Хмельниччина - один з найбільш корумпованих регіонів держави - Transparency International

Хмельниччина - один з найбільш корумпованих регіонів держави - Transparency International
Як навчитись надійно викривати корупціонерів і зупиняти їхні корупційні схеми у межах чинного правового поля? Як себе захистити і знайти однодумців? Про це сьогодні, 26 січня, говорили у Хмельницькому.

На регіональній дискусії практиків «Як безпечно викрити корупцію та посадити корупціонерів у в’язницю»  говорили   про одну із найголовніших проблем в Україні, яка існує на всіх рівнях державної влади.  

Зустріч організували «TI Україна» спільно з партнером «Жіночий антикорупційний рух Хмельниччини» у рамках національної кампанії «Викривати не соромно!».

- За результатами дослідження, що було проведено громадською організацією «Transparency International Україна» та міжнародною консалтинговою компанією  «Pricewaterhouse Coopers», Хмельниччина є одним з найкорумпованіших регіонів держави, – повідомив учасникам заходу аналітик «Transparency International Україна» Олександр Калітенко.

Відео дня

За словами Калітенка, в Україні створені достатні законодавчі передумови для ефективної боротьби з цим суспільним злом. Крім того, вже функціонують потужні онлайн ресурси, на кшталт, реєстрів нерухомості та державних закупівель, які роблять прозорими відносини у площині «влада-громада». До того ж, незабаром запрацює і система електронного декларування доходів державними службовцями. Проте практична імплементація правових механізмів протидії корупції проходить мляво та під величезним тиском з боку громадськості та міжнародних інституцій. До прикладу, покарання, які призначаються судами за корупційні злочини, надто часто є неадекватними їх тяжкості.

- Дуже багато суддів мають багато майна, задекларованого у вигляді подарунків. Їхні річні зарплати складають  100-120 тисяч гривень. При цьому вони володіють автомобілями вартістю 500 тисяч гривень, – повідомив Олександр Калітенко.

У результаті за індексом сприйняття корупції від Transparency International і після революції Україна лишається найкорумпованішою країною Європи, що так і не подолала межу «корупційної ганьби».

Водночас рівень терпимості до корупції  у нашому суспільстві серйозно зменшився. Минулого року вже 34% українців були готові інформувати про антизаконні дії посадовців, проти 13% позаторік. Втім велика частина активних громадян поки не знає, куди повідомляти про такі факти, та, як це зробити безпечно для себе. Тому саме цим питанням і була присвячена практична частина дискусії.

Міський голова Нетішина та очільник громадського руху «Вільний простір» Олександр Супрунюк поділився власним досвідом взаємодії влади і громади у боротьбі з цими негативними процесами, що руйнують державу зсередини. На його переконання, нинішня система потребує реформування, аби працювати ефективно, також державі бракує кваліфікованих кадрів для вирішення багатьох завдань. Власне, підготовці ефективних громадських активістів у сфері викриття корупції і присвятили свої виступи інші учасники дискусії.

Довідка:

Transparency International - міжнародна громадська організація по боротьбі з корупцією та дослідженні питань корупції у світі. Заснована 1993 року у Берліні колишнім директором Світового банку Пітером Айгеном. Відома публікацією свого щорічного Індексу сприйняття корупції у країнах світу. На сьогодні має більше 100 національних осередків.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • PAL

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:04 Куди здати небезпечні відходи? Графік роботи екобуса у травні 20:45 На Хмельниччині працюватиме 108 постійних пунктів незламності 20:01 На Хмельниччині зростає захворюваність на кишкові захворювання: що потрібно знати 19:17 Житель Хмельниччини з ножем напав на оператора столичної АЗС: його затримали Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 18:28 Заступник Симчишина особисто прийматиме громадян: де та коли 17:43 У громаді на Хмельниччині таксистів зобов’язали зареєструвати свою діяльність 17:04 "Мам, я скоро прийду": у Хмельницькому попрощалися із 41-річним захисником Юрієм Шамраєм photo_camera 16:41 Як сдати ексзамен ПДР і отримати водійське? Green Way допоможе! (новини компаній) 16:33 На Хмельниччині затримали жінку, яка вдарила чоловіка ножем в живіт 16:01 Рейтинг хмельницьких ВНЗ в Україні 15:33 На Хмельниччині викрили організатора, який переправляв чоловіків через кордон 14:55 Робота у Хмельницькому: є 348 вакансій (СПИСОК) 14:31 Розклад Великодніх богослужінь у храмах Хмельницького 13:46 Військового з Хмельниччини засудили до 5 років ув’язнення 13:14 Як хмельничанам поводитися у поминальні дні: відповідає військовий капелан 12:15 Викрадачу електросамоката дали 5 років увʼязнення 11:18 Скасували 24 закупівлі на 128,5 мільйона. Дізналися деталі 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:04 У Хмельницькому районі на місці пожежі знайшли тіло чоловіка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up