10 історій волонтерів з Хмельниччини, які надихають: підбірка за рік

10 історій волонтерів з Хмельниччини, які надихають: підбірка за рік
  • У 2022 році українські волонтери наближали і продовжують наближати нашу перемогу.
  • Їхні історії надихають, мотивують і розчулюють. Пропонуємо пригадати найяскравіші з них у підбірці на нашому сайті.

Вони готують смаколики для бійців з любов’ю і вплітають душу в маскувальні сітки. Під час війни українці об’єднались і знайшли себе у волонтерстві. Все - заради перемоги України у повномасштабній війні.

У 2022 році хмельничани теж згуртувались і продовжують разом допомагати ЗСУ. Про них ми писали впродовж року на нашому сайті. Їхні історії дивували, надихали і підбадьорювали. Журналісти vsim.ua зібрали підбірку з десяти волонтерських історій: пропонуємо пригадати разом.

1. Хмельничани об’єднались для плетіння сіток

Березень, 2022. На початку повномасштабного вторгнення багатьох хмельничан згуртувала спільна справа - допомога захисникам. Хтось готував смаколики, донатив на купівлю необхідного спорядження для військових, інші масово плели маскувальні сітки на передові. 

Відео дня

Журналісти vsim.ua побували на той час в одній з найбільших локацій, де сотні рук одночасно плели величезні сітки. Хмельничан тоді об’єднала спільна справа. Жінки з дітьми, чоловіки, пенсіонери приходили вранці наче на роботу, а залишали приміщення пізнього вечора. Зворушливий репортаж можете переглянути за посиланням. 

2. Замість випускного - дрон для ЗСУ

До волонтерства поступово долучаються всі - від дорослих до дітлахів. Історії малечі, яка у власний спосіб допомагає нашим захисникам, особливо розчулюють. Влітку ми розповідали, як вчителька і ярмолинецькі школярі зібрали гроші на дрон для військових 3-ї танкової бригади. 

Мова йде про випускників Ярмолинецької школи №2, які ініціювали акцію "Замість випускного — дрон для захисників України".

Юнаки та дівчата вирішили замість святкового вбрання та оренди ресторану використати кошти на користь ЗСУ. Батьки їх підтримали. Коли ж постало питання куди саме спрямувати гроші - усі разом вирішили, щоб це має бути конкретна допомога певному військовому підрозділу. Так обрали 3-ю танкову, адже в складі бригади складі захищають незалежність України батьки багатьох учнів цієї школи. Тож замість святкування випускного одинадцятикласники Ярмолинець вирішили витратити гроші на дрон захисникам. Історію можете прочитати за посиланням. 

3. Один день з життя волонтерської пошти

Під час війни хмельничани створили спеціальний хаб - волонтерську пошту, через яку доставляють необхідне військовим на передову.  Її організували ще на початку війни. Тоді для захисників передавали все необхідне - одяг, гуманітарку, навіть автомобілі. Долучались до справи не лише хмельничани, а й іноземці. До локації родичі та знайомі військових можуть приносити все, що потрібно передати на фронт.  

Волонтерська пошта продовжує функціонувати. Передачі на фронт їдуть з Хмельницького щоп’ятниці. Аби все спакувати й доставити, залучається близько 20 працівників волонтерської пошти. Репортаж з цього місця можете переглянути за посиланням. 

4. Волосся на порятунок дитини

Цю зворушливу історію ми розповідали на нашому сайті у вересні. Вікторія Веретюк — 10-річна мешканка Волочиська. Вона розпрощалась з густим волоссям, аби врятувати дівчинку з Вугледара, поранену під час обстрілів. 

Навесні Вікторія з мамою натрапили на ролик в соцмережах. У ньому розповідалось про 12-річну Вероніку з Вугледара. Вона втратила обох батьків, а сама отримала важкі поранення під час обстрілу. Вікторія з Волочиська розповіла, що в той момент вона вирішила обрізати своє волосся 

Свою косу до пояса 10-річна Віка обрізала до короткого каре. Частину виручених грошей за волосся вона перерахувала для ЗСУ, більшу суму запланувала віддати Вероніці з Вугледара особисто. Історію порятунку пораненої дівчинки читайте за посиланням. 

5. Поїздки на передові під час обстрілів

Хмельничанка Ярослава Гранат їздить у гарячі точки й передає посилки для військових. Під час повномасштабного наступу 26-річна дівчина почала активно займатися волонтерською діяльністю.  Дівчина складає маршрути, а окрім цього допомагає розвозити та збирати потреби військових. В “гарячі” точки Ярослава доставляє посилки для військових, які їм передають рідні та близькі. За плечима дівчини вже шість поїздок на передову. За цей час траплялись різні моторошні ситуації, було й страшно. Хмельничанка поділилась історіями волонтерства і своїх поїздок. Інтерв’ю з волонтеркою можете переглянути на нашому сайті. 

6. Окопні свічки з дитячих рук 

Хмельницький десятикласник Денис Мевх спільно зі сестричками – двоюрідною Аллою та рідною Ангеліною - виготовили вже третю партію окопних свічок. Перших 55 - вони передали волонтерам в об’єднання «Захист». Як роблять окопні свічки, хлопець побачив в інтернеті. Вирішив спробувати. Сестри підтримали. Спершу дружньо зробили 25 свічок, потім - ще 30. Із матеріалами частенько допомагають учні й учителі школи №7, в якій Денис зі сестричками навчаються. А ще свічки й бляшанки збирають по сусідах і родичах, або ж – купують. Історію юних волонтерів можете прочитати за посиланням. 

7. Малюнки тварин на замовлення, а гроші - на ЗСУ

12-річна Анастасія Буяр навчається в художній школі і красиво малює. Саме цим вмінням маленька хмельничанка вирішила допомагати армії. Разом з подругою дівчинка створює на замовлення малюнки домашніх улюбленців, з якими не захочеться розлучатись.

Хмельничани відправляють художниці фото домашнього улюбленця, Настя - малює, подруга Емілія допомагає вести сторінку у соцмережі. Вартість робіт символічна. Частину коштів дівчата перераховують волонтерам, які допомагають ЗСУ. Детальніше читайте тут. 

8. Восьмикласник віддав всі заощадження на дрон

Школяр Олександр Посвістак передав волонтерам 70 тисяч гривень на придбання дрона для військових. Самотужки він назбирав 25 тисяч, ще 45 доклали батьки. Усі до копійки кошти Сашко приніс та віддав на допомогу ЗСУ.

Хлопець розповів, що давно мріяв мати дрон. Почав збирати гроші ще два роки тому. Зізнається, хотів знімати мальовничі краєвиди нашої країни.

За словами Олександра, він встиг наскладати 25 тисяч гривень. А тоді дізнався, що квадрокоптер необхідний військовим. Частину коштів доклали батьки. За допомогою волонтерів вдалось придбати дрон для морських піхотинців. Відтак Сашко долучився до волонтерства і зробив свій вклад у перемогу. 

9. Грає в шахи, щоб допомогти бійцям

Архип — хлопчик з Попасної на Луганщині.  Разом з батьками він переїхав на Хмельниччину, тікаючи від війни. Сім’я Архипа знайшла притулок в Шепетівці. Тут юнак вирішив брати участь у благодійних ярмарках на підтримку ЗСУ. Він грає з перехожими у шахи, щоб зібрати кошти на потреби військових на передовій.

Ярмарки організовує шепетівський Музей пропаганди. Вони також активно долучаються до ініціатив охочих допомогти ЗСУ. Як тільки у хлопця з'являється вільний час після школи й футболу – одразу рушає за шахи на вулицю, де грає з усіма охочими. На двох шахових турнірах Архип назбирав більше 13 тисяч гривень. Детальніше про волонтера читайте за посиланням. 

10. Волонтери, яким довіряють хмельничани

Вони готують смаколики для бійців, плетуть маскувальні сітки, збирають кошти й закривають термінові потреби військових. Журналісти vsim.ua через опитування в соцмережах з’ясували, кому хмельничани довіряють свої гроші. До таких людей увійшли місцеві блогери, активісти та всеукраїнські організації. Детальніше про них можна дізнавайтеся в матеріалі - Кому довірити гроші: підбірка надійних волонтерів від хмельничан.

Варто додати, що це далеко не всі волонтери, яким довіряють хмельничани. За посиланням можете переглянути продовження списку. До переліку увійшли хмельницькі організації та активісти з інших областей. Волонтерська робота кипить на повну. Тому вкотре нагадуємо - долучаємось і разом наближаємо нашу перемогу. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up