Декомунізовано: на карті Хмельницького з’явилась лише одна «жіноча» вулиця

Декомунізовано: на карті Хмельницького з’явилась лише одна «жіноча» вулиця
У Хмельницькому найбільше декомунізували Дубово та Виставку. Нові назви стали більш патріотичними. На честь відомих українців перейменували більшу частину вулиць та провулків. Практично усі вони носять імена видатних чоловіків, натомість на топонімічній карті міста увічнили лише одну жінку.
У Хмельницькому нові назви отримали близько півсотні вулиць. Вулиця Степана Бандери, Повстанська, вулиця Холодноярців чи Гетьмана Виговського. Багатьом такі назви імпонують, однак у соцмережах нерідко з’являються обурення мешканців. Хтось не бачить прив’язки цих постатей до Хмельницького, інші спочатку були проти перейменування взагалі, але в той же час були згодні хоча б на щось нейтральне. Журналісти «ВСІМ» підрахували, на честь кого перейменували вулиці, у яких мікрорайонах більше, а кого зовсім не торкнулась декомунізація. 
 
Менше десяти нових найменувань не пов’язані ані з політичними, ані з історичними діячами.  Це вулиця Бузкова , провулок Світанковий, провулок Спортивний, чи проїзд і провулок Ранковий. 
 
Зокрема, багато вулиць перейменували у Дубовому, Гречанах, Ружичній, трішки менше у мікрорайоні Ракове та Лезневе. Зовсім оминув цей процес Південно-Західний мікрорайон та Озерну.  
 
Наново нанесені на карту вулиці присвячені видатним чоловіків. Це - гетьмани, письменники, діячі УПА та художники. До прикладу, колишня вулиця Щербакова тепер носить ім’я знаного хмельницького скульптора і митця Миколи Мазура. Зокрема, «жіночих» вулиць у Хмельницькому дуже мало. В рамках декомунізації увічнили на карті Хмельницького лише американську співачку українського походження Квітку Цісик. Хоча й до перейменування лише одна вулиця, провулок та проїзд носили ім’я жінки – Раскової. Марина Раскова була радянської льотчицею та однією з перших жінок, яка удостоїлась звання герой Радянського Союзу. Вулицю переназвали на честь Митрополита Шептицького. Провулок і переїзд  змінили на співзвучні – Ранковий. 
Не відстояли гендерні питання і представниці жіночої половини у топонімічній комісії, яких було всього 8. Загальна кількість топонімічної комісії – 22 учасника. 
Незначна частина вулиць після декомунізація отримала імена хмельницьких діячів. Чому? Невже ніхто із наших місцян не удостоївся визнання більше, аніж діячі,  які навіть ніколи не були у Хмельницькому. Ситуацію прокоментував  історик та краєзнавць Сергій Єсюнін. На його думку, видатних митців Проскурова, які були б відомі всій Україні, не так і багато. 
- На жаль, точної статистики не ведуть, скільки точно вулиць названі на честь проскурівських діячів, а скільки – загальноукраїнських. Зі всієї кількості вулиць у Хмельницькому, а це більше 700, досить великий відсоток названі на честь відомих постатей місцевого рівня.  Проте з іменами наших земляків вулиці вже існують. А всі інші  – більш містечкового рівня. Наших письменників, поетів і художників, які вийшли на рівень України, можна порахувати на пальцях однієї руки. Серед письменників це Павло Гірник, він зараз живий-здоровий. Серед художників у нас лише Микола Мазур. Є ще інші, більшість з них живі і працюють. Ще є буквально 2-3 письменника. Але так, як прийнято називати вулиці там, де вони народились. То це переважно села і райони нашої області. Можливо, в цьому і проблема, - каже Сергій Єсюнін. – Так ж тенденція із жінками, на їхню честь чомусь теж не дуже багато вулиць.

Читайте також: Рибалка на Бандери: що думають про нову назву мешканці вулиці
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    побільше б нейтральних назв - просто і гарно
  • Анонім

    Йо.. вашу.  Де гендерна рівність?  Я тільки звернула на це увагу . Як ви могли?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up