Хмельницьких держслужбовців вчать подавати нові електронні декларації

Хмельницьких держслужбовців вчать подавати нові електронні декларації

Вже з 15 серпня чиновники мають заповнити та подати електронну декларацію. Відтепер державні службовці повинні розказати державі про свої маєтки зі статусом «незавершеного будівництва», «матрацні заощадження» та «подарунки друзів».

Закон про електронне декларування вступив в силу ще 18 березня цього року. Через півроку представники новоствореного Національного агентства з питань запобігання корупції запровадили реєстр електронних декларацій, який запрацює з 15 серпня. Онлайн-база декларацій чиновників буде відкрита для всіх громадян. Протягом 60-денного терміну держслужбовці мають заповнити та подати електронну декларацію. Кінцевим терміном подачі декларацій є 13 жовтня.

- Всі службовці та посадові особи місцевого самоврядування 1-3 категорій, які займають посади з підвищеним або високим корупційних ризиком, будуть зобов’язані складати електронну декларацію за 2015 рік. В цей перелік входять також судді, прокурори, військовослужбовці, слідчі, - пояснює начальник першого відділу Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Шкребко.

З 1 січня розпочнеться другий етап електронного декларування. Тоді усі декларанти протягом 3 місяців повинні будуть подати через електронну систему свої декларації за 2016 рік.

Відео дня

- Електронна декларація набагато об’ємніша за вмістом, ніж письмова. Тепер чиновники подаватимуть дані щодо об’єктів незавершеного будівництва, тому що багато з них проживали в розкішних будинках, але жоден з них не був зазначений як таий, що введений в експлуатацію, каже Тетяна Шкребко.

Вперше держслужбовці будуть декларувати:

  • свої заощадження в готівці – від 60 900 гривень,
  • коштовні речі – цінне рухоме майно – від 121 800 гривень,
  • подарунки – від 6090 гривень від одного джерела,
  • незавершені об’єкти будівництва,
  • юридичні особи, де чиновник чи члени його сім’ї є бенецеціарними власниками,
  • нематеріальні активи,
  • роботу за сумісництвом,
  • членство в ОГС та їхніх органах,
  • майно, яке формально належить іншій особі, але контролюється чиновником (лише для високопосадовців).

Раніше за внесення у декларацію завідомо неправдивих відомостей каралось лише адміністративними штрафами. Тепер же за це передбачається і кримінальна відповідальність. За недостовірні відомості про майно до 138 тисяч гривень чиновники відповідатимуть дисциплінарно. Якщо ж держслужбовці внесуть неправдиві дані про майно від 138 до 345 тисяч гривень, то вони отримають адмінштраф у сумі від 17 до 43 тисяч гривень. Брехня про майно більше 345 тисяч гривень несе за собою покарання у вигляді штрафу від 43 до 51 тисяч гривень до позбавлення волі на 2 роки. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 На Хмельниччині працюватиме 108 постійних пунктів незламності 20:01 На Хмельниччині зростає захворюваність на кишкові захворювання: що потрібно знати 19:17 Житель Хмельниччини з ножем напав на оператора столичної АЗС: його затримали 18:28 Заступник Симчишина особисто прийматиме громадян: де та коли Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 17:43 У громаді на Хмельниччині таксистів зобов’язали зареєструвати свою діяльність 17:04 "Мам, я скоро прийду": у Хмельницькому попрощалися із 41-річним захисником Юрієм Шамраєм photo_camera 16:41 Як сдати ексзамен ПДР і отримати водійське? Green Way допоможе! (новини компаній) 16:33 На Хмельниччині затримали жінку, яка вдарила чоловіка ножем в живіт 16:01 Рейтинг хмельницьких ВНЗ в Україні 15:33 На Хмельниччині викрили організатора, який переправляв чоловіків через кордон 14:55 Робота у Хмельницькому: є 348 вакансій (СПИСОК) 14:31 Розклад Великодніх богослужінь у храмах Хмельницького 13:46 Військового з Хмельниччини засудили до 5 років ув’язнення 13:14 Як хмельничанам поводитися у поминальні дні: відповідає військовий капелан 12:15 Викрадачу електросамоката дали 5 років увʼязнення 11:18 Скасували 24 закупівлі на 128,5 мільйона. Дізналися деталі 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:04 У Хмельницькому районі на місці пожежі знайшли тіло чоловіка photo_camera 09:17 Три перемоги і одна поразка: огляди матчів хмельницьких команд play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up