У приміщенні полкового храму був склад для військових

Історія полкової церкви Св. Апостолів Петра і Павла веде історію з 1775 року. Коли до міста приїхав 46-й Дніпровський полк та розмістився у міських казармах, тоді виникла потреба спорудити у Проскурові храм для полкової церкви.

Довгий час церква містилась у казармених приміщеннях, а під час походів – у наметах.

За невеликий проміжок часу вдалося зібрати благодійні пожертви від усіх чинів полку та звичайних проскурівчан та розпочати будівництво храму прямо на казарменому плацу.

Перший етап будівництва закінчили та освятили у 1898 році та обійшлося на той час у 18 тисяч рублів, більша частина яких – це добровільні внески. На другому етапі у 1906 році добудували дзвіницю.

Полкова церква вміщувала близько 600 людей. Розписували її три солдати, які в минулому були художниками.

Відкриття стало подією як для військових, так і для цивільних мешканців, адже православні проскурівчани отримали змогу вільно відвідувати храм Господній.

Важкий період настав у часи радянської влади. Тоді храм Дніпрового полку перейшов до Червонокозачої дивізії. А зважаючи на те, що Червона армія виховувалась на принципах атеїзму, то храм опинився у запустінні. Наприкінці 1920-х років у спустошеному приміщенні церкви був влаштований склад військового майна. 

У повоєнні роки приміщення так і залишалось на території військового храму і використовувалось для господарських потреб військових. З 1945 року тут хазяйнувала і танкова, й мотострілецька дивізія. Поступово церква перетворилась на руїну…

Аж у 1996 році колишній полковий хрм було повернуто Церкві і з руїн розпочалось його відродження під ім’ям Святого Георгія Побєдоносця.


Друзі, присилайте «ВСІМ»  фото старого Проскурова з коротеньким описом на адресу [email protected]. Діліться історією та цікавими фактами про  зміни у нашому місті.

Читайте також: 

З іподрому до спортивної арени "Поділля"

На залізничному вокзалі Проскурова збирався місцевий бомонд
Від Бузького ставу до річки Південний Буг

На Проскурівській розливали найкращу газовану воду

У приміщенні паспортного столу служили червоні козаки

У приміщенні храму Андрія Первозванного колись був спортзал

У першому тролейбусі Хмельницького можна було проїхатись за чотири копійки

У церкві Різдва Богородиці був склад та місцевий архів

Там, де сьогодні хмельничани реєструють шлюб, раніше жили військові та лікувалися діти

В будівлі Хмельницької міськради колись вивчали Закон Божий

Будівля готелю «Слон» пережила війни та революцію

Як змінилася центральна аптека Дєрєвоєда

На місці теперішнього Будинку культури колись був театр

 

Коментарі (0)
Там, де сьогодні готують молодь до військової служби, колись була пошта

Поштово-телеграфна контора На вулиці Героїв Майдану, 64 розташований чи не найгарніший будинок Проскурова. Старовинна...

На одній з центральних вулиць Проскурова колись красувався чи не єдиний презентабельний будинок. Це була двоповерхова...

У приміщенні театру ляльок колись робили цукор

На одній з центральних вулиць Проскурова колись красувався чи не єдиний презентабельний будинок. Це була двоповерхова...

Лазня у Проскурові почала функціонувати ще у XIX столітті. Саме сюди, в одноповерховий будиночок приходили проскурівчани,...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up