П’яні посадовці за кермом. Чим закінчуються справи про нетверезе водіння

П’яні посадовці за кермом. Чим закінчуються справи про нетверезе водіння
Сергій Гамалій, Михайло Кривак та Богдан Молотюк
  • Днями за 130-ю статтею оформили тепер вже колишнього голову ОВА.

  • Він не єдиний посадовець, якого ловили нетверезим за кермом.

  • Згадуємо, хто саме попадався та що їм за це було.

Однією з найгучніших подій для Хмельницького днями стало звільнення голови Хмельницької обласної військової адміністрації Сергія Гамалія. Це сталося на тлі скандалу — його спіймали у Чернівцях на п’яному водіння. На нього склали протокол за статтею 130 КУпАП. Згодом суд має винести рішення за цією справою, про що ми вас обов’язково проінформуємо.

Раніше ми підготували для вас матеріал про те, як і за яких обставин звільняли голів Хмельницької ОДА останніх років. Тепер же пропонуємо вам дізнатися, кого з посадовців та правоохоронців ловили за п’яне водіння. Їхні посади вказані на момент складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Михайло Кривак, секретар Хмельницької міськради

Авто, за кермом якого був Михайло Кривак, зупинили на вулиці Майборського близько першої ночі 16 січня 2018 року. Машина належала комунальному підприємству по організації роботи міського пасажирського транспорту міськради. Патрульні помітили у чиновника ознака алкогольного сп’яніння. Огляд проводили у тодішньому наркодиспансері на вулиці Сіцінського. Журналістам vsim.ua Михайло Кривак сказав, що п’яним не був, хоча й розповів, що випив декілька келихів вина.

Відео дня

Згодом суд визнав Михайла Кривака винуватим за статтею 130 КУпАП. Призначив і покарання — 10 200 гривень штрафу та позбавлення прав на рік. Також він отримав догану як дисциплінарне стягнення.

Євгеній Середа, головний спеціаліст відділу оренди та продажу землі управління земельних ресурсів міськради

Патрульні зупинили чиновника ввечері 5 травня 2018 року на тодішній вулиці Купріна. Помітили ознаки сп’яніння та запропонували дмухнути в «Драгер». Результат — 1,6 проміле, що у вісім разів перевищує норму. Суд визнав його винним. Покарання — 10 200 гривень штрафу та позбавлення прав на рік.

Олег Яхієв, прокурор прокуратури Хмельницької області

Посадовця спіймали 26 лютого 2019 року. Тоді патрульні помітили авто, яке проїхало на червоний сигнал світлофора. За ним довелося гнатися кілька кварталів. Коли машину зупинили, у водія помітили ознаки сп’яніння. Огляд Олег Яхієв проходити відмовився.

Розгляд справи у суді кілька разів відкладали, зокрема, через перебування Олега Яхієва на лікарняному. Зрештою це дало результат — сплив термін притягнення до адміністративної відповідальності (три місяці). З цієї причини суд закрив справу.

Олександр Юрчук, прокурор Генеральної прокуратури

Після першої ночі 3 вересня 2019 року на проспекті Миру патрульні помітили авто, водій якого проїхав без зупинки на знак «STOP». Коли його зупинили, то помітили ще й ознаки сп’яніння. Проходити огляд Олександр Юрчук відмовився.

У суді прокурор розповів, що відмовився від огляду, бо вважав патрульних упередженими через його посаду. Зокрема через те, що він здійснює контроль за досудовим розслідуванням кримінальних проваджень відносно працівників патрульної поліції.

Разом з тим він, за його словами, протягом двох годин самостійно поїхав до лікарні й здав аналізи, які виявили, що він тверезий. На підтвердження надав довідку з Хмельницького обласного закладу з надання психіатричної допомоги (лікарня у Скаржинцях). В результаті суддя закрив справу.

Сергій Нагорний, керівник сервісного центру МВС

Керівника установи зупинили на Львівському шосе близько першої ночі 2 січня 2017 року. Причиною був проїзд на жовтий сигнал світлофора. Водій не пред’явив поліцейським документів.

Патрульні помітили, що у нього є ознаки сп’яніння, тому запропонували пройти огляд. Він відмовився та сказав, що зробить це у медзакладі. Але й там не захотів цього робити та відмовився дути у «Драгер». Відтак чоловіка доставили до Південно-Західного відділу поліції. Там і встановили особу та склали протокол. До слова, затримали Сергія Нагорного на другий день після дня народження.

У розмові з журналістами vsim.ua Сергій Нагорний спершу заперечував, що їздив п’яним. Після того, як йому називали конкретні факти, зокрема повне ім’я порушника, почав відмовчуватися. Речниця установи сказала, що однакове ім’я її керівника та затриманого патрульними є лише співпадінням. Коли відеозапис був вимкнений, Сергій Нагорний сказав:

— Як ви кажете, якщо це в суді, то я думаю, суд вирішить це питання: то був я чи не був я. Чи хто там керував, чи не керував. Правильно? Це буде судом встановлено. То, що є такі чутки, то це я вже не від перших вас чую.

У суді Сергія Нагорного визнали невинуватим. Причиною було те, що у наркодиспансері керівнику сервісного центру не пропонували здати аналіз крові. При цьому лікар медзакладу казав, що відмова від запропонованого методу тестування автоматично означає відмову і від усіх інших методів. Однак суд цей аргумент до уваги не взяв.

Сергій Конар, патрульний

Поліцейського зупинили у Теофіпольському районі 30 жовтня 2017 року. Він був за кермом «Mercedes» з іноземною реєстрацією. Його колеги помітили ознаки сп’яніння та запропонували пройти огляд, однак Сергій Конар відмовився. Через це склали протокол за статтею 130 КУпАП.

Суди визнав патрульного винним та призначив покарання — 10 200 гривень штрафу та позбавлення прав на рік. Після рішення суду його також звільнили з поліції.

Богдан Молотюк, начальник відділу адміністративної практики управління патрульної поліції

На п’яному водінні поліцейського спіймали у липні 2021 року його ж колеги. За даними джерел vsim.ua, патрульний був п’яний та передав керування авто іншому чоловікові, Сергію Токарчуку, який також був п’яний. Протокол за статтею 130 КУпАП склали на обох. До слова, саме у відділі адміністративної практики розглядають протоколи за вказаною статтею.

Згодом справу поліцейського розглянули у суді. Там не знайшли доказів ані того, що Сергій Токарчук був п’яний, ані того, що Богдан Молотюк передав керування машиною Токарчуку. Таким чином поліцейського визнали невинуватим.

Василь Коляс, патрульний

За даними реєстру судових рішень, поліцейський потрапив у ДТП 27 червня 2022 року о 00:15. Він з’їхав з дороги на кільці на виїзді з Хмельницького у бік Ярмолинців. В результаті врізався у «великий камінь» (так вказано у рішенні суду) та бордюрний камінь, пошкодивши останній, а також своє авто. Після цього місце події залишив. У рішенні також вказано, що патрульний мав ознаки сп’яніння та відмовився від огляду.

В судовому засіданні патрульний розповів, що того ж дня вранці (тобто за кілька годин після аварії) він був в управлінні патрульної поліції та написав заяву на звільнення. Після цього йому запропонували пройти огляд на стан сп'яніння, оскільки, які він зрозумів, його вважали водієм авто, яке вночі потрапило у ДТП. При цьому він відмовився, оскільки водієм авто в той момент була інша людина.

Цю людину також допитали у суді. Чоловік розповів, що дійсно керував авто за вказаних обставин. Під час розмови відволікся та з’їхав з дороги, а відтак залишив місце події.

В результаті суд визнав патрульного невинуватим. У рішенні також було зазначено, що навіть у разі встановлення особи водія його неможливо притягнути до відповідальності. Причина — у протоколі не вказано, кому належать бордюрний та «великий» камені, тобто не зазначені потерпілі у справі.

Сергій Гамалій, голова Хмельницької ОВА

Про те, що керівник військової адміністрації попався на п’яному водінні, стало відомо 13 березня. Згодом цю інформацію підтвердили власні джерела vsim.ua у правоохоронних органах.

А самі події почалися ввечері 11 березня. У ресторані в Чернівцях було застілля за участю вже згаданого Гамалія, а також ще двох цікавих осіб. Перший — колишній чернівецький СБУшник Віталія Онуляк, якого також пов’язують з контрабандними скандалами на Чернівецькій митниці. Другий — Олександр Єремійчук, відомий як бізнесмен та контрабандист з прізвиськом «Слон». 2021 року він потрапив під санкції РНБО та був позбавлений українського громадянства.

Після застілля всі троє взяли з собою двох дівчат та сіли в авто. Сергій Гамалій при цьому був за кермом. Вже 12 березня, близько 00:30, компанію зупинили патрульні. Це відбувалося під час комендантської години. На Гамалія склали протокол за статтею 130 КУпАП, а авто відправили на штрафмайданчик. Чи накладати на Гамалія штраф, згодом вирішуватиме суд.

Тим часом він вже позбувся своєї посади. Вчора, 15 березня, указ про звільнення Сергія Гамалія з посади голови Хмельницької ОВА підписав Володимир Зеленський. Будь-яких коментарів з приводу цієї ситуації звільнений посадовець не надав.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (102)
  • Читач57

    Суди,будуть іти роками,а  потім втишиться і забудеться.Це коли проста людина,то суд відбувається день,два і крапка.
  • Тоня Піскорська

    Нічого йому не буде!!!!!!!
  • Людмила Шпакова

    Жах. Позорище. 😡
  • Віра Надія

    Не знаєш з ким сьогодні сидиш за столом

keyboard_arrow_up