«Незнана Хмельниччина»: Жванець - мальовнича руїна на кордоні двох областей

«Незнана Хмельниччина»:  Жванець - мальовнича руїна на кордоні двох областей
  • Юрій Даценко та його дружина Катерина об’їхали усю Хмельниччину і побували у неймовірних місцях.
  • Про те, що знаходиться зовсім поруч і що варте вашої уваги вони розповідатимуть на vsim.ua.
  • Цього разу мандрівники розповідають про те, що варто побачити у мальовничому селі Жванець.

 

Сьогодні ми запросимо вас трохи далі від звичних маршрутів, котрі не перевищували 50-80 кілометрів, і попрямуємо на південь нашої області, у Кам’янець-Подільський район до мальовничого села Жванець.

Село Жванець лежить на лівому березі Дністра

Жванець від обласного центру відділяє 114 кілометрів, тож плануйте подорож на вільний день, тим більше, що у самому селі якоюсь годинкою не обійдешся, бо подивитися там є на що. Минаємо Кам’янець та головною трасою на Чернівці доїжджаємо мало не до Дністра. Останнє село перед кордоном області і буде старовинний Жванець.

Жванець вперше згадується у далекому 1431 році як дар від короля Владислава-Ягайла і впродовж усієї своєї історії був важливим оборонним центром.

Відео дня

Вірменський костел

У центрі селища зупиняємося біля старовинного костелу, проминути котрий неможливо. Саме звідси і пропонуємо оглядати містечко.

Саме такий вигляд на костел відкривається для туристів 

Костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, або ж вірменський костел, збудований у 1740 році за кошти та пожертви католиків вірменського обряду та Лаврентія Лянцкоронського. Сьогодні храм непогано відреставрований та досить цікавий для туристів. Навколо костелу зберігся старий оборонний мур із бійницями та рештки господарчих будівель. Храм є самобутнім витвором пізнього бароко у архітектурі. На жаль, всередині костел не розписаний, проте, це не применшує його історичної та культурної вартості.

Аби потрапити всередину храму, до Жванця варто їхати у вихідні в першій половині дня, коли в костелі служби.

Замок на скелі

Черговим пунктом нашої подорожі Жванцем будуть руїни Жванецького замку, до котрих від костелу хвилин сім пішки.

Від колись могутньої оборонної твердині нині залишилися рештки однієї вежі, воріт (котрі дивною милістю долі опинилися у приватному володінні та слугують складом непотребу) та земляного валу із проходом. Та, не зважаючи на мізерність залишків, замчище розташоване на неймовірно мальовничій скелі над річкою Жванчик, тож навідатися сюди просто необхідно!

Замок у Жванці збудовано у XV столітті, він неодноразово перебудовувався протягом XVI-XVII століть та зазнав жахливих руйнувань протягом ХХ-го. Єдина вціліла вежа – чудове місце для фотосесій, тож радимо не забувати фототехніку.

 Залізобетонний ДОТ повністю зберігся до нашого часу

На території замчища зберігся ще один цікавий історичний об’єкт, а саме – один із ДОТів оборонної «Лінії Сталіна». Відносно вежі він знаходиться ліворуч, його приземкуватий дах часто не видно за буйною рослинністю, тож варто пошукати.

Вхід до двоповерхового (!) ДОТу замкнений, бо свого часу ним заопікувалися місцеві жителі в надії сворити тут музей. Поки ініціатива не зрушила з мертвої точки, тож радимо звернутися до навколишніх осель стосовно екскурсії до оборонної споруди. Колись ми потрапили всередину саме таким чином.

Ще один аналогічний ДОТ, щоправда, пошкоджений, знаходиться понад самим Дністром, лівіше від мосту через річку. Туди варто завітати, аби на власні очі побачити товщину монолітних бетонних стін... Щоправда, другий ДОТ перетворений на звалище несвідомим людом, котрий добровільно нищить туристичні та історичні пам’ятки, не розуміючи їхнього значення.

Краєвид, який відкривається з вежі 

Написи, видряпані на стінах

Та поки йти із замчища не варто, адже безпосередньо під вцілілою вежею у прямовисній скелі над Жванчиком є чи не найцікавіша пам’ятка містечка – старовинна печерка, котра, за різними свідченнями, слугувала й церквою!

Спуститися до печерки можна ледь примітною стежечкою, але варто бути надзвичайно обережними та не брати дітей, адже висота скелі чимала!

У печерці збереглося чимало старовинних написів – і кирилицею, і латинкою, навіть на івриті. Деякі з написів датують XV століттям! Чим не привід побачити все на власні очі? Але закликаємо бути свідомими та не залишати у гроті власних автографів, котрі не нестимуть ніякої цінності, лише паплюжитимуть нашу історію!

Село розташоване біля злиття річок, на крутих пагорбах, тож тут можна знайти безліч чудових краєвидів для фото, а залишки старовини, безперечно, не залишать вас байдужими, тож відвідати старовинний Жванець просто необхідно.

Підвали вежі

Бажаємо вам гарних подорожей та до наступних мандрівок!


Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up