11 позитивних репортажів за рік: пригадуємо події у Хмельницькому

11 позитивних репортажів за рік: пригадуємо події у Хмельницькому
Фото з архіву редакції
  • У 2022 році журналісти vsim.ua готували для вас чимало позитивних репортажів.
  • Усі вони з різних подій та місць. 
  • Пригадуємо разом, що відбувалося протягом року.

2022 рік - безумовно, найважчий за історію України. Ще на початку року українці відзначали зимові свята, будували плани на майбутнє. Змінив усе повномасштабний наступ росіян. Тоді все відійшло на інший план, а найголовнішою метою стала перемога. Саме тому люди продовжили жити далі. Будувати бізнес, сплачувати податки, відкривати нові заклади, влаштовувати різні події, на яких люди неймовірно об’єдналися. 

За останній рік журналісти vsim.ua чимало разів були свідками позитивних подій. Про них розповідали вам, нашим читачам. Зокрема - про парад вертепів, який пройшов у січні, весняний репортаж з парку Чекмана чи довгоочікуване для хмельничан відкриття колесо огляду. 

У 2022 році містяни неодноразово гуртувалися заради допомоги ЗСУ. Люди плели сітки, готували їжу та виконували іншу роботу. При цьому серед них панувала надзвичайно тепла атмосфера, яка заряджала й продовжує заряджати усіх на перемогу. 

Відео дня

Наприкінці цього року пропонуємо вам пригадати усі позитивні події разом. Дивіться далі підбірку матеріалів-2022. 

  1. Парад вертепів на Проскурівській

Розпочнемо із січня 2022. Рік розпочався із параду вертепів, що пройшов на Проскурівській. Такий захід за декілька останніх років став традиційним у Хмельницькому. Зазвичай його проводили після Різдва, хоча у 2021 році захід не відбувся через карантинні обмеження. 

8 січня 2022 року учасники почали збиратися на початку «стометрівки» та біля торгового центру «Дитячий світ». Багато хто мав яскраве вбрання, як от різнокольорові хустки у жінок. З собою учасники мали різдвяні зірки та ікони. Прийшли як маленькі діти, які були з батьками, так і люди середнього й старшого віку.

Як все відбувалося, дивіться в матеріалі за посиланням. 

  1. Крижаний репортаж з набережної

Занурюватися в ополонку на Водохреща - незмінна традиція багатьох хмельничан. Саме 19 січня чимало людей збираються біля спеціально відведених місць та тричі опускаються у крижану воду. Після цього хрестяться або миттєво закутуються в махрові халати чи рушники. 

Серед тих, хто занурювався - і чоловіки, і жінки. Останні змінювали куртку на яскравий купальник і мерщій у воду. Пірнули й перехрестилися. “Аж щипає!”, - сказала жінка, яка ще не встигла витертися. “Цього року вперше занурюєтеся?”, - запитала я в однієї з жінок. “Четвертий рік поспіль”, - відповіла.

Деякі чоловіки прийшли купатися під пильним наглядом своїх жінок. Ті тримали напоготові рушники. А в іншій руці - смартфон, на який велася відеозйомка. 

Як все відбувалося, детальніше дізнавайтеся тут.

  1. Хмельничани об’єдналися і стали плести маскувальні сітки

В одному з пунктів, де хмельничан згуртувала спільна справа, побував журналіст vsim.ua. Задля безпеки міста й громадян, у цьому матеріалі не називалося точне місце розташування пункту. 

Біля входу приміщення, яке ми назвали “Х”, стояло з десяток людей. Одні палили, інші розвантажували авто. З машин несли тканину різних кольорів. Люди із цигаркою в зубах відкривали їм двері. Допаливши, всі заходили всередину та йшли до своїх робочих місць. Так, саме робочих. Кожен із присутніх там був мов на роботі. Проте замість офісу чи комп’ютера у руках ножиці або шматок тканини. Адже в місці “Х” активно плели маскувальні сітки.

Переглянути патріотичний репортаж можна за посиланням. 

  1. Хмельничани готують для військових

Волонтери, блогери, поліцейські, рятувальники, медики та освітяни. Люди різних професій об’єдналися і сьогодні роблять спільну справу - допомагають нашим військовим. У різних закладах Хмельницького під час війни кипить робота. Хтось плете сітки, шиє бронежилети, займається закупівлею чи розвозить все необхідне в конкретні пункти. У той час інші активно куховарять. 

Ще від початку березня в хмельницькій школі-ліцеї “Гармонія” взялися за виготовлення перекусів. З того часу до військових відправили тисячі порцій смачненького. Що і як там готують, можете дізнатися в матеріалі за посиланням. 

  1. Весняний репортаж з парку Чекмана

На календарі 29 квітня. Природа стала прокидатися від зими. Тож у парку Чекмана почала розквітати справжня весняна казка. 

Молодь та пенсіонери. Діти й навіть немовлята. Кого тільки не зустрінеш в парку навесні. Завдяки його гостям, у цьому місці по справжньому відчувається життя. Тут займаються спортом, читають і навіть в’яжуть. П’ють каву, їдять морозиво чи гортають стрічку новин в телефоні. Репортаж із популярного місця в Хмельницькому - парку Чекмана, переглядайте тут.

  1. Колесо огляду: перевірили, як воно працює

Колесо огляду в парку Чекмана не працювало понад 10 років. Після такої довгої перерви й ремонту, його врешті запустили. Відбулося це 1 травня. У перший же день роботи біля колеса спостерігалася величезна черга. 

Чимало людей прийшли, щоб прокататися, за кілька днів після відкриття. Вирішила протестувати колесо й журналістка vsim.ua. Що видно із найвищої кабінки і як працює відремонтований атракціон - дізнавайтеся в матеріалі. 

  1. Репортаж з курсів української мови

У бібліотеці на Героїв Майдану, 6 травня, перебувало багато переселенців. Одні з них прийшли на реєстрацію, інші - на курси вивчення української. Уроки проходили на другому поверсі будівлі.

Залу для навчання зайняли біженці з різних міст і областей - Харкова, Київщини, Сум, Маріуполя чи Краматорська. Серед них було найбільше жінок. Деякі прийшли зі своїми дітьми-підлітками. Як от пані Ніна. Вона приїхала з Бучанського району. Розповідала, що стала відвідувати курси заради свого сина. Мовляв, той часто “зависає” в соцмережах. Тож у його лексиконі - чимало російських слів. 

Читайте та дивіться репортаж тут. 

  1. Репортаж з волонтерської пошти

На годиннику близько 17 години. П’ятниця. У дворі на Кам’янецькій вантажать посилки до буса. Чоловік, на ім'я Роман, сьогодні вперше відправляється до “гарячих точок”. Він водій і є відповідальним за перевезення вантажу для військових. 

“Не страшно?”, - запитую я. “Та ні”, - відповідає чоловік. Тоді розповідає, що возити посилки на фронт - то його власна ініціатива. Мовляв, таке бажання виникло під час поїздок за кордон за автомобілями. 

- Сьогодні вперше їду. До цього я разів 10-11 їздив у Німеччину. Приганяв автівки. Інші водії, які перевозили посилки, казали, що страшнувато. Було навіть раз, що машина повернулася у Хмельницький з тріснутим від вибуху лобовим склом, - розповідає чоловік. 

Маршрут для водія Романа формують працівники волонтерської пошти. Одна з них, на ім’я Ярослава, каже: найважче добратися - на Схід. Тож за потреби, волонтери залишають пакунки в інших областях. Уже звідти їх забирають та везуть туди, куди проїхати найважче. 

Репортаж читайте та дивіться тут. 

  1. Репортаж з криївки і тиру

Єдиний в області музей-криївка у вересні з’явився і в Хмельницькому. Допомогли його обладнати хмельничани. Вони поділилися речами, за допомогою яких вдалося створити колоритну атмосферу. Цим займалися із грудня минулого року. І от у вересні 2022-го криївка врешті прийняла своїх перших відвідувачів. Дізнавайтеся, що там можна побачити та скільки коштує візит.

  1. Хмельничани виготовляли буржуйки для військових

У Хмельницькому почали виготовляти буржуйки для ЗСУ. Ініціаторами цього став БФ “Волонтери Поділля”. 

Буржуйку можна виготовити з газового балона. Щоб це зробити, необхідно розробити її конструкцію. Потім - зробити до неї деталі й скласти все в єдине ціле. Весь цей процес демонстрували вихованці Вищого професійного училища №11, що на Тернопільській. 

Близько 60 учнів долучилися до процесу створення пічок для військових. 20 жовтня, вони вперше взялися до роботи. Репортаж переглядайте тут. 

  1. Репортаж із засніженого міста

Перший мінус на термометрі Хмельницький зустрів у листопаді. Сніг, що вкрив вулиці міста, неабияк тішить дітвору. Ті залюбки катаються на санчатах та льодянках. Така картина розгорнулася 19 листопада в багатьох дворах Хмельницького. 

У центрі міста снігом укриті лавки та прилавки магазинів. Закутавшись у теплі в’язані речі, хмельничани прогулюються “стометрівкою”. Одні ховаються від морозу в кав’ярні, інші з червоними носами прямують туди, де листопад нагадує справжню казкову зиму. Йдеться про парки та сквери міста.

Переглядайте фото з перших днів засніженого Хмельницького. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up