Приклад жителів вулиці Бандери: Як утеплити багатоповерхівку за 30% від вартості робіт

Приклад жителів вулиці Бандери: Як утеплити багатоповерхівку за 30% від вартості робіт

Ошатний ззовні та теплий всередині... Мешканці дев'ятиповерхівки на Бандери, 9 стали першими в Хмельницькому, кому 70% вартості робіт компенсують з міського бюджету. 

Як заощадити на утепленні та чому жителям досі не повернули гроші розповіла на своєму прикладі голова ОСББ «Юлія» Любов Матковська.  

 

Нещодавно жителі багатоповерхівки по вулиці Бандери, 9 утеплили фасад будинку. Зробили це за допомогою програми співфінансування, коли частину коштів надає міський бюджет, а решту вартості робіт оплачують мешканці. І хоча така програма була затверджена ще декілька років тому, отримати кошти мешканцям вдалося не відразу. Голова ОСББ «Юлія», до складу якого і входить багатоповерхівка, оббігала чимало владних кабінетів. Позитивний результат жінка отримала лише у лютому цього року. Який шлях пройшли мешканці, вона розповіла читачам vsim.ua. 

"Потрібно було зібрати 100% голосів"

- Ми вступили у цю програму в 2014 році, коли я зібрала загальні збори у своєму ОСББ. Тоді потрібно було 100% голосів мешканців, відразу погодилось лише більше половини. Потім я розмовляла з кожним, хто не підписався, і десь за 4 місяці у мене були всі підписи. Сама процедура дуже затягувалась, лише на початку цього року нам погодили і зараз ми маємо якісно утеплений будинок. На вулиці похолодало і ми вже відчули, що навіть без включеного опалення в будинку тепло, - розповідає «ВСІМ» голова ОСББ «Юлія» Любов Матковська.

Відео дня

Загалом на утеплення фасаду витратили майже 1,5 мільйона гривень. Міська рада вже відшкодувала 750 тисяч. На виконання робіт пішло 4,5 місяці. 

Перше: зібрати підписи  

Скористатись програмою співфінансування можуть ОСББ та багатоквартирні будинки, які підпорядковуються ЖЕКам. Якщо до 2016 року міська рада відшкодовувала лише половину суми, то в оновленій програмі з бюджету міста виділятиметься 70% коштів. Для цього голова ОСББ або старший по будинку повинен зібрати необхідний пакет документів і подати їх до міської ради. Перш за все, для мешканців будинку мають провести загальні збори, на яких жителі проголосують за те, чи згодні вони утеплювати.

- На цих зборах жителі ОСББ повинні проголосувати та зібрати 75% голосів. Якщо це будинок від ЖЕКу, то треба 100% голосів. Якщо якась частина мешканців проти, але загальні збори ОСББ прийняли рішення утеплювати, то решта має підкоритись згідно із законом про ОСББ. Бо там рішення приймають колегіально, - каже заступник начальника управління ЖКГ з питань житлового господарства Володимир Путін.

Друге: скинутись на документи 

Після цього усі подані документи передаються до управління житлово-комунального господарства. Працівники ЖКГ повинні провести обстеження багатоповерхівки та скласти відповідний акт. На підставі нього мешканці за власний рахунок повинні замовити виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення будівельної експертизи.

- Голова ОСББ або старший по будинку звертається у проектний інститут або до приватного проектанта, який має відповідну ліцензію. Орієнтовно вартість таких робіт коштуватиме трохи більше тисячі гривень, якщо мешканці вже знайшли підрядну організацію, що виконуватиме роботи і яка склала дефектний акт. Якщо ж підрядника ще нема, то ціна буде близько 5 тисяч гривень. Державна експертиза обійдеться у 500-800 гривень, - зазначає Володимир Путін.

Третє: Знайти підрядників

Перед тим, як міська рада виділить кошти на утеплення, ОСББ або багатоквартирний будинок, який обслуговується ЖЕКом, має укласти договір на виконання робіт з підрядною організацією. Це за умови, якщо сума не перевищує 1,5 мільйона гривень. Якщо на утеплення необхідно більше, аніж 1,5 мільйона, тоді оголошується тендер.

- Якщо є підрядник, який запропонував ОСББ свої послуги, то об’єднання може ним скористуватись. Вони і самі шукають підрядників, які виконають роботу чим дешевше. Якщо мешканці не знайшли будівельників, ми можемо їм надати список підрядних організацій, які хотіли б виконати роботи, - пояснює Володимир Путін.

Будівельників можуть обрати мешканці

Можливість самим обрати підрядника скористались і в ОСББ «Юлія». Любов Матковська розповідає, що організацію, яка виконувала роботи на Бандери, 9 знайшла самостійно. Будівельники запропонували адекватну ціну за свою роботу.

- Мені пропонували у ЖКГ своїх підрядників, але я відмовилась. Я давно знала хлопців з «Фасад Альянс», вони не вперше робили ремонти у наших будинках. З ними можна домовитись на вигідних умовах, - стверджує Любов Матковська.

Знайти спільну мову 

Проблема в тому, що не усі співвласники розуміють, що відповідальність комфорту, естетики будинку лежить на них. У будинках проживають люди з різними фінансовими можливостями, тому не усі жителі одразу погодяться на утеплення. Доведеться пояснювати людям, що це вигідно і не дуже дорого.

Мешканці дев’ятиповерхівки на Бандери, 9 взяли кредит в «Ощадбанку». Аби заощадити ще більше, вони вирішили скористатись не лише міською програмою, але і державною. Частково відшкодовувати банківські відсотки буде міська рада. 

Платитимуть жильці за квадратний метр площі своєї квартири приблизно 127 гривень. 

- Протягом місяця, коли нам прийде відшкодування від держави у розмірі 40%, і відшкодування відсотків від міської ради, то ми знатимемо, скільки точно кожен мешканець сплатить за свої квадратні метри. Той, хто мав вже клаптикове утеплення, платитиме менше відповідно до того, скільки пішло матеріалів, - каже Любов Матковська.

Спочатку гроші, а потім утеплення

Аби міська рада виділила кошти з бюджету на співфінансування робіт, управління ЖКГ має отримати копію виписки з банківського рахунку про наявність необхідної суми коштів у мешканців ОСББ або багатоквартирного будинку, який утримується ЖЕКом.

- Голова ОСББ або старший по будинку повинен зібрати кошти у мешканців або вони мають взяти кредит на їхню частку. Тоді нам вони подають документи, які це підтверджують. Лише після цього міська рада перераховує свою частину. Далі договір з підрядною організацією укладає і управління ЖКГ. Коли всі кошти є, будівельники можуть розпочати роботи по утепленню, - коментує Володимир Путін.

Звернень на утеплення побільшало

Після того як у Хмельницькому відкрили перший утеплений будинок за спів фінансуванням, хмельничани почали більше звертатись за отриманням коштів. Наразі в управління ЖКГ вже надійшло 28 звернень.

- На двох будинках зараз проводяться роботи, ще плануємо до кінця року утеплити два великих та два маленьких багатоквартирних будинки. Ще у трьох поставимо пластикові вікна. Зараз роботи ведуться по Північній, 1 та Бандери 7/1, - каже Володимир Путін.

Цьогоріч на програму співфінансування передбачили з міського бюджету 2,5 мільйона гривень. Через те, що кількість звернень зростає на сесії міської ради планують просити ще 2,8 мільйона гривень. 

Які документи слід підготувати

  • заяву на ім'я міського голови;
  • копію протоколу загальних зборів співвласників ОСББ про згоду 3/4 співвласників на дольову участь власників житлових і нежитлових приміщень будинкуу розмірі 30% сукупних витрат на проведення робіт з енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації та про проведення за власні кошти попереднього енергоаудиту, виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення державної будівельної експертизи, зарівену підписо голови об'єднання та скріплену печаткою;
  • копію списку поіменного голосування, завірену підписом голови об'єднання та скріплену печаткою;
  • довідку про відсутність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up