З іподрому до спортивної арени "Поділля"

Створення головного стадіону Проскурова бере початок з 1920-х років. Саме в той час популяризувався спорт серед населення. Тому у влади виникла ідея переобладнати іподром під спортивну арену. 

Іподром розташовувався на величезному пустирі, в деяких місцях тут стояла вода, ріс очерет і водились качки. Багато часу пішло на те, аби підсушити ділянку і засипати грунт на футбольне поле. 
Місце було надзвичайно популярним серед проскурівчан – тут проводились головні футбольні матчі і спортивні змагання. Згодом арена перейшла у відомство товариства «Динамо» і отримала відповідну назву.
У будівництві нового стадіону брали участь сотні підприємств, комсомольських та піонерських організацій. Загальна кількість місць, яка передбачалась – чотири тисячі, з них 1750 – для сидіння. Офіційне відкриття відбулося 16 травня 1950 року.

Стадіон перебудували на більш сучасний лад у 1960-х роках. Тоді хмельницька футбольна команда «Динамо» одержала статус майстрів та право виступати у чемпіонатах СРС. Саме тоді виникла проблема в тому, що арена не відповідала усім необхідним вимогах.
Рекордно швидким виявився цей процес. Лише за три місяці стадіон перетворився на диво – тут встановили нові залізобетонні трибуни на більш як десять тисяч місць із роздягальнями, душовими, сауною та медпунктом, а також встановили щогли електричного освітлення, якого багато стадіонів країни ще не мала.
Сорок років стадіон залишався в такому стані, в якому його закінчили будувати у 1960 році. З 1978 року, щоправда, він тримав нову назву «Поділля».
У складні 90-ті стадіон спіткала нелегка доля – він часто переходив із однієї власності в іншу, а згодом споруда взагалі почала руйнуватись. 
Реконструкція розпочалась за колишнього мера Михайла Чекмана. Заново будівельники спорудили центральну трибуну, захисним дахом та добудували споруду для адміністративно-господарських приміщень, офісів, торгівельних центрів. 


Читайте також:

На залізничному вокзалі Проскурова збирався місцевий бомонд

У будівлі художнього музею колись видавали позики підприємцям

Кінотеатр "Чкальник" - місце зустрічей та відпочинку

Від Бузького ставу до річки Південний Буг

У приміщенні паспортного столу служили червоні козаки

У будинку на перехресті Подільської та Грушевського був найкращий поліцейський пост

На Проскурівській розливали найкращу газовану воду

У приміщенні храму Андрія Первозванного колись був спортзал

У приміщенні полкового храму був склад для військових

У першому тролейбусі Хмельницького можна було проїхатись за чотири копійки

На місці теперішнього Будинку культури колись був театр

У церкві Різдва Богородиці був склад та місцевий архів

В будівлі Хмельницької міськради колись вивчали Закон Божий

Будівля готелю «Слон» пережила війни та революцію

Як змінилася центральна аптека Дєрєвоєда


Друзі, надсилайте «ВСІМ»  фото старого Проскурова з коротеньким описом на адресу [email protected]. Діліться історією та цікавими фактами про  зміни у нашому місті. 

 

Коментарі (0)
Там, де сьогодні готують молодь до військової служби, колись була пошта

Поштово-телеграфна контора На вулиці Героїв Майдану, 64 розташований чи не найгарніший будинок Проскурова. Старовинна...

На одній з центральних вулиць Проскурова колись красувався чи не єдиний презентабельний будинок. Це була двоповерхова...

У приміщенні театру ляльок колись робили цукор

На одній з центральних вулиць Проскурова колись красувався чи не єдиний презентабельний будинок. Це була двоповерхова...

Лазня у Проскурові почала функціонувати ще у XIX столітті. Саме сюди, в одноповерховий будиночок приходили проскурівчани,...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up