Проскурівчанина Василя Зіньковського вважають засновником християнської педагогіки

Філософ, психолог та церковний діяч. Проскурівчанин Василь Зіньковський став знаним на увесь світ як засновник напрямку дитячої християнської педагогіки. Вчителі досі вивчають цю дисципліну. Саме про цього видатного діяча ми розповідаємо у другому випуску блогу про відомих жителів Проскурова.  
 
 
Народився Василь Зіньковський  1881 року у Проскурові. Батьки його були вчителями, викладали у міському училищі. Практично все дитинство хлопця пройшло у рідному місті. Однак пізніше родина змушена була переїхати.
- В той час була популярною така практика – якщо ви викладаєте десь у гімназії чи училищі, є держслужбовцем, то вас могли переводити з одного місця роботи на інше. Так Зіньковський із батьками опинився у Ямполі, а згодом переїхали до Києва, - розповідає «ВСІМ» історик, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін. 
Майбутній педагог тоді навчався у київській гімназії, закінчив університет, де згодом «доріс» до професора. Відомий він став як філософ, психолог та церковний діяч. Проте всесвітню славу йому принесла християнська педагогіка. Саме його вважають засновником цього напрямку. Все почалось із вивчення дитячої психології з нахилом на православ’я. Відтак Зіньковський вперше поєднав дитячу писхологію і християнську педагогіку. За словами Сергія Єсюніна, цей напрям досі вивчають у деяких педагогічних вишах. 
Свою кар’єру проскурівчанин розпочав у Києві. Відзначився психолог не лише професійною діяльністю, а громадянською позицією. Зіньковський був затятим патріотом. У 1918 році при Українській Народній Республіці його назначили міністром сповідань. В цей час він продовжує займатись педагогічною діяльністю та пробує себе у релігійній сфері. Маючи церковний сан, очолював міністерство він лише рік. Після невдачі української революції Василь Зіньковський вирішив виїхати до Сербії, потім у Францію, де і прожив решту життя. Вже там він продовжував розвивати те, чому присвятив своє життя в Україні. 
- У Франції він заснував православне педагогічне товариство, інститут педагогічний православний і став архієпископом. За цей час написав чимало філософських праць, історію православної церкви і багато літератури по дитячій педагогіці, - зазначає краєзнавець. 
Минулого року у рідному місті Зіньковського назвали вулицю на його честь. Знаходиться вона у мікрорайоні Книжківці.

Читайте також: Його ім’ям назвали школу кобзарського мистецтва у Нью-Йорку

 
Коментарі (1)
  • Вікторія Волик

    Правильно писати Зеньковський!

Колись на центральній вулиці Проскурова вперше почали виготовляти газовану воду. Смілива ідея належала проскурівчанину Соломону...

Михайло Павловський – відомий вчений в галузі механіки, політик і громадський діяч. Має численні заслуги у сфері науки і...

Затятий декабрист, який чи не все своє життя провів у засланні. Павло Вигодовський народився і виріс у Проскурові. Сьогодні...

Одна із центральних вулиць, де сьогодні розташований собор Різдва Богородиці, неподалік овочевого ринку, носить ім’я Володимира...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
keyboard_arrow_up