Ветеринари б’ють на сполох. На Тернопільській знайшли мертву лисицю, хвору на сказ

Ветеринари б’ють на сполох. На Тернопільській знайшли мертву лисицю, хвору на сказ
У Хмельницькому зафіксували випадок сказу. Тіло лисиці знайшли у п’ятницю, 6 листопада, на Тернопільській. Як показали лабораторні дослідження, тварина була вражена збудником сказу. Хмельничан просять бути обережними.
Наразі ветеринари проводять всі необхідні заходи, аби не допустити розповсюдження захворювання на території міста. 
Сказ – небезпечна хвороба усіх теплокровних тварин. Її збудником є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Збудник можуть переносити собаки, лисиці, вовки, пацюки та інші. 
Для людини захворювання характеризується ураженням центральної нервової системи, що може призвести до смерті. Зараження відбувається через укуси хворої тварини, подряпини шкіри.
Як повідомляються у Хмельницькій міській лікарні ветеринарної медицини, інкубаційний період захворювання складає в середньому 7-8 днів і триває трьох місяців. 
Що слід робити, якщо вас вкусила тварина:
Після  укусу твариною необхідно відразу провести місцеву обробку рани: промити поверхню укусу проточною водою з господарським милом, або ж застосувати перекис водню, після чого краї рани необхідно обробити 5% розчином  йоду, або 70 % розчином спирту. Після місцевої обробки рани терміново зверніться  до лікаря в травмпункт (тільки своєчасно розпочатий курс щеплень запобігає захворюванню на    сказ). Лікарю потрібно повідомити дані щодо тварини, яка нанесла вам укус, що дасть можливість ветеринарним спеціалістам проводити за нею клінічний нагляд.  
Звертатись до міської державної лікарні ветеринарної медицини, вулиця Чорновола, 176/1, 64-50-23, 64-31-07. 
Якщо у вас є домашня тварина, ветеринари просять дотримуватись таких рекомендацій:
1. щороку доставляти собак та котів у ветеринарні установи для огляду та імунізації (щеплення) проти сказу;
2. утримувати сторожових собак на прив’язі або ж у вольєрі і випускати їх лише у закритих дворах, що включають можливість втечі, про наявність собак застерігати написом;
3. про захворювання або укус собаки, кота чи іншої тварини негайно повідомляти державну ветеринарну службу;
4. вигулювати та виводити за межі помешкання собак з підвищеною агресивністю тільки при наявності коротких повідків та намордників і обов’язкового щеплення від сказу;
5. купувати, продавати, виставляти на виставки, перевозити в інші населені пункти усіма видами транспорту собак, котів та інших тварин тільки при наявності ветеринарного свідоцтва Ф №1 та ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців і не менше 30 днів до вивозу;
6. не допускати до полювання не щеплених проти сказу собак.
Щеплення домашніх тварин проти сказу проводяться безкоштовно за адресою: вулиця Чорновола, 176/1, Хмельницька міська державна лікарня ветеринарної медицини. Телефон для довідок: 64-50-23, 64-31-07. 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    то передайте тепер вітання умнікам, які рік назад сміялися з того, що обласна рада хотіла виділити гроші на відстріл лисиць. не виділили і тепер навіть в місті лисиці зі сказом. А що робиться в селах?

    Анонім reply Анонім

    грінпісьовці боряться за твринок навіть тоді, коли вони загрожують ЛЮДЯМ)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up