“Страшно не за себе”: хмельницькі рятувальники розповіли про свої нелегкі будні

“Страшно не за себе”: хмельницькі рятувальники розповіли про свої нелегкі будні
  • Десятки викликів за добу та ненормований графік.
  • Хмельницькі рятувальники практично живуть на роботі. 
  • Як несуть службу, чого бояться та від чого застерігають хмельничан, читайте у нашому матеріалі.

Їхні будні - це пожежі, аварії та стихійні лиха. Щодня їм доводиться бути в епіцентрі небезпечних подій. Часто від їхніх злагоджених дій залежить людське життя. Лише з початку року хмельницькі рятувальники ліквідували 995 пожеж, знищили понад 2 тисячі вибухонебезпечних предметів та врятували 152 людські життя. 

Сьогодні, 17 вересня, їхнє професійне свято. День рятувальника хмельницькі вогнеборці відзначають на плацу ГУ ДСНС у Хмельницькій області. Зібралися вони тут для того, щоб вшанувати пам’ять колег, які віддали власне життя, рятуючи чуже. З нагоди свята, вітання приймали і рятувальники, які проявили себе під час несення служби. Їм вручили подяки, нагороди та пам’ятні подарунки.

Серед відзначених були ветерани служби, командири відділень, рятувальники, які на викликах ринули в саме “пекло” та водії пожежної техніки. 

Відео дня

“Хлопці в нас натренеровані”

Анатолій П'ясецький пропрацював в ДСНС 17 років. Про свої заслуги він говорити не хоче, а от колегами захоплюється. Каже, що всі вони професіонали з великої літери і заслуговують найвищих нагород.

  • Я пару днів, як вийшов на пенсію. Пропрацював 17 років в ДСНС водієм.  Страху не відчував жодного, я знав, що мені треба їхати на виклик і везти туди особовий склад. А ще повернути його в такому ж вигляді назад, цілими і неушкодженими. В нас всі хлопці натреновані. Вони прекрасно знають свою справу. Кожен із них герой, який заслуговує найвищих нагород, - розповідає водій пожежної частини міста Хмельницького Анатолій П'ясецький.

“Головне вчасно доставити”

Його колега із районного центру в ДСНС 19 років. Він теж водій. Каже, що від того, наскільки якісно виконає свої обов’язки, іноді залежить чиєсь життя.

- Я маю вчасно доставити рятувальників на пожежу чи якесь інше лихо. Часто цьому на заваді стають наші дороги. Особливо, якщо щось трапилося у віддаленому селі. Там дороги зовсім непроїздні. Це все ускладнює, - розповідає водій пожежної частини Ярмолинців Віктор Пурчел.

“Несу відповідальність за колег”

В епіцентрі подій часто доводиться бувати Сергію Семенову. В ДСНС він лише третій рік. Однак за цей час чого лишень не доводилося бачити рятувальнику. Говорить, що важче за все працювати на аваріях. 

  • Я працюю третій рік командиром відділення. Іноді бувають ситуації в яких реально страшно. Але страшно не за себе, а за своїх хлопців. Коли тобі доводиться керувати і організовувати роботу інших, ти відчуваєш підвищену відповідальність. Простіше самому йти у вогонь, ніж відправляти туди хлопців. В мене в групі є рятувальники, які значно старші за мене. Вони мають більше досвіду і заслужити їх авторитет не просто. Моя задача чітко розподілити обов’язки, бо від цього залежить ефективність роботи. Особисто для мене найважче працювати на аваріях. Зазвичай нас викликають на ДТП, де потрібно просто вирізати людину з автомобіля. Це важко психологічно, бо там завжди шокуючі картини і майже завжди смерть. Минулого року я брав участь у приборканні вогню, де залучалося максимум сил ДСНС. Це було дуже відповідально, найбільше я хвилювався за те, щоб не було травм у моїх підлеглих. Але все обійшлося, - розповідає командир відділення ДСНС Сергій Семенов. 

Саме завдяки таким бійцям, рівень довіри до державної служби України з надзвичайних ситуацій зростає з кожним днем. Про це на святі розповів начальник Головного управління ДСНС у Хмельницькій області генерал-майор служби цивільного захисту Едуард Братко. 

  • Нещодавно в Україні провели опитування: “Кому найбільше довіряють громадяни нашої держави?”. На першому місці були волонтери, на другому - Збройні сили, а на третьому місці державна служба України з надзвичайних ситуацій. Ми з вами по довірі обійшли навіть нашу церкву. Це не просто слова, цифри чи відсотки. Це щоденна цілодобова напружена робота. В цьому заслуга кожного, хто присвятив своє життя гаслу: “Запобігти. Врятувати. Допомогти”.  І за це вам низький уклін та щира подяка,  - зазначив Едуард Братко.

Начальник управління розповів, що наразі рятувальні підрозділи почали працювати на випередження. Ще до дзвінка на 101, вони патрулюють території міста. 

  • Якщо я зранку прокидаюся і чую в місті запах диму, наші хлопці вже вирушають на патрулювання. Вони інспектують ймовірні ділянки пожежі і виявляють її. Це допомагає врятувати майно громадян, а іноді зберігає комусь життя, - пояснив ДСНСник.

Також Едуард Братко додав, що 95% надзвичайних ситуацій трапляється через необережність та халатність людей. Головний рятувальник міста закликав хмельничан дбати про власне благополуччя та не зневажати безпекою оточуючих. 

Опитування

Хмельничани, а кому найбільше довіряєте ви?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Руслан Пасека

    Шановна Галина. Прізвище Анатолія не Ясецький, а П'ясецький.

    Автор reply Руслан Пасека

    Дякуємо, вже виправили!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up