Його ім’ям назвали школу кобзарського мистецтва у Нью-Йорку

Активний громадський діяч, свідомий українець та музикант. Кость Місевич – засновник кобзарської школи XX століття.  Його послідовники-музиканти досі гастролюють світом, чим славлять українську культуру.

Саме про цього талановитого чоловіка,  чиє ім’я прославили учні, розповідаємо у першому випуску блогу про  людей, які жили у Проскурові 100 років тому.

   

У своєму фотоблозі «Наш Проскурів – наш Хмельницький» журналісти «ВСІМ» розповідали про історичні будівлі нашого міста, видатні пам’ятки та вулиці. Однак хто славить місто, як не його мешканці. У цьому блозі ми розповідатимемо про відомих проскурівчан, які прославили місто далеко за його межами. Одним із таких уродженців міста є бандурист, засновник школи кобзарського мистецтва XX століття та активний громадський діяч Костянтин Місевич.

Народився Кость Місевич 1890 року у селі Лезнів (сьогодні мікрорайон Лезневе) і  прославив наше місто далеко за його межами.  Там провів своє дитинство, а після чого вступив до Проскурівського реального училища. (нині – це будівля Хмельницької міської ради). У навчальному закладі майбутній бандурист отримав технічну освіту, після здобуття якої пішов працювати на залізничну станцію телеграфістом. Однак ця професія не була його покликанням. Активна громадянська позиція та проукраїнські погляди Місевича швидко його зробили знаним у Проскурові.

- Колись Проскурів був наполовину єврейський,  була четверта частина поляків. Українців було всього 20-25 %. Кость Місевич був справжнім українцем, - розповідає «ВСІМ» історик, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін. – Коли на початку XX століття почались революційні заворушення, він займав активну саме проукраїнську позицію. І став відомий тим, що організував у Проскурові так званий український блок – політична структура, яка висунула Місевича як депутата до Центральної Ради, яку очолював Михайло Грушевський.

Незважаючи на те, що активіст не мав спеціальної освіти, саме виборці Проскурівського повіту через його активну позицію вибрали його депутатом ЦР. Однак справжнє задоволення Місевичу приносила музика. Він з дитинства марив грою на бандурі. Любов до цього інструменту Костянтину привив його батько, який і навчив його грати. З дитинства хлопчик навіть сам майстрував бандури. А згодом і навчав цьому своїх друзів та знайомих.

Як розповідає Сергій Єсюнін, саме проскурівчанин Кость Місевич став засновником школи кобзарського мистецтва. Навколо цієї справи об’єдналось чимало однодумців. Відтак музикант став гастролювати із власним гуртом.

Хто зна, як би склалось життя Місевича у рідному Проскурові, якби не революція. Проукраїнська позиція та переслідування змусили діяча покинути місто. У 20-30-ті роки минулого століття він поїхав на Тернопільщину. Там займався громадською та політичною діяльністю, однак більшу уваги все ж таки зосередив на справі свого життя – музиці.

Життя Костянтина Місевича обірвалось в одній із сутичок у Другій світовій війні. В той час бандурист вступив до лав Української повстанської армії. Загинув у бою з фашистами у 1943 році. Хоч деякі джерела повідомляють, що  в бою з німцями Кость Місевич отримав важке поранення і щоб не потрапити в руки ворога, бритвою перерізав собі горло.

Згадка про земляка досі йде світом. Випускники школи кобзарського мистецтва продовжили справу Місевича та продовжують гастролювати світом. Щоправда, більшість музикантів емігрували до США і Канади і наприкінці 90-х років українська діаспора таки відновила школу знаного проскурівчанина та назвала на його честь.

Нині в Україні діє фестиваль імені Костянтина Місевича. А минулого року у Хмельницькому навіть назвали його іменем вулиці. Нову назву носить вулиця у мікрорайоні Лезневе, де і народився бандурист. 

Коментарі (0)

Колись на центральній вулиці Проскурова вперше почали виготовляти газовану воду. Смілива ідея належала проскурівчанину Соломону...

Михайло Павловський – відомий вчений в галузі механіки, політик і громадський діяч. Має численні заслуги у сфері науки і...

Затятий декабрист, який чи не все своє життя провів у засланні. Павло Вигодовський народився і виріс у Проскурові. Сьогодні...

Одна із центральних вулиць, де сьогодні розташований собор Різдва Богородиці, неподалік овочевого ринку, носить ім’я Володимира...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
keyboard_arrow_up