Як не переїсти за святковим столом: поради хмельницького гастроентеролога

Як не переїсти за святковим столом: поради хмельницького гастроентеролога
  • Великдень і травневі свята - час пишного українського застілля. Це період, коли навіть прихильникам правильного харчування складно встояти перед паскою й ковбаскою.
  • Як “смачним столом” не нашкодити своєму шлунку, розповів журналістам vsim.ua хмельницький гастроентеролог.

Під час свят складно контролювати кількість продуктів, що потрапляють до тарілки. Саме від цього навантаження й з’являються симптоми переїдання. До них належать: бурчання в животі, відчуття важкості у шлунку і поганий сон.

Зловживання їжею за святковим столом відповідно має свої наслідки. Серед них: зайва вага, проблеми з травленням і печінкою, ендокринні порушення із гормональними збоями та ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Фото з профілю Оксани Заремби у Viber

Хмельницький гастроентеролог Оксана Заремба каже, що навчитись не переїдати можна. Для цього варто дотримуватись трьох порад:

  • Слід їсти повільно, а не поспіхом. Тоді відчуття насичення приходить швидше. До того ж поживні речовини засвоюються на повну.
  • Оскільки більшість людей плутає відчуття спраги із голодом, випивайте перед прийомом їжі склянку води.
  • Накладайте їжу в невеликі тарілки. Тоді її буде здаватись більше, ніж насправді - радить хмельницький гастроентеролог Оксана Заремба.

Більшість людей вважають, що посприяти легкому перетравленню їжі можна за допомогою фармацевтичних засобів. Однак за словами керівника МОЗ, Уляни Супрун - шлунку це не допомагає.

  • Якщо любите “допомагати” шлунку перетравити їжу з допомогою ферментних препаратів - зверніть увагу! Кілька таблеток до важкого застілля не врятують від наслідків переїдання. Універсальна порада в цьому випадку - їсти менше та не покладатись на силу таблеток - стверджує керівник МОЗ, Уляна Супрун.

Щоб уникнути переїдань, варто ретельно слідкувати за трапезою. Та якщо розрахувати страви не вийшло, слід на якийсь час змінити раціон харчування.

Хмельницький гастроентеролог Оксана Заремба радить наступного дня харчуватись переважно фруктами та овочами або провести сокову терапію. Необхідно протягом дня випити 1,5 л свіжовичавленого соку, розведеного мінеральною водою.

Доки святкові страви не мерехкотять перед очима, запам’ятайте: яке б задоволення не приносила їжа, вона не варта вашого здоров’я.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up