Лікарі до 30 з Хмельницького: кращі історії

Лікарі до 30 з Хмельницького: кращі історії
  • Протягом усього 2021 року молоді медики з Хмельницького ділилися своїми історіями.
  • Хтось розповідав, як рятував на операційному столі пацієнта.
  • Інші пригадували про дітей, на яких падала шафа чи тих, хто ковтав батарейки.
  • Або про перший труп, розтин якого робили. 
  • Журналістка vsim.ua зібрала 10 історій від хмельницьких фахівців у рамках проєкту “Лікар до 30”.
З початку 2021 року журналістка vsim.ua стала знайомити хмельничан з молодими лікарями, які працюють у місті. Все це - в рамках проєкту “Лікар до 30”.

 Ідея писати про це виникла під час гортання стрічки в Instagram. Тоді в одній з місцевих спільнот я натрапила на допис із питанням стосовно компетенції хмельницького педіатра, який молодо виглядає. Знайшовши цього лікаря на сервісі Medics, з’ясувала, що йому ще немає 30. “Та хіба вік може впливати на професійність?”, - подумала я. І тоді ж запропонувала редактору створити проєкт на цю тему, щоб розповідати більше про медиків із невеликим досвідом роботи.

З того часу на сайті ВСІМ були опубліковані матеріали із лікарями різних спеціальностей. Я знаходила їх в соцмережах, на Medics або через керівників медзакладів Хмельницького. Педіатри, сімейні лікарі, офтальмолог, стоматолог, дитячий патологоанатом, хірург чи кардіолог - кожен із них розповів про свій шлях у медицині. 

В інтерв’ю молоді медики ділилися цікавими та незабутніми історіями зі своєї роботи. Тож у цьому матеріалі зібрана десятка найцікавіших. Тому гортайте далі, пригадуйте чи знайомтеся з лікарськими розповідями. 

Відео дня

Тарас Закутній

— Якось я зустрівся з давнім знайомим, з яким не бачились протягом тривалого часу. У ході розмови розповів йому, що я гінеколог. Він це запам’ятав. Коли його дружина була вагітна, він до мене часто дзвонив за консультаціями. Сам він був ревнивим. Не дозволяв дружині ходити на огляд до чоловіка-гінеколога, тим паче народжувати в присутності чоловіків. Тож протягом вагітності вони консультувалися зі мною лише телефоном. Коли дитина народилася, товариш запропонував стати хрещеним немовляти. Я погодився, - це розповідь молодого гінеколога з Хмельницького Тараса Закутнього. 

Тарас Закутній працює в міському перинатальному центрі лікарем пологового відділення №1, що наразі надає допомогу вагітним, роділлям і породіллям, хворим на Covid. Він приймає пологи, оглядає жінок і призначає їм необхідне лікування. Досвід його роботи складає 5 років. 

Професійного досвіду лікар набував не лише під час практики чи інтернатури. Тарас Закутній за власною ініціативою відвідував перинатальні центри та пологові відділення в різних містах України, а також побував у клініці в Австрії. 

Більше про лікаря та його інші історії читайте в матеріалі: Медик після універу. Як гінеколог Тарас допомагає народжувати хмельничанкам

Михайло Гладій

 — Для мене кожен пацієнт - це окрема історія. Бувають такі хворі, яких до нас привозять в кардіогенному шоці. Звісно, що таке неможливо забути. Найбільше мене розчулює, коли помирають молоді пацієнти. Таке буває вкрай рідко, але все ж таки. З найсвіжіших моїх історій - та, що сталася вчора. На операційному столі помер 69-річний пацієнт. Його привезли з інфарктом. В нього був типові, як для інфаркту зміни на кардіограмі, виражений больовий синдром та критичні ураження судин серця. Ми вживали всі необхідні реанімаційні заходи, проте не вдалося його врятувати, - так відповів молодий кардіолог на запитання про історію з роботи, що найбільше запам’яталася.

26-річний Михайло Гладій - інтервенційний кардіолог в обласному центрі серцево-судинних захворювань. У стінах оновленого закладу кардіолог Михайло Гладій виконує операції хмельничанам малоінвазивним методом. Розповідає, що це сучасний та унікальний спосіб, який в Україні вже є достатньо розвинутим. Його особливість - в оперуванні без скальпеля. Замість розрізу, робиться прокол в одному місці, через який вводяться спеціальні інструменти.

Проведення таких операцій передбачає наявність необхідного обладнання та певного досвіду фахівців. Так, молодий кардіолог рятує пацієнтів із різними серцево-судинними захворюваннями вже протягом трьох років. Лише за минулий рік він виконав близько 500 операцій. 

Більше про молодого лікаря кардіолога читайте в матеріалі Кардіолог з Хмельницького робить унікальні операції. Інтерв'ю із 26-річним Михайлом Гладієм.

Валентин Постемський

Молодий та енергійний Валентин Постемський працює в міській дитячій поліклініці отоларингологом. Щоденно перед ним опиняються десятки дітей. І у свої молоді роки він знає, як вилікувати отит чи аденоїди в найменших пацієнтів. 

На початку роботи молодого лікаря часто запитували батьки пацієнтів: “Скільки вам років?”, “А ви вже таке робили?” Це Валентин пов’язує зі своїм молодим виглядом. “У мене батьки теж молоді”, - пояснює фахівець. За рік роботи всі запитання до медика зникли. Він каже, що своїми діями довів: сумніватися в ньому немає потреби.

Більше про молодого лора читайте тут - Медик після “універу”. Дитячий лор Валентин малює з пацієнтами та навчає батьків

Тарас Єремеєв

 30-річний дитячий хірург Тарас Єремеєв надає невідкладну медичну допомогу в міській дитячій лікарні й веде прийом пацієнтів у поліклініці №2. 

Поспілкуватися лікар запросив журналістку на своє робоче місце - в дитячу лікарню. У звичних для нього стінах поділився своїм досвідом. Він розповів, із якими проблемами найчастіше звертаються та що для нього виявилося на практиці роботи найстрашнішим. 

Інші історії цього лікаря читайте в матеріалі Дитячий хірург з Хмельницького бачив, як помирають новонароджені. Відверті лікарські історії.

Аліса Ященко

— Під час інтернатури мені багато дозволяли роботи під наглядом. Я була першим інтерном, хто пішов на розтин. Перший мій труп - худорлявий чоловік. У нього підозрювали туберкульоз. Згодом виявилося, що в нього рак легенів. Вже пізніше мені запропонували бути дитячим патологоанатом. Я пішла на кілька розтинів дітей і зрозуміла, що це цікавіше, хоч і складніше, ніж дорослі. Уявіть, тобі приводять дорослу людину - ти про неї вже все знаєш. У неї вже є історія хвороби, її все життя досліджували. Тому там все зрозуміло. А коли привозять дитину, яка, наприклад, тільки народилася - треба повністю переглянути історію мами,  як протікала вагітність й далі. Це все дуже цікаво, - так про свою роботу розповідає дитячий патологоанатом Аліса.

Говорити про свою роботу з натхненням й блиском в очах може людина, яка фанатіє від своєї справи. Однією з таких є хмельничанка Аліса Ященко. Вона не працює у модній сфері SMM і не є ІТшницею. 28-річна дівчина ходить на роботу в обласний патологоанатомічний центр. Там працює з людськими органами і трупами. 

Молодий медик є завідувачем відділення дитячої патології. Окрім “паперової” роботи, вона проводить розтини дітей й досліджує органи дорослих і малих. Саме цю частину своєї роботи лікарка показала журналістам vsim.ua. Більше - читайте та дивіться в матеріалі Дитячий патологоанатом Аліса з Хмельницького кайфує від роботи та веде свій блог.

Богдан Скринько

 — Дідусеві було близько 85 років. В нього був інсульт і його тільки виписали з лікарні. У той день мені зателефонувала його дружина о 18 годині й сказала, що чоловіку зле. До 19 я був на роботі, тому пообіцяв прийти після. На жаль, коли я навідався до них, то вже констатував смерть. Це був перший такий випадок у моїй практиці роботи. Для мене це була дуже неприємна ситуація, як і для будь-якого лікаря, - розповідає сімейний лікар Богдан Скринько. 

Богдан Скринько працює сімейним лікарем понад 2,5 роки. Чоловік виглядає молодо. Тож зізнається: запитань від пацієнтів стосовно віку не уникнути. 29-річний Богдан Скринько каже, що завжди люб’язно відповідає. А особливо допитливим розповідає про інші факти зі своєї біографії. 

Зі своїми пацієнтами медик має домовленість - зв’язуватися із ним за потреби в будь-який день і час. Саме тому Богдан Скринько цілодобово на телефоні. Каже, що звик до занадто ранніх чи пізніх дзвінків. Їх приймає за нормальне явище. Мовляв, це краще, ніж люди займатимуться самолікуванням. 

Читайте про цього лікаря тут: Медик після “універу”. Розповідаємо про 29-річного сімейного лікаря Богдана Скринька.

Юрій Тарнавський

Юрій Тарнавський працює в міській дитячій лікарні. Стаж його роботи в закладі перевищує 3 роки. А загальний досвід роботи в медичній сфері становить 5 років. Медик обіймає посаду чергового лікаря. Коли робочий день інших спеціалістів підходить до кінця, Юрій Тарнавський заступає на роботу. Адже у вечірній та нічний час маленькі пацієнти теж потребують допомоги. 

Дізнавайтеся про лікаря та його роботу тут - Лікар до 30. Розповідаємо про молодих медиків Хмельницького.

Аліна Микитюк

 — Є чиста зона - це там, де ми ходимо в білих халатах і захисних масках. Переодягаємося ми в проміжній зоні. Там ми одягаємо захисний комбінезон, маску-респіратор, захисні окуляри, щиток, захисні рукавички й бахіли. Тоді йдемо в “червону” зону, там де перебувають пацієнти. Хворі нас знають лише за очима, - це розповідь молодої інфекціоністки Аліни Микитюк. 

Аліна Микитюк працює в інфекційній лікарні, в стаціонарі. Вона має більше десятка своїх пацієнтів, за яких відповідає цілодобово. Про них медик піклується, мов про рідних. Саме тому не знаходить слів, щоб описати свої відчуття, коли деякі пацієнти не повертаються з реанімації. 

Попри тісний зв’язок із хворими, вони не знають, як виглядає Аліна. Адже лікарка приходить до них у спецкостюмі. Крізь нього пацієнти помічають лише її очі. Вони часто запитують: “Як же ми будемо вас впізнавати на вулиці?” Інфекціоністка відповідає: “За очима”. 

Читайте про Аліну Микитюк в матеріалі Медик до 30: хмельничанка Аліна розповіла про шлях від танців до роботи в інфекційній лікарні

Катерина Макончук

— Є в мене пацієнтка, яка має алергію на молоко. Таку продукцію з її раціону батьки забирали. І от якось вони з мамою поїхали на фотосесію. Серед реквізиту там була ванна. Вона була наповнена молоком і квітами. Там малу пофотографували, а потім на її тілі з’явилися червоні плями. Стало все напухати. Батьки відразу подзвонили до мене. Ніхто навіть не думав, що в дитини виникне така реакція шкіри, - розповідає педіатр Катерина Макончук.

У кабінеті педіатра все схоже на дитячу кімнату. Про те, що це лікарня, нагадує хіба що медичне обладнання. Катерина Макончук каже, що облаштувала все тут сама: наклеїла на стіни “веселі” наліпки, до стелі причепила метеликів. Розповідає, що інтер’єр в кабінеті змінює посезонно. Скажімо, взимку все прикрашають сніжинки.

Загалом у молодого педіатра є сотні “задекларованих” пацієнтів. Серед них найбільше дітей до 5 років. У день на прийом до лікарки приходить різна кількість людей - від 10 до 30. Значно більше, розповідає вона, отримує дзвінків і повідомлень в месенджери. 

Більше про лікарку дізнавайтеся тут - Медик після універу. Розповідаємо про педіатра Катерину, яка приймає в Ружичній.

Ольга Пеленичко

 — Від дому до роботи відстань складає 7,5 кілометрів. Я їжджу на велосипеді, так мені зручно. Зазвичай тут мене всі по дорозі зустрічають і кажуть: “О, Ольга Миколаївна їде на велосипеді”. Взимку, коли сніг, ходжу пішки. Від дому мені годину йти. Це корисно, тож таким чином показую приклад своїм пацієнтам, - все це розповідає сімейна лікарка Ольга Пеленичко

За роки роботи із місцевими мешканцями, Ольга встигла всіх вивчити. Саме тому, з легкістю розрізняє пацієнтів за голосом чи постаттю. Каже, що пам’ятає, хто та які ліки приймав, скажімо, місяць тому. 

Переважна кількість її пацієнтів - люди старшого віку. Фахівець каже, що звертаються вони із різними скаргами. Мовляв, найпоширеніші - серцево-судинні захворювання й цукровий діабет. Лікарка зауважує, що за останні роки збільшилися випадки онкозахворювань. 

Читайте про медика та її роботу в матеріалі Лікар до 30. Як Ольга Пеленичко впізнає пацієнтів за голосом та їздить на роботу в шоломі.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up