"Тарифний мораторій" вже є у 4 містах. У Хмельницькому після заяви Гройсмана передумали

"Тарифний мораторій" вже є у 4 містах. У Хмельницькому після заяви Гройсмана передумали

У Києві, Дніпрі, Житомирі та Львові влаштували "тарифний флешмоб". Місцеві депутати звернуться до Ради з питанням про перегляд державної політики у формуванні тарифів. Хмельницькі обранці також планували "заморозити тарифи" на комуналку, але вирішили, що їм це невигідно. 

 

Депутати місцевих рад в чотирьох містах вирішили "заморозити тарифи" на комуналку і навіть не брати пеню за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ.  

Хоч міська рада, як орган місцевого самоврядування, не може впливати на тарифну політику, депутатів це не зупинило. До прикладу, у Львові на засіданні ради визнали підвищення тарифів неконституційним. За таке рішення проголосували 44 депутати. 

Хмельницькі колеги також планували винести на розгляд питання про неконституційність та несправедливість підняття величини тарифів на комунальні послуги. Однак після виступу прем’єр-міністра передумали. Гройсман заявив, що в у такому разі місцеві ради мають компенсувати різницю з міського бюджету.

Відео дня
div>

 "Саме ви є ініціаторами того, щоби подати розрахунки на ті чи інші тарифи. Якщо ви це робите, то навіщо приймати рішення міських рад? Ви можете не подавати і залишити ціни, які ви вважаєте за необхідне, а різницю компенсувати з власних бюджетів. Але за декілька років, я думаю, ви будете на межі банкрутства. Тому що неможливо продавати те, що коштує 1 грн., за 25 коп. Неможливо. Хтось має все рівно компенсувати ці 80 копійок", - зазначив у своєму виступі прем’єр-міністр Володимир Гройсман. 

Нагадаємо, що з 1 липня в Україні почали діяти нові тарифи на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. Перед цим з травня підвищилась вартість газу для населення.


Михайло Кривак, секретар Хмельницької міської ради: 

- Ми теж готували аналогічне рішення. Однак прем’єр Гройсман відповів, що ми можемо приймати будь-які рішення, але втрати мають тоді компенсуватись з місцевого бюджету. Тому таке рішення абсолютно нічого не дає. Його можна прийняти, але тоді нам запропонують передбачити кошти для компенсації різниці з місцевого бюджету. Зараз ми готуємо просто звернення щодо зменшення тарифів на комунальні послуги. 

 

Роман Примуш, заступник голови Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України:

- Існує 3 групи тарифів: ті, які встановлюються НКРЕКП, ті, які встановлюються органами місцевого самоврядування, та ті, які встановлюються на договірних засадах. Тому якщо міські ради інших міст прийняли мораторій абсолютно на всі тарифи, то таке рішення є сумнівним щодо його законності. Якщо ж лише на ті тарифи, які встановлюють органи місцевого самоврядування, то вони можуть їх збільшувати і зменшувати як завгодно. Тому я думаю, що такі рішення є більше політичними, ніж економічними. І вони приймаються на фоні ситуації, яка склалася з підвищенням тарифів на комунальні послуги. Хтось за це отримує політичні дивіденди. 

Андрій Попик, представник громадської організації «Хмельницька ініціатива»:

- Тарифи мають бути економічно обгрунтованими. Це має бути єдиний критерій. Маніпуляції низькими зарплатами окремих категорій населення - це популізм. Хай вимагають гідних зарплат. Покриття різниці тарифів реальних і популістських за рахунок міських бюджетів це не правильно. Бо той, хто не споживає або споживає економно, оплачує за того, хто не дбає про економію. Та і до повноважень міської ради не входить регулювання тарифів на комунальні послуги.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Анонім

    Гройсман знає що неможливо продавати за 25 коп. те що коштує 1 грн. Але не сказав, що неможливо купити те, що коштує 1 грн., коли у гаманці 25 копійок.
  • Анонім

    Дуже бісить російський прапор зеленого аноніма!
  • Анонім

    Не подобається Всімка,читай газету міськради- там тільки"правда" і хвала нашим депутатам. Тут хочаб взнаємо всі новини по місту . А Садовий-молодець,всім би таких мерів.
  • Кот Рыжий

    Як вони можуть знизити тарифи, якщо це їхній прибуток? Чи ви думаєте, що Симчишин піклується про людей, а не з тої ж тарифної мафії?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:06 Житель Хмельницького району вкрав квіти з могили загиблого воїна 11:41 ВСІМ Бізнес-ліга 2024: календар матчів 4 травня 11:26 Як хмельничани називають дітей: підбірка рідкісних і поширених імен за квітень 11:22 Що таке зубні імпланти, чи боляче їх ставити і як довго служитимуть. Огляд стоматологій Хмельницького Від читача 15:12 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Хмельницькому 10:11 Допомога рідним військових й пораненим захисникам: прийом будуть вести в Славутському ЦНАПі 09:03 У Хмельницькій міській раді скликають сесію: які питання розглянуть 20:45 Зменшилась кількість скарг: Симчишин підбив підсумки опалювального сезону у Хмельницькому 20:02 Комендантська година у Великодню ніч: чи будуть діяти обмеження на Хмельниччині 19:19 Як працюватиме пошта на Великдень на Хмельниччині: графік роботи 18:32 У Хмельницькому відзначили прикордонників з нагоди професійного свята 17:44 Хлопець, який вкрав 20 тисяч доларів у пенсіонерки, оскаржував вирок: що вирішили 16:58 Які вироки отримують члени ВЛК та МСЕК, яких спіймали на хабарництві 16:25 У Хмельницькому відбудуться великодні майстер-класи: коли і де 15:38 «Підвищення радіаційного фону»: в «Енергоатомі» спростували інформацію 15:07 Ціни на яйця: за скільки продають у Хмельницькому перед Великоднем photo_camera 14:32 Викрав людину і вимагав 150 тисяч доларів: засудили жителя Хмельниччини 14:01 На Хмельниччині до реєстру корупціонерів потрапили 104 особи. Деталі 13:19 У Хмельницькому і в Городку стались ДТП: є постраждалі 12:25 На Юності сталася ДТП з тролейбусом (ФОТО) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up