Перекриття дороги - як форма протесту. Чи підтримуєте ви це?

Перекриття дороги - як форма протесту. Чи підтримуєте ви це?
Скрін з сюжету "Міста"
  • Протягом двох останніх років хмельничани неодноразово влаштовували мітинги.
  • Роблять це то на проїжджих частинах, то під стінами Будинку рад. 
  • Думки стосовно проведення подібних заходів зазвичай різняться.
  • Одні вважають такі заходи недоречними, інші - підтримують мітингувальників. 

Про проведення всеукраїнської акції протесту ФОПів “гудуть” соцмережі. Йдеться про рух #SaveФОП. Мітинги проходять в усіх містах України. Проводять їх скрізь в однаковому форматі. Учасники перекривають певну ділянку дороги й обмежують рух транспорту. 

Такий мітинг відбувся й поблизу Хмельницького - на Давидковецькому перехресті. Було це в суботу, 7 листопада. Підприємці з гучними гаслами і плакатами ходили взад-вперед по “зебрі”. При цьому вантажівки, що проїжджали повз, мусили зупиняти свій рух та чекати на закінчення протесту. Деякі хмельничани вже висловили свою думку стосовно цього заходу. Мовляв, створювати дискомфорт водіям - ідея безглузда. 

Згідно із законом, на подібні зібрання громадяни мають право. Закріплене воно в Конституції України. У ньому йдеться, що дозволяється виражати свободу своїх поглядів, світогляду, думок і переконань. Мирні зібрання, збори чи то мітинги дозволяється реалізовувати за відсутності зброї та за умови завчасного сповіщення правоохоронців чи органів місцевого самоврядування. 

Відео дня

Лише за останні два роки у Хмельницькому відбулося чимало мітингів. Деякі з них - під стінами Будинку рад, а деякі - на автодорогах. 

Перекриття доріг аграріями та “євробляхерами” 

У 2018 році обмежували рух неподалік села Прибузьке. Це були аграрії, які вимагали від Верховної Ради підтримати законопроєкт, яким пропонується зберегти експортне відшкодування ПДВ для олійних. А саме - щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур. 

Мітинг аграріїв тоді відбувся в багатьох областях України. Схема скрізь була однаковою - перекрити рух транспорту на одній з автодоріг. Мітингуючі ходили туди-сюди по пішохідному переході й таким чином обмежували рух автівок. Врешті, через кілька місяців тодішній президент таки підписав законопроєкт. 

Акція протесту із подібним сценарієм відбулася біля Хмельницького восени 2018 року. Біля Давидковецького перехрестя активісти "АвтоЄвроСили" призупинили рух транспортних засобів. Вони перекрили пішохідний перехід й пропускали авто лише раз на 10 хвилин. Учасники мітингу казали, що хочуть показати наскільки важливо  змінити правила розмитнення автівок на єврономерах. Їхніми головними вимогами було не враховувати вік авто при його розмитненні. При цьому мітингувальники ходили взад-вперед по “зебрі”, що не дозволяло рухатися транспорту. 

Відтоді минуло два роки. Тема “євроблях” досі не забута. Скажімо, в столиці мітинги стосовно розмитнення автівок відбуваються доволі таки часто. Один з останніх пройшов під стінами Верховної Ради у вересні цього року. 

Повернемося до ФОПів з їхнім всеукраїнським протестом що стосується касових апаратів. Як ми зазначали вище, відбувся він на Давидковецькому перехресті, що біля Хмельницького. У сюжеті “Міста” водії автівок, рух який заблокували, розповіли про свої враження від такої акції. Одні казали, що підтримують підприємців. Інші заявляли, що дорога - не місце для мітингів. 

Хмельницький блогер Андрій Попик на своїй сторінці у Facebook написав, що такі мітинги лише створюють незручності іншим людям. Мовляв, їх варто проводити під носом в депутатів.

Акції протесту на майдані Незалежності

Окрім перекриття доріг, хмельничани користуються й іншими формами протесту. Наприклад, від зими цього року підприємці неодноразово виходили на мітинги під стіни Будинку рад. У лютому зібралися там з нагоди прийнятих законів, що змушували ФОПів вести детальну документацію, облік витрат, доходів й облік списаного товару. Серед інших нововведень - придбання приватними підприємцями касових апаратів, що зовсім не сподобалося людям. Мовляв, на реалізацію законодавчих вимог їм доведеться витратити десятки тисяч гривень. Закінчилося все підписанням резолюції з вимогами й поданням її голові Хмельницької ОДА Дмитру Габінету. 

Згодом Україну сколихнула пандемія коронавірусу, яка завдала ФОПам черговий удар. Суворий карантин навесні передбачав призупинення роботи закладів, у тому числі в сфері торгівлі. Організатором акції протесту, яка пройшла в Хмельницькому в травні, став власник комплексу “СВ” Віктор Вікарчук. Він та працівники його закладу вийшли на майдан Незалежності, аби висунути вимоги до влади. Закінчилося все укладенням резолюції.

Наступним заходом на чолі з паном Вікарчуком, став мітинг проти дистанційної освіти та маскового режиму. Долучилися до нього знову ж таки працівники “СВ”. Деякі з яких навіть не знали, з якою метою зібралися. Детальніше про захід можете дізнатися в нашому матеріалі. 

До слова, зібратися на мітинг проти карантинних правил у Хмельницькому мають знову. Буде це завтра, 11 листопада. Учасники - ресторатори міста, які будуть виступати проти так званого “карантину вихідного дня”.

Опитування

Чи потрібно, на вашу думку, перекривати дороги, організовуючи протест?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • Владимир Чорний

    Дурость, иди протестуй под здание  где нарушают твои права, при чем тут дороги и водителя, маразм...
  • Олександр Федорович

    Ні
  • Оксана Остапец

    Ні
  • Petro Solohub

    Такими протестами ви нічого не можна вирішити лише отримати озлобленость від таких же людей. І нові обіцянку від влади
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up