Лебеді та обіди по 2 гривні: репортаж із Дунаєвецького хлібокомбінату, який продають за 187 мільйонів

Лебеді та обіди по 2 гривні: репортаж із Дунаєвецького хлібокомбінату, який продають за 187 мільйонів
  • Територія підприємства засіяна квітами, там мешкають страуси та лебеді.

  • Комбінат хоч і не збитковий, але працює не на повну.

  • Поки ще державний комбінат приватизують. Аукціон має відбутися вже у травні.

  • Чому продають хлібокомбінат і хто може стати покупцем - читайте у матеріалі.

  • Для вас ми зібрали коментарі працівників, директорки та представника Фонду держмайна.

“Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів” працює вже майже століття - із 1925 року. Тут виробляють продукти борошномельно-круп’яної промисловості та корми для тварин, а також продають гуртом зерно, необроблений тютюн, насіння й корм. На території розташовані елеватори, пекарні, млинзавод та лабораторії, де перевіряють якість зерна та борошна.

Сьогодні на комбінаті є 128 робочих місць. А ще три роки тому було 200. Скорочення відбувається через те, що працівників немає чим зайняти. До прикладу, 8 років не працює млин, де було найбільше працівників.

Вже скоро все може змінитися. В кращу чи гіршу сторону, залежить від того, хто викупить комбінат. Адже його продадуть через аукціон й приватизують.  Що про це думають на комбінаті і як він живе зараз?

Відео дня

Що про приватизацію кажуть працівники

Галина Гладіщук 33 роки працює у лабораторії, де перевіряють якість зерна та борошна. Жінка та її колеги не хочуть, аби підприємство приватизували, бо не знають, чого чекати далі. Найбільше боїться, що новий власник може звільнити. Галина майже пенсійного віку, тому, каже, не зможе знайти роботу в Дунаївцях.

Директорка підприємства Надія Ковбасюк задоволена, що прийде інвестор. Жінка сподівається, що він зможе розвинути комбінат. На сьогодні його потужність - 125 тисяч тонн, а якщо його завантажити на менше, ніж 100 тисяч, - збиткове. А знайти та реалізувати таку кількість продукції важко. Надія Ковбасюк працює там понад 20 років. Каже, хоч на вигляд обладнання в хорошому стані, реставрувати його або й купити нове вже давно потрібно.  

У Надії Ковбасюк до майбутнього інвестора лише одна вимога - зберегти робочий колектив. 

Дунаєвецький ХПК привабливий для інвестора тим, що має п’ять кілометрів залізниці з двома тепловозами, проведений газ, свої електромережі, воду та каналізацію. Проте, зазначає директорка, новий власник має розуміти, що чимало грошей ще треба вкласти в комбінат. 

Прибуток комбінату за 2020 рік - 2,2 мільйона гривень. Директорка каже, поки вистачає, але це вже межа. На підприємстві є потужний млин, який 8 років не працює. Дві фабрики, в які збували борошно, зачинились, через що не знайшли, куди продати велику кількість борошна. 

- Млин меле в добу 500 тонн зерна - це в середньому 370 тонн борошна. Сьогодні реалізувати таку кількість борошна на Хмельниччині практично неможливо, ну, я не знаю, як це зробити. Сьогодні кожний хлібзавод чи інше підприємство рахує кожну копійку. Сюди не захоче їхати, брати борошно, бо там близько є Скібнево, Деражня, Богданівці. Ми колись робили кроки та шукали, що нам робити, але нічого не знайшли, не змогли знову запустити млин. Це дуже цікава робота, але не з державним підприємством, тут це дуже і дуже складно робити. Я не можу бути конкурентоспроможною, бо тепер є багато млинів новітніх, - розповідає Надія Ковбасюк. 

Надія Ковбасюк прийшла на роботу в дев’яностих. Каже, що за цей час змінилось все. Тоді про пластикові вікна можна було тільки мріяти. Заасфальтованої території теж не було. 

На території комбінату є їдальня на 50 місць. Там повноцінний обід для працівників коштує 2 гривні, ця ціна тримається вже 5 років, до цього харчувались безплатно. Забезпечує їдальню продуктами теплиця, яка теж є на підприємстві.   

- За кожним цехом у нас закріплена ділянка. Ми самі вирощуємо розсаду квітів у теплиці, потім їх садимо. В нас бур'яну не знайдете літом, трава підстрижена. Наші працівники знають, що так завжди має бути, а коли вони мають це робити, то вже їхні проблеми. Хай хоч в 12 годин ночі приходять і прибирають, - каже Надія Ковбасюк.

 На перший погляд здається, що територію підприємства навмисне підготували для гостей чи перевірки - охайно висаджені квіти, побілені бордюри, з обох боків дороги стоять десятки садових фігурок. Наталя Ковбасюк каже, так завжди. У тій же теплиці вирощують і розсаду квітів, які згодом висаджують на території.

Зробили й невеличке озеро, де плавають двоє лебедів. На великій території знайшли місце і для страусів та морських свинок.

Директорка хлібокомбінату розповідає, що ініціатива зробити зелені куточки належить їй. Жінка хоче, щоб і працівникам було приємніше ходити на роботу, і діти Дунаєвець могли зайти на мініекскурсію.

Млинзавод, який за добу може розмолоти 500 тонн зерна та зробити з нього 375 тонн борошна, вже 10 років не працює. Він давав найбільшу кількість робочих місць. У 2004 році, коли майже не було зерна в Україні, Дунаєвецький КХП отримував його з Казахстану. Тоді поставляли борошно у Хмельницький, Львів, Київ, Закарпатську, Житомирську та Чернівецьку області. Це був найкращий період роботи млина. А коли закрили Хмельницьку макаронну фабрику та хлібзавод, яким продавали борошно, тоді реалізувати свою продукції не знайшли куди.  

Сьогодні млинзавод дасть прибуток, якщо за один раз переробити не менше 7 тонн зерна. З них можна отримати 5 тонн борошна, яке треба за кілька місяців продати. Надія Ковбасюк каже, що їм це зробити не вдалося, бо з’явилось чимало конкурентів, які мають зручніше розташування відносно обласного центру, або взагалі до хлібзаводів.

Потужний державний комбінат продають

Директор Департаменту приватизації Фонду держмайна Владислав Данилішин вважає, що майбутній інвестор зможе вирішити проблему з млином та розвинути комбінат. Стартова ціна “Дунаєвецького КХП” - 187 мільйонів гривень. Це його балансова вартість. На скільки може зрости вартість, передбачити неможливо, зазвичай в процесі торгів ціна зростає у 2-3 рази. 

Для потенційних покупців є умови приватизації - збереження профілю діяльності, не звільняти працівників протягом визначеного часу, дотримуватись вимог природоохоронного законодавства, виконувати заходи цивільного захисту та пожежної безпеки. Інвестор може бути як з України, так і з-за кордону, але не може проживати чи походити з країни-агресора Росії.

Найдорожчий об’єкт малої приватизації, який продали, - це готель “Дніпро” у Києві. Тоді ціна зросла з 90 мільйонів до 1,1 мільярда гривень. Це залежить від кількості покупців, які відповідно підіймають свої ставки. Тому у Фонді Держмайна сподіваються, що і на комбінат знайдеться чимало майбутніх інвесторів. 

Дунаєвецький - перший хлібокомбінат, який виставили на прозорий онлайн-аукціон. Підприємство має земельні ділянки в 37 гектарів, а нерухомого майна майже 79 тисяч квадратних метрів. Серед них елеватор лінійного типу (потужність одночасного зберігання 125 тисяч тонн), заготівельний елеватор (потужність 89 тисяч тонн), примлиновий елеватор (потужність 29 тисяч тонн), складські приміщення (потужність 25 тисяч тонн). До того ж підприємство має 6 зерносушарок та інших об'єктів:

• Млинзавод: 500 т зерна/добу (375 тонн/добу борошна);

• Комбікормовий завод: 265 т/добу розсипних комбікормів;

• Насіннєвий цех: 80 т/добу сортового насіння;

• Кукурудзяний завод: 2500 т насіння кукурудзи в качанах у сезон;

• Примлиновий елеватор: 24000 т зерна;

• Заготівельний елеватор: 76000 т зерна;

• Їдальня на 50 місць;

• Теплиця площею 0,08 га;

• Ковбасний цех.

Для держави підприємство не збиткове, але якби працювало на повну, податків було б у рази більше. Всього в Україні приватизують 7 хлібокомбінатів державної власності. У Фонді держмайна пояснюють, це для того, аби покращити роботу підприємств і створити нові робочі місця. Крім того, це й додаткове надходження до держбюджету від продажу.

Він також зазначив, потенційного інвестора Дунаєвецького комбінату може зацікавити велика територія, на якій можна розширити підприємство та переобладнати його, наявність залізниці та потужна перевалка, якої немає в конкурентів цього регіону.

- З нашої точки зору він цікавий тим, що підприємство знаходиться в дуже гарному стані, в порівнянні з іншими підприємствами державної власності, - розповідає Владислав Данилішин.

Як відбувається онлайн аукціон

До 6 травня прийматимуть заявки від потенційних покупців, а 7 травня у системі ProZorro.Продажі відбудеться аукціон “Дунаєвецького КХП”. Його віднесли до малої приватизації (вартість до 250 мільйонів гривень). 

- Аукціони, які зараз відбуваються, суттєво відрізняються від тих, які були раніше. Зараз вони проходять в електронному форматі, можна зайти з будь-якої точки світу і взяти участь. Вони відбуваються в системі ProZorro.Продажі, до якої під’єднано понад тридцять майданчиків, де можна зробити ставки. Перед аукціоном ніхто не знає, скільки учасників буде та які ставки вони зробили. Це відбувається тільки в момент розкриття пропозиції. Така кількість майданчиків дозволяє зробити конкурентні торги, в результаті ми отримуємо зростання ціни. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ламінарія Овчаренко

    Це все бла-бла-бла. Готується приватизація потужного прибуткового підприємства під конкретну людину.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up