На Проскурівській розливали найкращу газовану воду

Будинок, що на Проскурівській 1, спорудив ще наприкінці ХІХ століття проскурівський міщанин Соломон Барак за кошти, які він отримав з продажу газованої води.


Ще у 1880 році він привіз до Проскурова апарат для газування рідини вуглекислотою – сатуратор. Виробництво так званих «шипучок» розташовувалось у дворі будинку Торгового Центра (нині – «Дитячий Світ»). 
Цех зсередини більше нагадував звичайний сарай. У приміщенні циліндри з червоної міді наповнювали підготовленою водою. Самі ж споруди були занурені у дерев’яні бадді з льодом. Рідину спершу охолоджували, потім газували, розливали у спеціальні пляшки та розвозили по магазинам та ресторанам. 
Найпопулярнішою в той час була содова та сельтерська вода. Обидві виготовлялись за аналогічним принципом: в питній воді розчинялась певна кількість мінеральних солей і насичувалась вуглекислотою. Содова мала більший вміст вуглекислого газу, а сельтерська – мінеральних солей. 
Окрім цього, підприємство проскурівського поміщика виробляло і воду за власним рецептом – «Король», а самого Барака називали – «Король мінеральних вод».
З розквітом власного виробництва довелося обрати нове, більше місце для виготовлення продукту. Зі збільшенням прибутків воду почали розливати у двоповерховому будинку на розі вулиць Проскурівської та Соборної. На першому поверсі розташовувався магазин газованих напоїв, де можна було придбати і тістечка, булочки та пиріжки, а другий здавався квартиронаймачам. 

Олександрівська вулиця, а сьогодні - центральна Проскурівська. 


Тривалий час усі приватні заводи газованих вод не функціонували. Лише з 60-х років минулого століття почали випускати солодкі газовані напої «Лимонад», «Буратіно», а також вода «Хмельницька». Особливо популярною вона стала у 70-80-х роках як столова вода.


Друзі, надсилайте «ВСІМ»  фото старого Проскурова з коротеньким описом на адресу [email protected]. Діліться історією та цікавими фактами про  зміни у нашому місті. 


Читайте також:

З іподрому до спортивної арени "Поділля"

На залізничному вокзалі Проскурова збирався місцевий бомонд
Від Бузького ставу до річки Південний Буг

У приміщенні паспортного столу служили червоні козаки

У будинку на перехресті Подільської та Грушевського був найкращий поліцейський пост

У приміщенні храму Андрія Первозванного колись був спортзал

У приміщенні полкового храму був склад для військових

У першому тролейбусі Хмельницького можна було проїхатись за чотири копійки

На місці теперішнього Будинку культури колись був театр

У церкві Різдва Богородиці був склад та місцевий архів

Там, де сьогодні хмельничани реєструють шлюб, раніше жили військові та лікувалися діти

В будівлі Хмельницької міськради колись вивчали Закон Божий

Будівля готелю «Слон» пережила війни та революцію

Як змінилася центральна аптека Дєрєвоєда


Там, де сьогодні готують молодь до військової служби, колись була пошта

Поштово-телеграфна контора На вулиці Героїв Майдану, 64 розташований чи не найгарніший будинок Проскурова. Старовинна...

На одній з центральних вулиць Проскурова колись красувався чи не єдиний презентабельний будинок. Це була двоповерхова...

У приміщенні театру ляльок колись робили цукор

На одній з центральних вулиць Проскурова колись красувався чи не єдиний презентабельний будинок. Це була двоповерхова...

Лазня у Проскурові почала функціонувати ще у XIX столітті. Саме сюди, в одноповерховий будиночок приходили проскурівчани,...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up