Без пластикових пакетів - чи готові хмельничани і яка може бути альтернатива

Без пластикових пакетів - чи готові хмельничани і яка може бути альтернатива
Фото ілюстративне - koma.news
  • Верховна Рада прийняла закон, який забороняє розповсюдження пластикових пакетів.

  • Як нововведення сприймають хмельничани та скільки коштує екологічна альтернатива, - читайте у матеріалі.

1 червня 2021 року Верховна Рада прийняла закон “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”. Згодом його підписав президент Володимир Зеленський. Новий законодавчий акт вступить у дію 10 грудня 2021 року.

Під заборону потрапили пакети товщиною до 50 мікрометрів, а також оксорозкладні пакети - вони розпадаються на мікрочастинки пластику під дією кисню та ультрафіолету. Після введення закону в дію їх не можна буде ані продавати, ані давати покупцям безкоштовно.

За порушення заборони суб'єкти господарювання платитимуть штраф - від 8,5 тисячі до 17 тисяч гривень, а в разі повторного правопорушення - до 34 тисяч гривень.

Відео дня

На біорозкладні пакети заборона не поширюється. Також до 2023 року можна буде буде користуватися тонкими пакетами для первинного пакування м'яса, риби, сипучих продуктів та льоду.

Чи готові хмельничани відмовитися від поліетилену?

Ми запитували у відвідувачів продуктового ринку та продовольчих магазинів, як вони ставляться до нової заборони. Усі, з ким спілкувалися, відповідали, що до нововведень ставляться позитивно. Кажуть, що поки пластиковими пакетами користуються, бо куди ж без них. Але готові попрощатися з поліетиленом, щойно у магазинах з'явиться альтернатива.

Біля продуктового магазину спілкуємося з хмельничанином Андрієм. Він каже, що цілком підтримує заборону.

Любов Макарівну ми зустріли на ринку “Ранковий”. Вона саме перекладала у тканинну торбинку щойно куплені шампіньйони. Каже, що якщо у магазині їй пропонують взяти пластикову торбинку, вона не бере, бо носить з собою власноруч пошиту.

Її екосвідомість - не виняток. Галина, яку ми зустріли поблизу того ж продовольчого магазину, розповідає, що постійно у сумочці носить з собою екоторбинку. Так само робити навчає молодше покоління - племінниця, що стоїть поруч, підтверджує її слова.

Альтернатива - є

Чим можна замінити пластикові пакети у повсякденному використанні, ми запитували у екоактивістки Афіни Черкезової.

Дівчина відмовилася від використання поліетилену з 2017 року й стверджує, що має лише позитивні враження.

Каже, просто обходила зручні для себе місця, де робила покупки. Люди не дивувалися, а навіть казали: “Я пам'ятаю ці торбинки, ви наш постійний покупець”.

Скільки коштують біопакети?

Окрім текстильних торбинок як альтернативу можна використовувати пакети з біоматеріалів. До прикладу, з крохмалю. От тільки у широкому продажі їх поки немає, але можна замовити в мережі. На сайті одного з магазинів ми знайшли такі торбинки вартістю 200 гривень за упаковку зі 100 штук. Можливо саме такі нам скоро пропонуватимуть у хмельницьких крамницях та на ринках. Та вартість поліетиленових пакетів за таку ж кількість - 15 гривень. Тому навряд чи хтось пакуватиме продукти в біопакети безкоштовно.

Коментарі (1)
  • Андрій Сергійович

    Тільки за!!!👍👍👍
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up