"Закон Савченко" випустив з колоній Хмельниччини більше 200 злочинців

"Закон Савченко" випустив з колоній Хмельниччини більше 200 злочинців
День в СІЗО зарахують за 2 дні позбавлення волі. Перерахунок термінів ув’язнення дозволив раніше вийти на волю сотням засуджених за різноманітні злочини. І це лише з колоній області. Серед них - вбивці, наркоторговці, грабіжники та крадії. Вийшли навіть засуджені за вбивство Вадима Галузинського.

Основна суть так званого "закону Савченко" – суди повинні враховувати один день для засуджених, які перебували в слідчих ізоляторах, як два дні відбування покарання. Його метою є встановлення соціальної справедливості, практична реалізація принципу презумпції невинуватості, припинення негативної практики утримання в слідчих ізоляторах. Про це йдеться в пояснювальній записці до закону, який Петро Порошенко підписав 26 грудня минулого року. Ініціатором його прийняття стала депутат Верховної Ради Надія Савченко, яка зараз перебуває в російському СІЗО.

Хто вийшов на волю?

Скільки ж засуджених, які відбувають покарання у виправних закладах Хмельниччини, виграли від такого нововведення і уже вийшли на волю? Про це «ВСІМ» дізнавалися в обласній прокуратурі. Статистика, чесно кажучи, просто шокуюча. На волю вийшли вбивці, наркоторговці, крадії… І це – лише початок. Сотні злочинців уже чекають на рішення суду.

Відео дня

- На момент вступу закону в дію на Хмельниччині нараховувалося 1797 осіб, які підпадають під його дію. Із них 902 уже отримали рішення суду. Хтось уже на волі. Іншим терміни відбування покарання скоротили, - повідомив «ВСІМ» прокурор Хмельницької обласної прокуратури Олександр Щербатюк.

Як повідомив «ВСІМ» Олександр Щербатюк, станом на 17 лютого, рішення суддів по закону Савченко очікують ще 895 ув’язнених. А серед тих, хто його уже отримав, на волю вийшло 217 осіб:

  • Умисне вбивство – 37
  • Умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень – 15
  • Злочини, пов’язані з наркотиками - 33
  • Розбій – 43
  • Грабіж – 22
  • Крадіжка – 50

785 осіб уже отримали рішення суддів і їм термін відбування покарання було зменшено завдяки перерахунку. На волю вони вийдуть раніше, ніж передбачалося на момент винесення вироку:

  • Умисне вбивство – 134
  • Умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень – 67
  • Злочини, пов’язані з наркотиками - 59
  • Розбій – 69
  • Грабіж – 61
  • Крадіжка – 137 

Винні у смерті Галузинського довго не сиділи

Перерахували терміни й тим, хто у 2010 році до смерті побив біля нічного клубу «Токіо» 30-річного хмельничанина Вадима Галузинського. Вироком Апеляційного суду Хмельницької області кожному із восьми осіб були призначені покарання у вигляді позбавлення волі від 8 років і 3 місяців до 8 років і 6 місяців. Більшість із призначеного строку засуджені, поки тривало слідство та розгляд справи в судах, провели в СІЗО. Закон Савченко посприяв тому, що усі вони уже вийшли на волю.

- Я подав апеляцію. Якщо її задовільнять, то винуватцям у вбивстві мого брата збільшать терміни покарання, - розповідає «ВСІМ» Ігор Галузинський. – Новий закон дозволив їм відбути покарання вдвічі швидше. Я просто шокований.

Єдиний варіант їхнього повернення за грати – зміна вироку суду щодо строку покарання. Рішення представників Феміди щодо перерахунку терміну, згідно закону Савченко, оскаржити неможливо. І це стосується усіх засуджених. На волю достроково вийшли сотні.  Новий закон дозволяє скоротити строки усім, хто провів певний час в СІЗО. Не стосується він лише тих, хто отримав довічне ув’язнення. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Анонім

    Ну депутати завжди під себе закони писали. Вот і Савченко не виняток. Заради себе плювала на всіх інших. Могла б і посидіти трішки, навіть якщо і не винна, а не бути сторонницею злочинців, підставляти стількох людей, наражати їх на небезпеку

    Анонім reply Анонім

    Савченко цього закону навіть не бачила !!!

    Анонім reply Анонім

    Підпис там її має бути. А якщо є підпис, то значить бачила. Сподіваюсь вона читає те під чим ставить свій підпис.
  • Остапенко Орест

    Нічого дивного, в тоталітарній державі люди повинні жити в постійному страсі.
  • Борис

    в результаті "псевдореформи" в МВС звільнено багатьох оперів,слідчих...і хто буде боротись зі злочинністю?касири,марчендайзери,продавці взуття???

    Анонім reply Борис

    Так як ті слідчі "працювали" то нехай краще їх звільнять.
  • Леонид Наседкин

    За что боролись,на то и напоролись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:25 ВСІМ Бізнес-ліга 2024 - відеоогляди матчів 1-2 туру play_circle_filled 18:06 Великодній ярмарок у центрі Хмельницького: збиратимуть гроші на турнікети 17:27 Працівник судової охорони обіцяв підслідному поліцейському «вирішити» питання з кримінальною справою, — ДБР 16:52 Яка зарплата у головного поліцейського Хмельницького району. Огляд декларації Василя Птащука Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 16:14 У хмельницькому «Електротрансі» є 88 вакансій (СПИСОК) 15:40 «Мені потрібен син, а не герой»: спогади про 21-річного розвідника Олексія Вітюка photo_camera 15:27 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:42 У Хмельницькому відремонтували терапевтичне відділення міської лікарні photo_camera 12:45 У Хмельницькому на два тижні відключать гарячу воду (АДРЕСИ) 12:06 Житель Хмельницького району вкрав квіти з могили загиблого воїна 11:41 ВСІМ Бізнес-ліга 2024: календар матчів 4 травня 11:26 Як хмельничани називають дітей: підбірка рідкісних і поширених імен за квітень 11:22 Що таке зубні імпланти, чи боляче їх ставити і як довго служитимуть. Огляд стоматологій Хмельницького 10:11 Допомога рідним військових й пораненим захисникам: прийом будуть вести в Славутському ЦНАПі 09:03 У Хмельницькій міській раді скликають сесію: які питання розглянуть
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up