Безкоштовна правова допомога: хмельничани найчастіше звертаються, щоб отримати спадщину чи вирішити домашній конфлікт

Безкоштовна правова допомога: хмельничани найчастіше звертаються, щоб отримати спадщину чи вирішити домашній конфлікт
Фото ілюстративне
  • На території області є аж 23 пункти, де громадяни можуть отримати безкоштовну правову допомогу.
  • Юристи центрів надання правової допомоги можуть безкоштовно проконсультувати з будь-якого питання: від надання субсидії до кримінального провадження.
  • Цікаво, що найчастіше звертаються за допомогою у сімейних розбірках,  для соціального забезпечення чи права спадкування.

Два роки тому, 1 вересня 2016 року, в Україні запрацювала мережа бюро безоплатної правової допомоги. 432 пункти відкрили у невеликих містах та селищах по всій країні, з них 17 - на території Хмельницької області. Ця подія стала продовження розширення системи безоплатної правової допомоги, яку започаткували у червні 2012 року. Зараз на території області працює 23 пункти безоплатної правової допомоги: регіональний, 4 місцевих та 17 бюро.

Бюро є найнижчою ланкою мережі. Особливістю його функціонування є те, що воно складається, як правило, лише з двох працівників — начальника та спеціаліста. Бюро надають як первинну правову допомогу, так і вторинну. Працівники проводять виїзні консультації, а також консультації через Інтернет. Також бюро проводять просвітницькі заходи.

Відео дня

Яку допомогу можна отримати

Первинна допомога. Кожен може безкоштовно отримати консультації, з допомогою спеціалістів скласти правильно заяву, скаргу та інші документи, окрім процесуальних.

Вторинна допомога. Її надають при складанні процесуальних документів та захисті й представництві громадян у судах. Вторинна правова допомога надається соціально вразливим групам населення — малозабезпеченим, пенсіонерам, людям з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам, недієздатним, обмежено дієздатним, біженцям, ветеранам війни та учасникам ООС. Платні послуги у пунктах правової допомоги не надаються. Безоплатну допомогу не надають з питань комерційної діяльності, а також юридичним особам.

За два роки бюро надали правову допомогу понад 30 тисячам мешканців Хмельниччини, з них 2 тисячам - вторинну. Згідно зі статистичними даними, які зібрав Хмельницький регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, найбільше людей турбували питання сімейного права, соціального забезпечення та права спадкування. На них припадає відповідно 16, 16 та 12 відсотків звернень. Жінки зверталися за правовою допомогою частіше за чоловіків, їх частка у статевій структурі складає 63%.

Сергій Товкало, мешканець Віньковець, має інвалідність III групи. Чоловік звертався до місцевого, а згодом обласного управлінь пенсійного фонду щодо призначення пенсії. Однак через відсутність печатки у трудовій книжці йому відмовили.

- Оформлялася трудова книжка у Владивостоку, — розповідає Сергій. — Пенсійний фонд мені двічі умову поставив: або у судовому порядку вирішувати цю справу, або підтверджувати документи. Ми запитали підтверджуючі документи через Москву з Владивостока. Це вже справа честі, це зачепило мене. Це не моя провина, так була оформлена трудова. Просто далеко, якби це в Україні, може, простіше було б. Але у Владивостоку починалась моя трудова діяльність. Також із сім’єю ми почали вирішувати, де знайти юриста, щоб у судовому порядку захищати свої права. Добрі люди підказали, що у Віньківцях є безоплатна правова допомога. Приватний юрист коштує від 5 000 гривень за моєю справою. Я звернувся у Віньковецький центр, там Ольга Біла, його начальник, добре до мене поставилася, надала усю юридичну підтримку. Я нічого не доплачував. Потім справу передали у Хмельницький для подальшого розгляду, оскільки була потрібна вторинна правова допомога — представництво у суді. Тут мою справу вела Ольга Глазунова, представляла мої інтереси у суді. Витратив гроші лише на дорогу. Більше я нічого не витратив. Суд вирішив справу на мою користь. Паралельно з цим з Владивостока прийшли документи, що підтверджують мою трудову діяльність.

Інформацію щодо роботи центрів безоплатної правової допомоги у Хмельницькій області можна отримати за телефоном 0 800 213 103.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up