1 січня - Новий рік

1 січня - Новий рік

На українських землях, що входили до складу Великого князівства Литовського, а пізніше - Речі Посполитої, з 1362 року початок Нового Року було встановлено 1 січня і літочислення велося «від Різдва Христового».

У складі Російської імперії 1 січня як дата святкування Нового року була встановлена ​​Петром Великим і поширилася на велику частину Малоросії (сучасної України) в 1700 році. У XVIII -XIX століттях переддень Нового року в малоросійських землях називався «щедрий вечір» . У цей час діти ходили з будинку в будинок, носили з собою велику солом'яну ляльку Коляду, вітали господарів, а також співали своєрідні передноворічні пісні - «щедрівки» або «колядки». У відповідь господарі вручали дітям, а також гостям подарунки - випечені з тіста фігурки тварин і птахів.

У XIX столітті в фольклорі східних слов'ян, крім традиційного Діда Мороза, з'являється також і образ Снігуроньки.

Радянський період

У 1930-1947 роках Новий Рік в СРСР не був включений до списку офіційних свят. Однак, з поширенням світських поглядів, Новий Рік відтіснив Різдво як головне державне свято. Більшість сучасних новорічних традицій України утвердилися саме в цей період і вони часто ідентичні традиціям святкування Нового року в Росії.

Відео дня

На Україні, як і в країнах Балтії, існує одна особливість зустрічі Нового року. Вона полягає в тому, що жителі центральної та східної частини країни досі продовжують відзначати його прихід два рази - перший раз за московським часом в 22:00, а другий раз за київським 24:00. Це пов'язано з тим, що УРСР довгий час перебувала в Московському часовому поясі і багато хто звик зустрічати Новий рік саме з боєм московських курантів.

Значення свята

За даними останніх соцопитувань, Новий рік вважають значимим святом 65% громадян України. У більшості російськомовних областях Новий рік вважають найголовнішим святом країни 78% опитаних. У той же час в україномовних західних областях більшість опитаних віддають перевагу Різдву (72%).

Інші народи України

Кримські татари, які сповідують іслам, крім зустрічі календарного Нового року 1 січня, зберігають стародавню східну традицію зустрічати новий рік у березні за астрономічним сонячним календарем (так званий Наврез).

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up