Карантинні штрафи для хмельничан: кого оштрафували за два місяці

Карантинні штрафи для хмельничан: кого оштрафували за два місяці
Ілюстративне фото
  • Водій маршрутки, адміністратор «Епіцентру» та продавець на базарі.

  • Всі ці люди штраф за порушення карантину не отримали.

  • А в одному з судових рішень йдеться, що обласна комісія з ТЕБтНС перевищила службові повноваження.

  • Дізнавайтеся, як у міськрайонному суді розглядають справи порушників карантину.

Перші карантинні обмеження в Україні почали діяти 12 березня. Полягали вони у забороні проводити масові заходи з кількістю учасників понад 200, а також забороні учням та студентам відвідувати навчальні заклади. Відтоді обмеження посилювалися, зокрема, забороняли роботу закладів, зменшили допустиму кількість пасажирів у громадському транспорті, запровадили обов’язкове носіння масок у громадських місцях. Зараз карантинні заборони є не такими жорсткими. Так, більшість закладів, в тому числі торговельних, мають право працювати.

За порушення карантинних правил передбачена адміністративна відповідальність. Стаття 44-3 КУпАП визначає суму штрафу від 17 до 170 тисяч гривень. Втім, судді Хмельницького міськрайонного суду досить рідко штрафують мешканців міста, якщо порівнювати з кількістю протоколів, що надійшли на розгляд.

Раніше ми аналізували рішення міськрайонного суду та судів Хмельниччини щодо карантинних штрафів. Цього разу ми переглянули рішення Хмельницького міськрайонного суду за період від 12 травня до сьогодні, 22 липня. У цей час судді розглянули 20 протоколів. Більшість із них, а саме 18, стосуються подій, що мали місце на території Хмельницького. Ще два протоколи складені у Давидківцях та Грузевиці.

Відео дня

Отож, результати розгляду протоколів суддями такі:

102 тисячі за каву

Як було вказано вище, шістьом особам призначено штраф. У всіх випадках його сума однакова — 17 тисяч гривень. Всі шість випадків об’єднує також дата та місце порушення — 3 червня, кав’ярня на Проскурівській. Як ми вже неодноразово писали раніше, під час свого візиту до Хмельницького Президент України Володимир Зеленський відзначився порушенням карантинних правил. Він разом із п’ятьма посадовцями пив каву в кав’ярні, при цьому всі вони були без масок. І саме цим п’ятьом особам, а також власнику кав’ярні, призначено штрафи — 17 тисяч гривень кожному.

Називаємо імена цих людей, їхні посади та порушення згідно з текстами постанов суду:

А сам Володимир Зеленський штрафу уникнув. Принаймні, поки що. Суддя Андрій Місінкевич не зміг визначитися, чи можна притягувати Зеленського до адміністративної відповідальності, адже той є недоторканним. Тому суддя вирішив провадження зупинити, і при цьому звернувся до Верховного Суду за роз’ясненням.

Попередження замість штрафу

Як було вказано вище, трьох людей визнали винними у порушенні правил карантину, але від відповідальності звільнили. Судді обмежилися усними зауваженнями. Розкажемо про ці випадки детальніше. У першому з них протокол склали на підприємця, який торгував цементом. У рішенні суду йдеться, що чоловік має інвалідність II групи, має на утриманні дружину з інвалідністю II групи, а також щиро розкаявся та визнав свою провину. Крім того, у матеріалах справи немає доказів того, що він хворий на респіраторну хворобу (ймовірно, мається на увазі COVID-19 — прим. авт.), а тому чоловік не становить суспільної небезпеки. Враховуючи все це, суддя обмежився усним зауваженням.

У другому випадку протокол склали на чоловіка, який перебував на дитячому майданчику без маски, при цьому вживаючи спиртне. Крім того, там же він матюкався на адресу поліцейських, перебував у стані сильного алкогольного сп’яніння та поводився агресивно. У судовому засіданні чоловік визнав провину та розкаявся. Суддя вирішив обмежитися усним зауваженням, оскільки порушник є учасником бойових дій, його діями не завдана шкода державі чи окремим громадянами, він зобов’язався не вчиняти порушень надалі, а саме порушення є малозначним.

У третьому випадку протокол склали на підприємця з ринку «Дубово». Він не забезпечив наявності на вході до закладу антисептиків та інформування клієнтів про встановлені карантинні обмеження. Суд обмежився усним зауваженням, оскільки підприємець усунув порушення, його дії не мали шкоди для інших, а раніше він не притягувався до адміністративної відповідальності.

Склали протокол на маршрутника, та неправильно

Ще в одному випадку протокол повернули на доопрацювання поліцейським. Склали його на водія автобуса, що курсує за маршрутом №54. Оператором маршруту є ТОВ «Рембуд-Транс». У рішенні суду вказано, що водій перевозив в автобусі більше пасажирів, аніж було місць для сидіння. Суддя вирішив повернути протокол на доопрацювання, оскільки в документі не вказані кількість місць для сидіння та кількість пасажирів, яка була в автобусі на момент виявлення порушення.

Перевищення повноважень та чат у Viber

За проаналізований період дев’ять осіб визнали невинуватими. Далі ми розповімо про найцікавіші випадки. Жодного покарання не отримав настоятель Свято-Миколаївського храму, що на Свободи, 2Б. Поліцейські склали на нього протокол через проведення богослужінь. Суддя вирішив, що це документ оформили неправильно, при цьому повернути його на доопрацювання чи скласти новий немає можливості. Тому настоятеля визнали невинуватим.

Протокол за порушення карантинних правил поліцейські склали на адміністратора торгового залу супермаркету «Епіцентр К». На думку правоохоронців, вона неналежним чином виконала свої службові обов’язки. Через це було допущено продаж чотирьох товарів на загальну суму 20,88 гривні. Адміністратор на засідання суду не прийшла, натомість у заяві пояснила, що не приймає рішень щодо роботи супермаркету. Через це притягувати до відповідальності її не можна. Суддя став на сторону адміністратора та закрив справу.

Особливо цікавим є випадок із підприємицею з ринку «Дубово». На неї склали протокол через те, що вона 24 квітня продавали овочі та фрукти в роздріб. Цим вона порушила два протоколи регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також постанову Кабміну. Такою є позиція поліцейських, які складали протокол.

У рішенні суду йдеться, що під час карантину лише Кабінет міністрів має право обмежувати права фізичних та юридичних осіб, а також обмежувати режим роботи підприємств. При цьому контроль за цим покладається на органи місцевого самоврядування. На момент ймовірного скоєння порушення Кабмін не забороняв роздрібну торгівлю продуктами, однак це було заборонено обласною комісією з ТЕБтНС.

На думку судді, це «дає підстави вважати, що органом місцевого самоврядування перевищено надані йому повноваження та порушено норми Конституції України, закону України „Про захист населення від інфекційних хвороб“, закону України „Про місцеве самоврядування“ та постанови КМУ №211». Крім того, «Хмельницька обласна комісія з ТЕБтНС не є органом місцевого самоврядування, її рішення носять рекомендаційний характер і не є обов’язковими для їх розгляду громадянами».

Таким чином суддя виявив суперечність між рішенням Кабміну та рішеннями обласної комісії. Оскільки рішення уряду має більшу юридичну силу, підприємицю з ринку визнали невинуватою та закрили справу.

Ще один протокол через порушення правил карантину склали на керуючого магазину «Сільпо», що на Свободи, 73. Правоохоронці вирішили, що він не забезпечив припинення продажу кави на розлив. Таким чином була порушена постанова Кабміну та розпорядження керівника робіт з ліквідації надзвичайної ситуації Хмельницької міської ради. Протокол був складений 7 квітня.

У судовому засіданні керуючий супермаркетом розповів, що у закладі каву не продавали та не споживали. Крім того, про заборону він дізнався лише 7 квітня, тобто в день складання протоколу. У рішенні суду з посиланням на розпорядження керівника робіт зазначено, що управління торгівлі зобов’язане повідомити торговельні заклади про заборону.

За інформацією управління торгівлі міськради, підприємців про заборону повідомляли за допомогою чату у Viber. Розпорядження було розміщене там 3 квітня, однак керуючого супермаркетом додали у чат 7 квітня, тобто в день складання протоколу. Таким чином він не мав змоги ознайомитися з повідомленням.

Довідка. При додаванні в чат Viber новий учасник не може бачити повідомлення, які були відправлені у цей чат раніше.

Крім того, матеріали справи про адміністративне порушення не містять доказів того, що в супермаркеті продавали каву на розлив. Враховуючи все це, суддя закрив справу.

Що було раніше?

Як ми вже писали раніше, у період від початку карантину до 12 травня в міськрайонному суді розглянули дев’ять протоколів щодо мешканців Хмельницького та Хмельницького району. В результаті п’ять протоколів повернули на доопрацювання, а ще в чотирьох випадках справу закрили через відсутність складу правопорушення.

Крім того, від початку карантину до 15 квітня районні та міськрайонні суди Хмельниччини розглянули 19 справ щодо порушень карантину. Зрештою визнали винними лише трьох людей, чотири справи закрили через відсутність складу правопорушення, а дванадцять протоколів відправили на доопрацювання.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up