На Хмельниччині у молодої мами виявили дифтерію

На Хмельниччині у молодої мами виявили дифтерію
Фото ілюстративне
  • Небезпечну інфекцію виявили у 20-річної мешканки Летичівського району.

  • Наразі дівчина в реанімації Хмельницької інфекційної лікарні.

Ще один випадок дифтерії зафіксували на Хмельниччині. Небезпечну інфекцію виявили у 20-річної дівчини з Летичівського району. Наразі хвору доставили до Хмельницької обласної лікарні. Дівчина в реанімації. Її ввели сироватку від інфекції. Стан пацієнтки оцінюють, як середньої тяжкості. 

Всіх, хто контактував із хворою також перевірили. Двом зробили щеплення. У малюка інфекції не виявили, а чоловік дівчини теж в інфекційній лікарні. В нього ангіна. 

Відео дня

Вагомо, що дівчина була вакцинована від дифтерії відповідно до календаря щеплень. Про це розповіла журналістам vsim.ua розповіла Лариса Калінер. 

У жовтні поточного року випадки захворювання на дифтерію виявили на Закарпатті, Тернопільській області, та в містах Київ, Харків, Хмельницький – всього більше ніж 20 випадків. Безпосередньо в нашому регіоні - це вже третій зафіксований випадок. Повідомляють у ДУ “Хмельницький лабораторний центр”.

Довідково: Дифтеріяце гостре інфекційне захворювання, що характеризується запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і носоглотки, а також, в окремих випадках, шкіри в місцях пошкоджень. Дане захворювання може призвести до летального випадку. Смертність складає 50%.

Симптоми: 

  • біль у горлі; 
  • підвищена температура; 
  • наліт на мигдалинах сірого кольору; 
  • осиплість голосу;
  • ускладнене дихання та ковтання; 
  • висока температура; 
  • набряк слизової оболонки носоглотки; 
  • збільшення лімфатичних вузлів.

На початку захворювання, дифтерію можна сплутати з ангіною. Тому, при перших симптомах, краще відразу йти до лікаря, щоб вчасно почати лікування. Небезпечна не лише сама хвороба, а й ускладнення, які вона може викликати.  Зокрема: 

  • блокування дихальних шляхів,
  • інфекційно-токсичний шок,
  • пошкодження серцевого м'яза (міокардит),
  • ураження нервової системи, нефрозонефрит, легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію). 

Профілактика та щеплення 

Найефективнішим методом профілактики від дифтерії є щеплення. Щоправда, вакцина не дає 100% гарантії уберегти людину від ураження, однак у хворого із щепленням дифтерія протікає у значно легшій формі або симптоми можуть зовсім не проявлятись. Іноді людина є лише носієм. Також профілактикою хвороби є дотримання власної гігієни. Щоб убезпечити себе, треба: часто мити руки, робити вологе прибирання та провітрювати приміщення. 

Імунізація від дифтерії проводиться за допомогою комплексної вакцини від коклюшу, правця (АКДП) в 3 етапи:

Далі проводиться ревакцинація населення вакциною АКДП, АДП та АДП-М:

 Дорослому населенню щеплення проводяться через кожні 10 років. 

Нагадаємо, що перший випадок дифтерії зафіксували у Хмельницькому на початку серпня. Тоді захворіла 21-річна Хмельничанка. Детальніше про це читайте в матеріалі У Хмельницькому підтвердився перший випадок дифтерії. У дівчини ускладнення

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up