Подорож вихідного дня: 15 мальовничих місць Хмельниччини, які варто побачити

Подорож вихідного дня: 15 мальовничих місць Хмельниччини, які варто побачити

Ми зібрали в одному матеріалі серію публікацій “Незнана Хмельниччина” від хмельницьких мандрівників Юрія Даценка та його дружини Катерини. Подружжя об’їхало кілька десятків населених пунктів на мотоциклі, дізналися, як і де можна провести свої вихідні. Своїми враженнями і коротким путівником поділилися з читачами vsim.ua.

Пропонуємо цікаву підбірку міст та сіл Хмельницької області, де можна поринути в історію, дізнатися про традиції і звичаї наших предків та побачити неймовірну архітектуру. Це - маршрути, які відомі далеко не кожному.

Катерина та Юрій об’їхали Хмельниччину власним транспортом - подружжя подорожувало на мотоциклі. Але у будь-який населений пункт із їхнього списку можна доїхати і громадським транспортом. Якщо до якогось із сіл не можна доїхати із Автостанції №3, то з усіх райцентів курсують автобуси, які точно довезуть до місця призначення. Плануйте свої подорожі заздалегідь!  

Усі мальовничі місця, які відвідали мандрівники, редакція винесла на карту. Гортайте та обирайте свій маршрут.

Відео дня
blockquote>

Чорнокозинці і Рихта

Старовинні села, що на Кам’янеччині, знаходяться досить далеко від обласного центру, тож мандрівку варто планувати на цілий день та добре дослідити карту, бо доведеться блукати поганенькими дорогами Кам’янець-Подільського району. Але обидва села варті того, щоб туди потрапити.

Тут можна побачити Чорнокозинський замок побудований наприкінці XIV – на початку XV століття, костел Святого Йосипа Обручника та Папи Римського Мартіна, 1608 року побудови. Також можна оглянути залишки замку, старовинний млин та невеличкий палацик власників села у Рихті.

Руїни замку в Чорнокозинцяхю 

Село Жванець

Це - мальовнича руїна на кордоні двох областей. Сюди варто приїхати хоча б тому, що у вашому смартфоні залишаться сотні неймовірних фотографій з берега Дністра.  У Жванці є замок, збудований у XV столітті, він неодноразово перебудовувався протягом XVI-XVII століть та зазнав жахливих руйнувань. Проте вціліла вежа – чудове місце для фотосесій. На території замчища зберігся ще один цікавий історичний об’єкт, а саме – один із ДОТів оборонної «Лінії Сталіна».

Руїни Жванецького замку

А під вцілілою вежею у прямовисній скелі над Жванчиком є чи не найцікавіша пам’ятка містечка – старовинна печерка, котра, за різними свідченнями, слугувала й церквою. Там можна побачити чимало старовинних написів – і кирилицею, і латинкою, навіть на івриті.

Село Смотрич

На Дунаєвеччині є багато забутих туристичних місць, які варті уваги. Одне з них  - селище міського типу Смотрич. Найцікавішою спорудою, котра безперечно варта уваги у Смотричі, є костел Святого Миколая, розташований на колишньому замчищі. Є у Смотричі також цікава руїна – дзвіниця старої церкви, старий єврейський кіркут, котрий знаходиться неподалік центрального майдану.

Костел святого Миколая у Смотричі 

Деражня

Це непримітне на перший погляд містечка, про цікавинки котрого мало хто й здогадується. Деражня здивує архітектурними знахідками. Тут і костел, зведений на місці старого храму, зруйнованого поборниками комунізму, і залишки старого католицького цвинтаря, який, є своєрідним музеєм просто неба. Можна завітати в палац останніх господарів міста, збудованого у ХІХ столітті, де нині працює лікарня. Залишки старої архітектури ХІХ століття збереглися біля залізничного вокзалу. Найцікавіша споруда – під номером 89 – особняк адвоката Периторіна.

Прибутковий будинок 

Летичів

Нинішній Летичів – невеличке провінційне містечко, відоме з далекого 1265 року. На початку XVII століття у Летичів приїздять монахи домініканці і починається будівництво костелу та монастиря, що нині знаний як Санктуарій Летичівської Богородиці.

Відновлена вежа Летичівського замку. 

Без перешкод можна завітати до Санктуарію Летичівської Богородиці. Обов’язково варто зазирнути у костел, котрий вражає розписами. Біля стін Санктуарію є величний пам’ятник Устиму Кармелюку, за котрим височіє єдина вціліла вежа Летичівського замку – саме того, котрий будував Ян Потоцький.

Підлісний Мукарів та Маліївці

Села розташовані на самому кордоні Дунаєвецького та Ярмолинецького районів.

Рукотворний водоспад

У Підлісному Мукарові можна відвідати неймовірної краси римо-католицький костел Святого Йосипа Обручника, 1859-1872 років побудови. А палацово-парковий комплекс Орловських не можливо оминути увагою в Маліївцях. Вище палацу розташована велична 25-метрова водонапірна вежа, котру можна прийняти навіть за бойову. До Маліївець обов’язково потрібно приїжджати із запасом часу, аби неспішно побродити парком, прогулятися берегами рукотворних ставків, на одному з котрих і досі залишилися останки «острівця кохання», помилуватися красою водоспаду, пофотографуватися біля джерела із левом, біля палацу та водонапірної вежі.

Ізяслав

Завдяки залишкам історичної старовини Ізяслав міг би посісти своє поважне місце серед історичних містечок заходу нашої країни. Однозначно у місті варто відвідати містичну брама на цвинтарі, зробити фотосесію біля чудового костелу Святого Йосипа 1747-1755 років побудови. А поруч із костелом розглянути головні окраси Ізяслава – руїни палаців Заславських та Сангушків.

Костел Святого Йосип

Завітайте обов’язково до історичної споруди, котру називають то Старозаславським замком, то скарбницею, а також відвідайте костел святого Михайла та монастир ордену отців бернардинців 1602-1630 років. Тут неймовірно гарно і хочеться провести у містечку принаймні кілька днів, відвідати місцевий музей у Будинку Культури, побродити містом із екскурсоводом.

Городок

Городок не надто цікавий для прискіпливого туриста, бо справжніх туристичних об’єктів у містечку практично немає. Але мандрівники радять відвідати місто хоча б заради гарних краєвидів.

Чудові краєвиди на Городок відкриваються з старого юдейського кіркута XVIII століття. Тут можна бродити старими цвинтарями, котрі часто залишаються єдиними свідками старовини.

Мандрівники радять завітати на цвинтар, звідки відкривається чудовий краєвид на місто. 

Можна прогулятися у сквері Виноградського і відвідати цікавий костел Святого Станіслава. Храм цікавий тим, що це фактично один з перших костелів, збудованих за часів СРСР.

Зіньків і Адамівка

Це села Віньковецького району. У Адамівці збереглась до наших днів церква з ХVІІІ століття. Монументальна та приземкувата споруда мальована у вже звичні на Поділлі та Волині кольори, крита бляхою, однак, виглядає цілком пристойно, як на історичну пам’ятку, котру однозначно варто відвідати.

Церква у Адамівці

У Зінькові був колись величний замок, від котрого наразі залишилися лише мальовничі руїни, з котрих зараз відкривається неймовірні краєвиди. У селі також є храми, які точно варті уваги, - Троїцький костел з півтисячолітньою історією та дерев’яна Михайлівська церква.

Чорний Острів

Всього за 20 кілометрів від обласного центру розташований Чорний острів. Тут туристу є де розгулятися і на що подивитися. Можна завітати у Чорноострівський замок, кам'яну церкву Преображення Господнього і костел Успіння Пресвятої Богородиці.  В центрі стародавнього міста розташована ратуша. Її було збудовано на початку XIX століття.

Палац Пшездецьких у Чорному Острові. 

Сатанів

Безперечно, однією зі справжніх окрас нашого краю є древній Сатанів понад Збручем, та його околиці. Тут кожна вулиця дихає історією. Місто побудоване на території найбільшого заповідника України "Подільські товтри". Тут розташована Гусикова гора, названа так на честь подільського Робін Гуда – Гусика. Є тут і унікальна синагога-фортеця. Сатанівська міська брама ХV століття, яка виконувала оборонну функцію протягом багатьох століть, сподобається любителям селфі найбільше.

Так виглядають зараз руїни замку 

Антоніни

Варто поїхати у подорож до сусіднього Красилівського району у селище Антоніни. Мешканці селища радо та люб’язно пускають у старі хати, котрі вражають химерним плануванням, потрібно лише чемно попросити.  В Антонінах збереглися залишки резиденції Сангушків-Потоцьких, хоча і без палацу, але з неповторними брамами, флігелем і манежем.  

Брама місцевого цвинтаря. 

Тарноруда

Село у Волочиському районі, відоме вже з XV століття та просто неймовірно багате на різноманітні цікавинки. Мандрівникам сподобається костел Божої Матері Святого Скапулярія, початок будівництва котрого припадає на далекий 1643 рік, а також костел Святого Станіслава, зведеного 1816 року.

Костел Божої Матері святого скапулярію

Села Деражнянщини 

Невеличкі села Деражнянського районі мають багаторічну історію і можуть багато чого показати.

Слобідка-Шелехівська розташована за 15 кілометрів від райцентру Деражня, була б зовсім пересічним селом, якби не два дореволюційні особняки, які тут збереглись. Один із них – справжній палац – маєток поміщиків Новицьких. Інший – глинобитний, простий, але добротний одноповерховий будинок. 

Маєток Новицьких збудований у 1911 році. Слобідка-Шелехівська. 

У Іванківцях можна милуватися старою дерев’яною церквою Святого Михаїла з 1775 року, збудованою в традиційному подільському стилі.  

За 6 км від Слобідки-Шелехівської на захід – село Божиківці. Подібного садибного будинку, який зберігся у цьому селі, більше на Поділлі не знайдеш. Зведений з відкритої червоної цегли, просторий, з аркадою галерей, він зачаровує одразу. Всю цю красу оточує парк, серед якого бовваніє флігель для прислуги та господарська будівля.

Школа в колишньому палаці працює з 1923 року. 

Села Дунаєвеччини

І ще раз згадаємо про цей багатий історією район Хмельниччини. Наприклад, варто відвідати село Рахнівка, де зберігся цікавий будинок, у котрому нині розташована школа, а колись це був садибний будинок заможної родини Корф, зведений у 1910 році.

Можна зазирнути у село Кривчик, де у колишньому палаці генерала Михайла Крупенського з другої половини ХІХ століття,  нині розташована психіатрична лікарня.

Ще один цікавий об’єкт - протитуберкульозний диспансер, розміщений у Голозубинецькому парку села Голозубинці. Невеличкий приземкуватий палац у глибині парку – маєток Скібнєвських, збудований у 1870-і роки.

Церква Покрови в селі Сокілець розташована у глибокій долині Ушиці під селом. Це ще одна цікава архітектура, на яку варто глянути.

Село Кривчик. В палаці Крупенського збереглася до наших часів чотириповерхова башта 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up