У Хмельницькому демонтують табличку з іменем Героя Радянського Союзу

У Хмельницькому демонтують табличку з іменем Героя Радянського Союзу
Фото 2017 року. Автор — Aniskov
  • Табличка встановлена на фасаді будинку на вулиці Сіцінського.

  • Зняти її хочуть в рамках процесу декомунізації.

  • Після демонтажу табличку передадуть до музею історії міста.

На фасаді будинку №5, що на вулиці Сіцінського у мікрорайоні Дубове, розміщена пам’ятна табличка з іменем Героя Радянського Союзу — Миколи Ватутіна. Окрім його імені, вказані також роки життя, а також зазначено, що Микола Ватутін є Героєм Радянського Союзу та командуючим першим Українським фронтом. У міськраді вирішили табличку демонтувати в рамках процесу декомунізації та підготували для цього проєкт рішення. Табличку передадуть до музею історії міста.

До слова, вулиця Сіцінського раніше була названа на честь Миколи Ватутіна, проте її перейменували 2016 року в рамках декомунізації. Варто також зазначити, що будинок на Сіцінського, 5, належить до щойно виявлених об’єктів архітектури міста Хмельницького.

Микола Ватутін, табличка з іменем якого встановлена на будинку, народився 3 грудня 1901 року в Бєлгородській області сучасної Росії. 1920 року він пішов служити до Робітничо-селянської Червоної армії. Навчався у Полтавській піхотній школі. У складі неї воював проти армії Нестора Махна поблизу Луганська та Старобільська.

Відео дня

1924 року закінчив Київську вищу об’єднану військову школу. 1929 року закінчив Військову академію імені Фрунзе, 1934 року — оперативний факультет цієї ж академії. 1937 року закінчив військову академію Генерального штабу. Протягом 1937-1941 років обіймав посади у штабі Київського особливого військового округу, штабі Українського фронту, Генеральному штабі Робітничо-селянської Червоної армії. Про це йдеться на сайті Інституту історії України.

Протягом 1941-1945 років Микола Ватутін обіймав посади у штабах Північно-Західного, Брянського, Воронезького, Південно-Західного, Першого Українського фронтів, а також у Генеральному штабі. Війська Першого Українського фронту брали участь у битві за Дніпро 1943 року, звільненні від військ гітлерівської Німеччини Києва та Правобережної України, Корсунь-Шевченківській операції 1944 року.

29 лютого 1944 року Микола Ватутін потрапив у засідку Української повстанської армії в сучасному Острозькому районі Рівненської області. У перестрілці він був поранений, після чого його доставили до госпіталю в Києві. За півтора місяці після поранення, 15 квітня 1944 року, Микола Ватутін помер.

Нагадаємо, що вулицю Герцена у центрі Хмельницького планують перейменувати. Вулицю пропонують назвати на честь Гната Чекірди — хмельницького архітектора та почесного громадянина міста. Крім того, в місті планують демонтувати комуністичну символіку на двох житлових будинках, що розташовані на Грушевського та Вінницькому шосе.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (54)
  • Изя Гофман

    Разваливать и разворовывать мы научились, когда будем учиться строить?
  • Добрый Шолохов

    Редакция. Вы типичное современное СМИ которые ангажированы и блокирует другие точки зрения
  • Хуан Матус

    Кстати, а куда подевался недоносок Бурлик? Не хватает его "патріотичних" высеров. Свои же упекли?

    Анонім reply Хуан Матус

    А его ведь из свободы выгнали и он вроде где-то в Киеве с Карасем шатается, какая-то неонацистская партия, что-то типа "Общество будущего". Подумать только: Бурлык и общество будущего. Похоже, они первобытно-общинный строй собрались строить.

    Хуан Матус reply Анонім

    Верным путём идёт. Путём Сашка Билого.
  • Viktor Bilych

    Будівлю де висить тоже демонтуйте вона теж попадае під декомунізацію бо буда побудована за ссср
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up