13 січня — Щедрий вечір: як правильно зустріти Старий Новий рік

13 січня — Щедрий вечір: як правильно зустріти Старий Новий рік
Фото: 24Канал
  • Чому українці двічі зустрічають Новий рік та які традиції пов'язані з цим святом, читайте далі.

Новий рік в Україні святкують двічі, 1 та 14 січня. Чому так?

Усе через розбіжність у григоріанському та юліанському календарях. І хоча офіційне святкування Нового року припадає на перший день січня, але є багато таких, хто з святкує Новий рік за старим стилем, а саме 14 січня. 

У народі свято називають "Старий Новий рік". Попри те, що свято вважають залишком стародавнього дохристиянського звичаю, традиції пов'язані із ним бережуть і донині.До того ж сучасний Новий рік припадає на різдвяний піст, а Старий Новий рік – вже ні, тож відсвяткувати можна від душі. 

Відео дня

Приготування до зустрічі "Нового року" розпочинаються ще 13 січня. Саме тоді святкують Щедрий Вечір. Слід додати, що за християнським календарем 13 січня відзначається День преподобної Меланії. У народі ці свята об'єднали, і тепер маємо Щедрий Вечір, або, як ще його називають — свято "Меланки".

Ввечері 13 січня відбуваються урочисті Богослужіння. Як і на святвечір перед Різдвом 13 січня готують святкову вечерю, яку ще називають "щедрою". Страви на столі мають стояти не пісні: кутя, м'ясо, фрукти та овочі, пироги тощо.

  • "Чим пишніший стіл накриє господиня, тим багатший рік матиме сім'я".

За новорічний стіл слід сідати всією родиною. Важливо, щоб одяг цього дня був новим, або ж ретельно випраний. А ще ввечері 13 січня слід залагодити усі конфлікти та попросити прощення, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді. 

За традицією ввечері 13 січня щедрують та водять "Меланку". Раніше щедрівники в костюмах ходили від хати до хати, співали пісень, веселили господарів танцями та жартівливими сценками. А ось вранці 14 січня, хлопці посівають й так вітають господарів з Новим роком. 

А от дівчата вечері на Старий Новий рік ворожать. Вважали, що саме у Василів день будь-яке ворожіння збудеться. Щоправда, церква забороняє будь-яке ворожіння. Вважається, що так можна викликати нечисту силу.

Читайте також: Великдень-2020: коли будемо святкувати та скільки відпочиватимемо

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Виловив 80 кілограм риби та раків у заказнику: на Хмельниччині спіймали браконьєра 20:12 У Хмельницькій міській лікарні відкрилось нове терапевтичне відділення (ФОТО) 19:33 Магнітні бурі у травні 2024: календар небезпечних дат та як від них вберегтися 18:44 На Хмельниччині горіли трактор, вантажівка, гараж та будинки: що відомо Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 18:05 На Хмельниччині 20-річна водійка збила велосипедиста, – поліція 17:21 Чергова сесія Хмельницької міської ради: які рішення прийняли 16:45 Що купують хмельничани на благодійному ярмарку: репортаж play_circle_filled photo_camera 16:15 У соцзакладі у Хмельницькому стався вибух: є постраждалий 15:36 Організаторів контрабанди бурштину судитимуть у Хмельницькому 14:52 На вулиці Хмельницького повернувся велопатруль 14:09 Авто, яке розшукує Інтерпол, «знайшлося» в Кам’янці-Подільському 13:24 За зґвалтування власної доньки судитимуть жителя Хмельниччини 12:51 Судитимуть водія, який в Хмельницькому районі на смерть збив 8-річну дівчинку 12:04 У Хмельницькому проведуть благодійну фотосесію за донат 11:41 Повідомили про підозру підполковнику, який перейшов на бік ворога, – прокуратура 11:11 Курси валют в обмінниках та банках Хмельницького 2 травня (ІНФОГРАФІКА) 10:57 Водій з ознаками сп’яніння скоїв ДТП на Березневій і намагався втекти 10:13 Найбільш забрудненою виявилася річка Південний Буг, – результати аналізу центру гідрометеорології 09:41 На Чорновола і Шевченка 2 травня буде ускладнений рух
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up