COVID-19 змінився: що це означає та яка причина

COVID-19 змінився: що це означає та яка причина
Ілюстративне фото
  • Пацієнти все частіше переносять захворювання важко.

  • В інфекційну лікарню потрапляє більше людей молодшого та середнього віку.

  • Головний лікар медзакладу припустила, чому так може відбуватися.

Протягом останніх півтора місяця медики Хмельницької інфекційної лікарні спостерігають зміни в перебігу COVID-19. Вони проявляються у важчому стані пацієнтів, аніж це було раніше. Хоч смертність у лікарні не зросла, проте лікувати хворих стало важче. Про це журналістам vsim.ua розповіла головний лікар медзакладу Оксана Піддубна.

Вона назвала особливості, які медики спостерігають серед пацієнтів останні місяць-півтора:

  • Відео дня
    /li>

На думку головного лікаря, причиною таких змін є мутації вірусу, який спричиняє хворобу. Поки таке припущення не підтверджене лабораторно. За словами Оксани Піддубної, смертність в інфекційній лікарні останнім часом не зросла, але й не зменшилася. Специфіка пацієнтів з COVID-19 полягає у поганій прогнозованості.

— В цій хворі для мене особисто як для лікаря таке страшне — не можна ніяких прогнозів робити. Тому що щоденно може змінитися стан хворого незалежно від терапії, яку надаємо, навіть якщо вона дуже масивна. І терапія така: практично всі препарати, дороговартісні, і все за протоколом, все ми даємо повністю. Не можна прогнозувати. Бувають хворі, які надходять дуже важкі, і надії не так багато на те, що вони «прорвуться», але навпаки — вони виживають. А хворі, які нібито спочатку були не важкі, можуть в один день стати вкрай важкими, тобто негативна динаміка розвивається дуже швидко, — розповіла Оксана Піддубна.

Як зазначила головний лікар, стан кожного пацієнта може змінюватися щодня. Опір хворобі залежить від стану імунної системи, яка в кожної людини реагує на COVID-19 по-різному.

Нагадаємо, раніше Оксана Піддубна під час онлайн-брифінгу розповідала про те, що останнім часом зростає кількість госпіталізацій до інфекційної лікарні. Крім того, важкий перебіг хвороби все частіше буває у людей молодшого та середнього віку.

Раніше генеральний директор закарпатського Центру легеневих хвороб Василь Скрип в інтерв’ю «Укрінформу» розповідав, що в цьому регіоні спостерігають інакші прояви COVID-19: вірус став агресивнішим та більш токсичним, а серед госпіталізованих все більше важкохворих. Крім того, хвороба «помолодшала» — все більше важких випадків фіксують серед молоді та людей середнього віку. Також у хворих частіше стали з'являтися нетипові для COVID-19 шлунково-кишкові розлади, наприклад, блювота та діарея.

Аналогічну зміну симптоматики спостерігають і лікарі Івано-Франківської області. І там також стали частіше хворіти люди молодшого віку. За словами голови комітету Верховної Ради з питань здоров'я Михайла Радуцького, все це дозволяє фахівцям припускати, що вірус поступово мутує.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Катя Малиновская

    С маской на лице, вообще , будет тяжелее и тяжелее, кислород не поступает в организм, не поступает.
    И все больше и больше будет больных
  • Богдан Хмель

    Яка причина?? Заробітчани навезли зарази
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up