Жителі утепленого будинку на Бандери кажуть, що їх обманула голова ОСББ

Жителі утепленого будинку на Бандери кажуть, що їх обманула голова ОСББ
  • Жителі 9-ого будинку отримали квитанції по кредиту за утеплення. 
  • Кажуть, замість обіцяних 60 гривень за квадрат, мають заплатити майже по 200. 
  • Голова ОСББ Любов Матковська не може пояснити людям, як рахували "квадрати" і чому треба платити більше. 

 

Влітку жителям багатоповерхівки по вулиці Бандери, 9 утеплили фасад будинку. Зробили це за допомогою програми співфінансування, коли половину коштів надає міський бюджет, а решту вартості робіт оплачують мешканці.

Утеплений багатоквартирний будинок представили напередодні Дня міста, 22 вересня. Тоді голова ОСББ "Юлія" Любов Матковська сказала, що вартість одного квадратного метру для мешканців обійдеться приблизно у 50-60 гривень. Коли ж люди отримали платіжки по кредиту, то були шоковані. Мовляв, їм нарахували "зайві" квадрати, та і платити за один квадратний метр вийшло втричі дорожче.

28 листопада жителі багатоповерхівки зібрались під будинком, аби піти до голови ОСББ та дізнатись, чому вийшли такі суми. Жінки на місці не виявилось, тому мешканці написали колективне звернення і розійшлись. 

Відео дня

Сьогодні, 3 грудня, Любов Матковська нарешті вийшла на контакт з жителями будинку. Зібрала вона людей біля під`їзду, аби дати пояснення. Покликала з собою і підрядника Сергія Габая і заступника міського голови Володимира Гончарука. Прийшли на збори близько 50 мешканців будинку. Почалось все із звинувачень. Хтось пригадав за обіцяні 60 гривень за квадрат, хтось нарікав на те, що площу, яка утеплялась, завищили. Особливо скаржились люди, які вже мали клаптикове утеплення своєї стіни. 

- Я декілька років назад утеплилась "десяткою" пінопласту. В мене тільки кухня не утеплена була. А це десь 9 квадратів. А мені прийшов рахунок, що площа утеплення - 73,87 квадратів, а заплатити треба 6443 гривні. Відсотки по кредиту - 249,46 гривень. Я хочу вияснити, що це мені нарахували, - розповідає мешканка будинку Марія Лапінська. 

Жителі багатоповерхівки підготували перелік питань, які хотіли поставити Любові Матковській. Однак відповідей вони не отримали. Жінка лише назвала загальну площу будинку та те, скільки загалом мають заплатити мешканці. Після цього вони показали їй відео, на якому вона ж розповідала засобам масової інформації про 60 гривень за квадрат. 

- Ми почали розробляти проект у вересні 2014 року. Були одні розцінки. Ми півтора року робили проектно-кошторисну документацію. Тому до зараз ціни збільшились. 60 гривень не з квадратного метра, а в місяць. Значить, я там заговорилася, - почала виправдовуватись Любов Матковська. 

Заступник мера Володимир Гончарук розказав про саму програму співфінансування та повідомив, що ОСББ скористалось також державною програмою "Теплий кредит" та відшкодуванням відсотків обласною радою. З міського бюджету кошти перерахували за чотири транші, останній з яких був в листопаді. 183 тисячі гривень вже прийшли від державної програми, а 15 відсотків по кредиту компенсувала обласна рада. Чиновник також розповів, за яким принципом мали збиратись підписи мешканців.

- До липня 2016 року діяла програма, за якою повинна була бути повна стовідсоткова підтримка мешканцями будинку реалізації програми по тепломодернізації. Будинок йшов саме по цій програмі, бо нова вступила в силу тільки у липні цього року. Документи з підписами нам голова ОСББ надала. Вони знаходяться в управлінні ЖКГ. Свої 50% ми забезпечили. З міського бюджету віддали на будинок 683 тисячі 704 гривні, - каже Володимир Гончарук. 

Проте деякі мешканці багатоповерхівки кажуть, що не підписувались під утепленням ні у 2014, ні у 2016 році.

Любов Матковська у своїх словах плутається. Каже, що програма запускалась, коли треба було 100% підписів мешканців, але зізнається, що зібрала не всі. 

- Спочатку були збори, там було мало людей. Підписи я збирала після зборів. Вони не знали відразу, яку суму треба платити. Перед запуском програми я не мала згоди всіх мешканців. Не всі підписались. Потім помінялось, що треба тільки 75% підписів. То я пропихнула в нову програму. Зараз вийшло 187 гривень за квадрат, - пояснює Любов Матковська. 

Як розвиватиметься ситуація далі, слідкуйте за оновлення на vsim.ua.

Різні суми і різні платіжки отримали мешканці будинкуЖителі одразу налетіли на голову, аби взнати, що їм нарахувалиБіля будинку зібралось близько 50 невдоволених мешканцівЗаступник мера показав кошторис утеплення

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Олег Дж

    на ціну впливають і відкоси навколо вікон. і додаткові вугли і сам шар останньої штукатурки може коштувати від 150 за квадрат. так що ціну накрутити на бумазі не проблема. Інша справа я бачив як утепляють садочки в місті і на бумазі там теж напевно 400 грн вадрат а реально не більше 250
  • Анонім

    Ганьба таким невдячним людиськам. Нехай би розказали, що за листопад за тепло заплатили по 12грн за квадрат, коли середнє по місту 22грн

    ;;;;;;;;Наталья ::::::::::::: reply Анонім

    А ви звідки знаєте, по скільки ми заплатили? Ви в темі чи в долі?

    Андрей Шпулак reply ;;;;;;;;Наталья :::::::::::::

    Скажіть скільки?

    Анастасия Великая reply Андрей Шпулак

    Заплатили більше, ніж в минулому році. Лічильник на будинок стоїть вже 13 років, систему опалення  прочищали від накипу для збільшення тепловіддачі, тому по будинку і в минулому році суми були менші, як  в інших будинках. Це об"єктивний фактор. Є ще суб"єктивні. По-перше, невідомо, якого числа знято показники лічильника- 27 чи 30, по-друге, яка б не була економія- вона йде не людям, а державі. 90% мешканців на субсидії і обов"язкова плата залишається незмінною, незалежно від нарахування на опалення. А механізм компенсації за економію державою ще не розроблений.

    Анастасия Великая reply Анастасия Великая

    А в цілому дійсно менше, як по місту, 3-к кв-ра 900 грн
  • Андрій Бориско

    Та пані Любов щось дуже мутна особа. Може розділила з підрядником якихось кількасот тисяч гривень пополам, а тепер і казати не знає що. Треба в суд людям звертатись і відстоювати свої права.

    Анонім reply Андрій Бориско

    Який суд? У місті утепляють по 300 грн з квадрату, а ці заплатили 180 і ще ниють. З такими людьми державу не збудуєш

    ;;;;;;;;Наталья ::::::::::::: reply Анонім

    Не по 180, а враховуючи загальну площу будинку вийшло по 400 за кв.м.. Дешевше було б самим утепляти!!!

    Анастасия Великая reply ;;;;;;;;Наталья :::::::::::::

    Якщо було б 180 грн - люди були б щасливі і не обурювалися. В платіжках дійсно було по 180 грн за кв.м., але вказана площа в 2-2,5 рази більша від фантично утепленої по квартирах. Мовляв, утеплювався весь будинок рахувалася загальна площа будинку. У людей справедливо виникли запитання: - Як може площа місць загального користування (криша, технічний поверх, площа під"їздів) вдвічі перевищувати площу самих квартир?

    -Хто затвердив такий проект?

    - Хто перевірив відповідність вказаної площі кошторису і підписав Акти виконаних робіт?

    Ну, і ще декілька "дрібних" запитань, типу "на якій підставі голова ОСББ взяла кредит в банкув 600 тис. грн. без згоди мешканців і т.д.

    Платити ніхто не відмовляється, але платити за утеплене повітря не будемо

    Валентин Захарчук reply Андрій Бориско

    Треба не в суд звертатись, а дякувати що є людина в будинку яка готова була потратити стільки часу, нервів - відходити по всіх тих кабінетах, зібрати всі ті бумаги. Ви подивіться що робиться навколо - повна байдужість. А заплатити треба якісь копійки порівняно з індивідуальним утепленням. Немає в людей совісті, самі зробити неможуть чи не хочуть, а як хтось зробить  то тільки язиком тріщить що заробили на них.

    Олег reply Валентин Захарчук

    Люди, йдіть в суд . не зволікайте
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up