Як можуть покарати Вікарчука: шість справ про захоплення влади та сепаратизм у Хмельницькому

Як можуть покарати Вікарчука: шість справ про захоплення влади та сепаратизм у Хмельницькому
  • Власник «СВ» вважає існуючі органи місцевої влади незаконними.

  • Він вважає, що їх треба ліквідувати та створити нові — «законні».

  • Віктор Вікарчук неодноразово заявляв про це публічно, зокрема й через соцмережі.

  • СБУ вже розслідує справу через можливий замах на захоплення влади.

Днями однією з найбільш обговорюваних новин на нашому сайті став візит власника клубу «СВ» Віктора Вікарчука до міської ради. Він хотів обговорити ліквідацію цього органу та його виконавчого комітету. На думку Вікарчука, потрібно створити нову міську раду, яка буде відповідати законодавству. Власник «СВ» поговорив з міським головою Олександром Симчишиним, та розмова закінчилася нічим.

Раніше, 21 жовтня, у клубі «СВ» за участі Віктора Вікарчука створили власну «міську раду», обрали її «голову» та ліквідували чинний виконавчий комітет. За цими подіями Служба безпеки відкрила кримінальне провадження за статтею 109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади»). Віктора Вікарчука через його дії називають сепаратистом, проте у його словах немає закликів змінити межі території України або державний кордон, що передбачено статтею 110 Кримінального кодексу.

Ми вирішили дізнатися та розповісти вам, які справи щодо захоплення державної влади та повалення конституційного ладу розглядали у Хмельницькому міськрайонному суді. Саме у зв’язку з цим СБУ розслідує кримінальну справу, де фігурує Вікарчук. Також ми перевірили справи щодо сепаратизму, який часто закидають Вікарчуку. Повний зміст статей 109 та 110 Кримінального кодексу дізнавайтеся в кінці матеріалу.

Відео дня

Справа «народної реєстраторки» Ольги Уграк

22 серпня 2016 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 109. В реєстрі судових рішень йдеться про особу, вся інформація про яку зашифрована. На думку правоохоронців, ця особа 2013 року проголосила себе «уповноваженою територіальної громади міста Хмельницького» та «народним реєстратором». При цьому мала намір брати з громадян гроші через систему «народної економіки» та «систему самооподаткування» від доходів в результаті діяльності «народних підприємців».

Під час обшуку в цієї особи вилучили понад 300 речей, які стали доказами у справі. Серед них є копії свідоцтв «народних підприємств» та «народних підприємців», договори приєднання до договору територіальної громади, бланки, заяви, візитні картки, касові ордери, квитанції, рахунки, печатки. Документи стосувалися не тільки міста Хмельницького, а й Львова, Черкас, Одеси, Дніпропетровська, окремих сіл Хмельницької, Івано-Франківської та Тернопільської областей.

8 квітня 2020 року адвокат фігуранта справи намагалася скасувати арешт речових доказів. Проте в суді клопотання не підтримали. Про це йдеться у рішенні від 10 квітня 2020 року. В документі зазначено, що розслідування справи досі триває, а про підозру правоохоронці ще нікому не повідомляли.

Нагадаємо, що у травні 2014 року «територіальна громада міста Хмельницького» зайняла приміщення колишньої першої аптеки, і все це без дозволу міськради. 24 травня 2016 року у помешканні самопроголошеної керівниці територіальної громади Хмельницького Ольги Уграк провели обшук. Правоохоронці вилучили речові докази, про які йшлося вище.

Серед вилучених документів неодноразово згадується «народне підприємство» «Подільська перлина». За даними YouControl, Ольга Уграк є керівником благодійного фонду з такою назвою. Крім того, вона є членом самопроголошеної міської ради, яку створили в клубі «СВ» 21 жовтня цього року. За даними сайту «Чесно», 2002 року Ольга Уграк балотувалася до Верховної Ради від «Комуністичної партії».

«Голова міської ради» раніше був одним з організаторів «територіальної громади»

За даними хмельницьких правоохоронців, від січня 2016 року невстановлені особи вчиняли дії з метою захоплення державної влади шляхом створення «народних органів місцевого самоврядування». Щодо невстановлених осіб відомо, що вони були членами громадського руху «Український вибір — Право народу», інших громадських організацій, гуманітарних груп, окремих територіальних громад. Серед цих людей були й хмельничани.

22 серпня 2016 року відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 109. За матеріалами справи, мешканці Хмельницького створили «територіальну громаду». Після цього почали видавати свідоцтва «народних підприємців» та «народних підприємств». Отримувачі цих «документів» займалися бізнесом без реєстрації та не платили податки.

1 березня 2017 року в одного з учасників «територіальної громади», Павла Білецького, провели обшуки. Серед вилученого були автомобільні номерні знаки «громади», печатки «народних підприємств», виданий від імені «громади» паспорт, свідоцтва, договори про приєднання. Датовані документи різними днями 2013, 2014 та 2015 років.

Павло Білецький намагався повернути собі речі, та навіть звертався до апеляційного суду. Проте там вирішили речові докази не повертати. Про це йдеться у рішенні від 15 березня 2017 року. Розслідування справи триває.

21 жовтня 2020 року Павла Білецького обрали «головою міської ради» в клубі «СВ». За даними сайту «Чесно», 2002 року Білецький балотувався до Хмельницької міської ради від «Комуністичної партії», а 2015-го — від «Радикальної партії Олега Ляшка».

Хмельничанка готувала теракт проти військових 8 полку

На початку 2017 року хмельничанка Надія Березюк була адміністратором групи антиукраїнської спрямованості «Не дадим нас уничтожить!» в соцмережі «Однокласники». На думку слідства, Надія Березюк «створювала та розміщувала… пропагандистську інформацію з метою виправдання агресії РФ проти України, підтримки сепаратистських, терористичних формувань та рухів, які діють на території Луганської та Донецької областей України».

Крім того, хмельничанка зв’язувалася з громадянином Росії, який на той час перебував на окупованій території. Від нього отримала завдання — підтвердити місце проживання українського військового з 8 полку Сил спеціальних операцій, який базується у Хмельницькому. Надія Березюк це завдання виконала, зокрема, зробила фото вікон та дверей помешкання військового. Також жінка намагалася завербувати свого знайомого, який хотів служити у 8 полку, проте той не погодився.

Ще один факт, встановлений слідством, — хмельничанка погодилася надати допомогу в підриві військовослужбовців 8 полку. Жінка планувала передати вибухівку людям, які безпосередньо мали це зробити. 6 квітня Надія Березюк приїхала в Одесу. На місцевому автовокзалі отримала від водія рейсового автобусу «Бендери — Одеса» сумку. До слова, Бендери розташовані на території Молдови, а фактично контролюються самопроголошеною Придністровською Молдавською Республікою.

Як йдеться у матеріалах слідства, в сумці був захований саморобний вибуховий пристрій з тротилу та пластиду. Водій автобуса про вміст багажу не знав. Того ж дня, 6 квітня, жінку затримали працівники СБУ.

Хмельницький міськрайонний суд визнав Надію Березюк винною в державній зраді, сепаратизмі, підготовці терористичного акту, а також переміщенні через кордон та зберіганні вибухового пристрою. Сторона обвинувачення уклала з нею угоду про визнання винуватості. З урахуванням пом’якшуючих обставин Надію Березюк засудили до шести років позбавлення волі.

Хмельничани поширювали газету «Новороссия»

У травні 2014 року хмельничани Андрій Орєхов та Оксана Корецька домовилися з невстановленими особами про поширення газети «Новороссия». За даними слідства, у виданні були «заклики до вчинення умисних дій, спрямованих на зміну меж території та державного кордону України». 5 червня 2014 року двоє хмельничан разом з іншими людьми отримали у відділенні поштового оператора посилку з Донецька. Там були близько 600 примірників газети «Новороссия». Близько 200 примірників Андрій Орєхов передав знайомому для розповсюдження, а решту відніс додому. Після цього Андрій Орєхов розкладав газети в поштових скриньках одного з будинків у Хмельницькому, а також віддав їх ще кільком своїм знайомим для розповсюдження.

14 липня 2014 року Оксана Корецька отримала ще один наклад газети «Новороссия» для розповсюдження, але вже із міста Суми. Під час судового розгляду обоє хмельничан провину не визнали. Так, Андрій Орєхов зазначив, що невідомі люди пропонували йому розповсюджувати газету. Він спершу відмовив, але потім погодився її подивитися. А коли отримав, то віддав кільком іншим людям для ознайомлення, оскільки вони про це його попросили. Сам він газету не читав та не розповсюджував.

Оксана Корецька розповіла, що з Орєховим спілкувалася не часто. Також сказала, що отримала від нього пакет з газетами з цікавості та для використання у господарстві. Видання вона не читала та не поширювала. Посилку з накладом отримала, бо думала, що це замовлена нею раніше швейна машинка.

Згідно з реєстром судових рішень, у газеті містилися заклики до відокремлення від України південних та східних областей з подальшим утворення держави «Новоросія». Суд визнав Андрія Орєхова та Оксана Корецька винними за частиною 2 статті 110. Орєхову призначили п’ять років позбавлення волі, Корецькій — також п’ять років, але зі звільненням від відбуття покарання з іспитовим терміном. Про це йдеться у вироку від 3 березня 2015 року.

Мешканця Хмельниччини підозрюють у закликах до сепаратизму

Слідчі Хмельницького управління СБУ відкрили кримінальне провадження щодо дій мешканця Дунаєвецького району. За інформацією слідства, 23 квітня 2018 року він знайшов в Інтернеті картинку з написом «Хватит кормить Бандеру и Киев юг и восток присоединяйся к России». Після цього він запостив зображення в групі «НОД Западный регион Украины» в соцмережі «ВКонтакте». Кримінальне провадження відкрили за частиною 1 статті 110. Про це йдеться у рішенні Хмельницького міськрайонного суду від 2 листопада 2019 року.

Експертиза картинки встановила, що зображення містить «публічні заклики до дії, що спричинить зміну меж території та державного кордону України». Чоловік визнав свою провину частково. З реєстру судових рішень відомо, що він переховувався від правоохоронців, був у Росії, через що його оголошували у розшук. Справу передали до суду, проте остаточного рішення за нею ще немає.

Мешканця Хмельниччини визнали винним та звільнили від покарання

Навесні 2017 року мешканець Ізяслава Владислав Гуменний в соцмережі «ВКонтакте» познайомився з іншим користувачем з ніком «Дима Череп». Той запропонував йому бути адміністратором групи «Народное возрождение ЛНР», отримуючи за це гроші. 21 квітня 2017 року Владислав Гуменний отримав на свою електронну пошту повідомлення зі зверненням до уряду Росії.

У тексті був заклик допомогти «не склонившемуся под гнёт укропской хунты Донбассу искоренить нацизм на землях русских». Також у повідомленні був заклик — «Помогите свергнуть власть бандеровскую, расположившуюся в столице граде!» Під останнім мався на увазі Київ. Владислав Гуменний розмістив це повідомлення у групі «Народное возрождение ЛНР».

Сторона слідство та Владислав Гуменний домовилися укласти угоду про визнання винуватості. Суд визнав його винним за частиною 3 статті 109 та частиною 1 статті 110. Призначене покарання — чотири роки позбавлення волі з конфіскацією майна. Проте від відбуття терміну Владислава Гуменного звільнили з випробувальним терміном у два роки. Конфісковувати майно також не стали. Про це йдеться у вироку від 25 жовтня 2017 року.

Довідка. Стаття 109 Кримінального кодексу. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

1. Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

2. Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

3. Дії, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Стаття 110 Кримінального кодексу. Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

1. Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

2. Ті самі дії, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без такої.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anatoliy Proskurovitch

    Власник? Ви не помилились?
  • Василь Костюк

    Тюрма
  • Олена Мединська

    Ніколи неможливо щось прочитати, то для чого ви пишите, для кого?
  • Юрій Гудок

    Це ганьба для нашої правоохоронної системи. Невже мало лднр їм?  Не розумію одного. Чому Вікарчуку не обрали хоч якийсь запобіжний захід. Дехто говорить що він планує покинути країну

    PutnickFree reply Юрій Гудок

    То хай звалить, так навіть краще буде ;)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up