Від радянського Проскурова до патріотичного Хмельницького

Від радянського Проскурова до патріотичного Хмельницького
Вулиця Червонофлотська - це переважно приватний сектор
Хмельницький позбувається символів старого комуністичного режиму. На заміну вшанування більшовицьких діячів приходить ера увіковічення патріотів України.

Слідом за поваленням пам’ятників Леніну та його соратників настала черга перейменування вулиць

Червоноармійська в центрі міста стала Європейською. Також з’явилася вулиця Героїв Майдану, відома хмельничанам як Театральна, а до 1985 року – Леніна.

Змінилися назви
Перша хвиля відродження української культури розпочиналася на Поділлі в лютому 1919 року. Ініціаторами зміни старих царських назв та переписування вивісок, табличок тощо на державну (від 1 січня 1919 р.) українську мову стали студенти та городяни Кам’янця-Подільського. До справи долучилися міська управа, професорський склад університету та сам міністр освіти Огієнко, переїхавши з київських кабінетів Директорії до аудиторій освітнього закладу, де вже велись гарячі дискусії:
- Я ж іще раз кажу, - встає хтось над столом, - що правильна форма буде «парфума», а не «перфума», бо це французьке слово, яке походить від старо-романського. Пропоную далі «одеколон» перекладати на українську «колонська вода», а не писати французьку назву... (газета «Український козак», 1919 р., спогади очевидця).
Ініціативу підхопив Проскурів. В місті з’явились голярні і крамниці замість «цирулень» та «магазинов». А головне – одну з найбільших вулиць міста – Велику Вокзальну – перейменували на вулицю Шевченка. Далі на черзі були вулиці Олександрівська, Дворянська… 
Та не судилося. Наступного 1920 року незалежна Українська Народна Республіка була завойована Червоною армією.

Відео дня

Вплив «червоних»
Історію нашої держави знову переписали з чистого аркуша. Як героїв та приклади для наслідування пропагували тих, котрі силою відібрали в нас омріяне право на самовизначення.
В період з 1921 по 1925 роки в місті одразу ж з’явилися нові назви вулиць: Карла Маркса замість Купецької, з 1991 року – це вулиця  Подільська; 25 Жовтня замість Олександрівської, з 1991 року – Проскурівська; Карла Лібкнехта замість Соборної – в 1991 році повернуто історичну назву.
Найбільше перейменувань було у центральній частині міста. Так, свої назви змінили вулиця Старобульварна, яка стала Дзержинського, а нині відома хмельничанам як вулиця  Свободи. Сьогоднішня вулиця Володимирська у ті часи з Дворянської до 1991 року називалася вулицею імені Остаповича, члена проскурівського більшовицького ревкому. 
Вулиця з мирною назвою Аптекарська у 20-ті роки отримала назву Котовського, тепер же – носить назву Проскурівського підпілля. Комерційна була названа на честь Рози Люксембург, а з моменту отримання Україною незалежності стала вулицею Грушевського.
Цікаво, що відома старожилам вулиця Фрунзе таки повернула свою історичну назву, і молоде покоління знає її не інакше як Кам’янецьку.
Олександр ГРАБОВСЬКИЙ, в матеріалі використана інформація з книги С. Єсюніна «Вулиці Хмельницького».

Як бути, якщо вулицю переназвали?
- Згідно чинного законодавства перереєстрації місця проживання не обмежена в часі. Мешканці перейменованих вулиць можуть проходити цю процедуру під час заміни паспорта, оновлення фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто, коли у людини виникає потреба звернутись до паспортиста, - пояснює юрист Олена Скородинська. – При зміні назви вулиці громадяни зобов’язані поставити у паспорті нову відмітку про реєстрацію. Для цього спочатку потрібно виписатись із старої адреси (безкоштовно) і зареєструватися за адресою із новою назвою вулиці. Мешканці багатоповерхівок звертаються з цим до паспортистів ЖЕКів і всі необхідні папери заповнюють там, а жителям приватного сектору доведеться звертатися безпосередньо до паспортного столу із будинковою книгою на руках.
Зміна поштової адреси будинку, згідно чинного законодавства, не є підставою для того, щоб переробляти свідоцтво на право власності. Усі документи, які знаходяться на руках у власників, є чинними і юридичної сили не втрачають. При будь-яких діях із нерухомістю місцева рада безкоштовно видає мешканцям довідки про здійснене перейменування вулиці, які нотаріуси долучають до справи. Не зайве буди отримати відповідне рішення міськради і тримати при собі на всяк випадок. В результаті, у витязі з реєстру прав власності вказується колишня адреса, а при оформленні нотаріальних договорів, на основі рішення сесії міської ради, нотаріус вказуватиме нову. Так само при зміні назви вулиці не потребують термінового переоформлення документи, видані архітектурою та земельним відділом.
Щодо юридичних осіб та підприємців, то на них розповсюджується дія статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців», який прийнятий з метою забезпечення органів влади достовірною інформацією про юридичних та фізичних осіб. Відповідно до цього закону, якщо в установчих документах юридичної особи містяться відомості про її місце реєстрації, то в разі зміни назви вулиці така юридична особа повинна внести зміни до установчих документів, які пов’язані зі зміною місця реєстрації.

Залишки радянської епохи
З 30-х років шалена радянська пропагандистська машина набирає обертів, і відтоді кожна дитина знала імена славетних «борців» та «визволителів», іменами яких називались вулиці в усіх куточках міста. У Хмельницькому вулиці й досі носять імена цих людей. А поряд ще вулиці, назви яких до сих пір працюють на пропагандистську машину радянських часів:

Лезневе:
- Будьонного – командувача Першої кінної армії, яка зіграла важливу роль у запровадженні більшовицького режиму на території України;
- Воровського – радянського партійного діяча, співробітника більшовицьких газет «Іскра» та «Правда»;
- Тухачевського – радянського військового діяча, відомого як карателя народних повстань на території СРСР (проти повстанців використовувались авіабомбардування та хімічна зброя).

Ракове та Книжківці: 
- Якіра – червоного командарма, одного з головних військових керівників у боротьбі за встановлення радянської влади в Україні;
- Боженка – червоного командира, який брав участь у розгромі військ УНР,

Центр: 
- Примакова – червоного командира, який брав участь у розгромі військ УНР;
- вулиця «Правди» (розташована у центральній частині міста, пролягає від вулиці Свободи до вулиці І. Франка);
- вулиця Комунарів (район пам’ятника – танка);
- провулок Комунарів (відгалуження вулиці Комунарів);
- Димитрова – діяча болгарського комуністичного руху.

Дубове: 
- Васяніна – організатора боротьби за встановлення радянської влади в Проскурові;
- Уборевича – командувача армії, яка вела бойові дії проти військ УНР.

Заріччя:
- Володарського – червоного комісара, агітатора;
- Щербакова – радянського партійного та державного діяча.

Гречани:
- Пархоменка – начдива Першої кінної армії.

Новий план № 2
- Жовтневий провулок (район цукрозаводу);
- Червонофлотська вулиця (пролягає паралельно вулиці Пілотській);
- Червонофлотський провулок (відгалуження вулиці Червонофлотської);
- Піонерський провулок (район цукрозаводу);
- вулиця Щорса (вулиця з приватними забудовами, пролягає паралельно вулиці Пілотській);
- провулок Щорса (відгалуження вулиці Щорса).

 

Також у рубриці читайте:

Сто років тому у Проскурові тротуар замінювали дошки, а візник був лише один

Проскурівський аеродром – колиска радянської авіації

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    Как бы там ни было, но эти названия - это наша история. Хотят свои названия - пусть сами что нибудь построят и называют, хотя бы с одной улицы начнут, а все улицы ( дома и здания и облагороженная прилежащая тарритория с деревьями и газонами ) - все это построено в Советском Союзе. В независимой Украине так же было много построено новых домов - но не этими переименовывателями - они только разрушают то, что другие построили. Посмотрите, что они сделали с востоком страны.
  • Anonymous

    "Хмельницький позбувається символів старого комуністичного режиму". С одной стороны это фашисты в очередной раз борются с коммунистами. С другой - капиталисты с социализмом, в будущем предполагается чипизация, что бы не было проблем с бунтами и восстаниями, как сейчас восток не захотел в Европу, за что и поплатился. А с третьей это борьба антихристов с христианами, ведь коммунистическая программа почти точь в точь повторяет христианскую идеологию. Очень много общего в коммунистическом учении и в таком же учении христианства. 1.Лозунг коммунизма: от каждого по способностям, каждому по потребностям. Книга Деяния > Глава 2 > Стих 45: И продавали имения и всякую собственность, И РАЗДЕЛЯЛИ ВСЕМ, СМОТРЯ ПО НУЖДЕ КАЖДОГО. 2.В. И. Ленин (статья «О голоде», 24 мая 1918 г.): «Кто не работает, тот да не ест» — это понятно всякому трудящемуся». Книга 2-е Фессалоникийцам > Глава 3 > Стих 10: Ибо когда мы были у вас, то завещевали вам сие: ЕСЛИ КТО НЕ ХОЧЕТ ТРУДИТЬСЯ,ТОТ И НЕ ЕШЬ. 3.Карл Маркс (1844): «коммунизм есть положительное выражение упразднения частной собственности; на первых порах он выступает как всеобщая частная собственность.» Книга Деяния > Глава 4 > Стих 32: У множества же уверовавших было одно сердце и одна душа; и никто ничего из имения своего не называл своим, НО ВСЕ У НИХ БЫЛО ОБЩЕЕ. 4.«Манифест коммунистической партии»: «Пролетарии всех стран, соединяйтесь!» Книга К Галатам > Глава 3 > Стих 28: Нет уже Иудея, ни язычника; нет раба, ни свободного; нет мужеского пола, ни женского: ИБО ВСЕ ВЫ ОДНО ВО ХРИСТЕ ИИСУСЕ.
  • Anonymous

    Ну-ну, прабабка рассказывала, что ей в детстве рассказывали ужастики о проводах которые обмотают всю землю. Потом, это оказалось не ужас, а прогресс - электричество и связь! Или тебе 100 лет?
  • Anonymous

    Ты просто запрограммированная дура!!! Включи свои собственные мозги, а не чужие!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон 12:11 Прокат електросамокатів у Хмельницькому: які ціни та що з зонами для паркування (ІНФОГРАФІКА) 11:02 Деталі смертельної ДТП в Хмельницькому районі, в якій зіткнулися пікап і вантажівка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up