Депутатський прийом: як це працює в Хмельницькому

Депутатський прийом: як це працює в Хмельницькому
Депутат міської ради Олег Яницький та голова ГО «Хмельницька ініціатива» під час прийому 11 березня
  • Кожен обранець зобов’язаний особисто проводити прийом принаймні раз на місяць.

  • Як це працює у Хмельницькому?

Прийти до депутата міської ради та попросити у нього допомоги з розв'язанням проблеми — такою можливістю користуються чимало мешканців Хмельницької ОТГ. Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачає, що кожен обранець зобов’язаний особисто проводити прийом у своєму окрузі не рідше разу на місяць, під час якого приймати скарги, звернення та пропозиції громадян. Крім того, депутат зобов’язаний оприлюднити відомості щодо дати, часу та місця прийому.

Активісти громадської організації «Хмельницька ініціатива» перевірили, як депутати Хмельницької міської ради проводили свої прийоми. Все відбувалося в рамках ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад» протягом березня-квітня цього року. Деталі під час пресконференції розповів голова організації Олег Черненко.

Нагадаємо, що у жовтні минулого року в Україні відбулися місцеві вибори, а перша сесія Хмельницької міської ради пройшла 26 листопада. Як розповів Олег Черненко, перші прийоми почали проводити у лютому цього року. На сайті міської ради розміщені відомості, які вимагає закон, тобто графік та місце. Разом з тим активісти рекомендують оприлюднити також номери телефонів — хоча б помічників — та електронні адреси.

Відео дня

Далі починаються проблеми — попри наявність адреси знайти приймальню не завжди просто:

— Перше, що впадало в очі, — це те, що міська рада не забезпечила депутатів елементарними інформаційними вивісками про те, що тут розміщена приймальня. Дехто з депутатів робив вивіски за власний кошт. Тобто міська рада все ніяк не могла їм видати ці вивіски. Я спілкувався з одним з депутатів, він сказав, що обіцяють їм видати. Наприклад, я знав, де приймальні розташовані, вже не перший рік цим займаюсь, але якби це був пересічний мешканець, то спробуй піди знайди, де приймає той чи інший депутат, — розповів голова «Хмельницької ініціативи».

Як приклад Олег Черненко навів приймальню депутатки від «Європейської солідарності» Світлани Баранської, яка розташована у ТРЦ «Квартал» і яку досить складно знайти. При цьому обраниця особисто та регулярно приймає там хмельничан.

Активісти також проаналізували, де саме депутати проводять прийоми. Результати такі:

Як зазначив Олег Черненко, у випадку з приміщеннями комунальної власності йдеться переважно про школи, управляючі муніципальні компанії та бібліотеки. Активіст наголосив на тому, що будь-хто може прийти на прийом до будь-якого депутата незалежно від свого місця проживання та розташування приймальні.

У порівнянні з попереднім скликанням ситуація з регулярністю прийомів дещо покращилася:

— Минулого разу був такий депутат, Руслан Афійчук, який жодного разу не звітував і не мав приймальні. Він був депутатом кількох скликань, — розповів голова «Хмельницької ініціативи».

Ще одна суттєва проблема — дехто з депутатів в період моніторингу, а саме в березні та квітні, не приймав особисто, а «повісив» це на помічників. Мова йде таких обранців:

Таким чином вони порушили «Про статус депутатів місцевих рад». Особливо цікавою ситуація була ситуація з Сергієм Костецьким та Віталієм Коліщаком. Їхні прийоми проводила одна й та ж помічниця в один і той же час в одному й тому ж місці. А вже після того, як в приймальню навідалися активісти, Віталій Коліщак виклав у Facebook фото, на якому особисто приймає хмельничан.

Ще один момент, на який звертали увагу під час моніторингу, — у який саме час приймають депутати. 27 із них робили це в робочий час, тобто до 18:00, 15 обранців — після нього. Це важливо тому, що в першому випадку мешканцям доводиться відпрошуватися з роботи, а це може бути не зовсім зручно. Тому депутатам рекомендують приймати саме в позаробочий час.

Як вже було сказано вище, кожен депутат повинен проводити прийом не рідше разу на місяць. Але дехто з обранців робить це значно частіше.

— Рекордсмен у нас Юрій Решетнік («Команда Симчишина» — прим. авт.), він проводить прийом шість разів на місяць. Раніше можна було простежити на сайті міської ради, як змінюються приймальні дні. Спочатку у нього був один раз на місяць, а потім він вирішив ще відкрити приймальні у селах, тому що у нас міська рада, але громада у нас велика, зайшли у нас ще села. І відповідно частина депутатів повідкривали там свої приймальні, — розповів Олег Черненко.

Дещо рідше приймають Олег Яницький («Команда Симчишина») та Олександр Семенюк («Слуга народу») — по чотири рази на місяць. Останній, до слова, не робить це особисто. Його помічник розповів, що з депутатом все ж можна зустрітися, попередньо про це домовившись.

Олег Черненко розповів, що за результатами моніторингу кожному з депутатів міськради дадуть рекомендації:

— Ми написали звіт, ми написали рекомендації кожному депутату, що їм варто зробити, щоб покращити свою комунікацію з виборцями, тому що це про комунікацію, про те, як налагодити зворотний зв'язок. Ми через міську раду передамо кожному депутату ці рекомендації й через рік заміряємо, як вони до нас дослухалися і наскільки ефективно вони використовують свій депутатський мандат, зокрема для того, щоб чути мешканців міста і чути їхні потреби.

Загалом голова «Хмельницької ініціативи» охарактеризував ситуацію як хорошу, проте зазначив, що зазвичай так буває лише в перший рік скликання:

— Обійшовши їх усіх, ми бачимо, що проблем сконтактувати з депутатом немає. Те, що приймають помічники, не добре, але помічники теж сидять на своїх місцях і за потреби, я думаю, можна вийти, знову ж таки, на пряму розмову з депутатом. Тому однозначно все добре, але з досвіду минулого скликання можна сказати, що перший рік всі депутати дуже гарно виконували свої функції. Подивимось, як вони будуть їх виконувати за кілька років, тому що ми й далі будемо за цим стежити й подивимось, наскільки ефективно вони будуть використовувати свої можливості, — зазначив Олег Черненко.

Під час моніторингу в депутатів запитували, з якими проблемами звертаються мешканці. Як з’ясувалося, це переважно прохання про матеріальну допомогу. Вона, до слова, виділяється з міського бюджету. Дещо рідше звертаються з проблемами у сфері житлово-комунального господарства.

У середньому на прийом приходять близько п’яти відвідувачів, але є такі, в кого зазвичай буває до десяти людей. Це Віталій Діденко («Команда Симчишина»), Анна Маєвська («Команда Симчишина»), Ігор Олійник («Команда Симчишина») і Віталій Худецький («Батьківщина»). За словами Олега Черненка, це залежить від популярності депутата та від того, як він налагодив контакт з мешканцями.

Повний перелік депутатів ви можете переглянути на сайті міської ради за посиланням.

Читайте також: Як знайти свого депутата та з чим до нього можна звернутися (КАРТА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
08:02 «Світлі свята вчать нас цінувати, любити й вірити». Іван Гончар вітає з Великоднем (пресслужба І.Гончара) 18:11 У Хмельницькій міськраді прозвітували про ремонт у «Дитячому світі» (ФОТО) 17:46 Хмельниччина втратила десятьох захисників: імена 16:51 Хмельничанка опинилась у пастці у власній квартирі. Знадобилась допомога поліцейських Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 16:09 Холодно вночі і тепло вдень: прогноз погоди на Великдень на Хмельниччині 15:21 У Хмельницькій області оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки 14:36 Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення 13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up