бояться ЗНО, - каже Олег Желавський.
Тут були в  тренді такі спеціальності як менеджмент та інженерія програмного забезпечення. Меншим попитом користується облік і оподаткування, торгівля і біржова діяльність. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Коваленко Назар

    і зно нікому не треба. І правильно роблять, що тікають в Польщу. Бо тут ні перспектив для дітей, нічого.  Скрізь так - хочеш щось мати - плати
  • Michael Dieselstar

    зно цього року ще раз показало деградацію системи освіти. Який смисл ходити до школи та гарно вчитись, коли атестат нікому не потрібен. Кому потрібні ці тупі олімпіади? Головне мати гроші
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up