Хмельницьким ліфтам, які працюють десятки років, дають «друге життя». На нові коштів немає

Хмельницьким ліфтам, які працюють десятки років, дають «друге життя». На нові коштів немає
У Хмельницькому капітального ремонту потребують близько 800 ліфтів, більшість з яких працюють вже понад 25 років. Керівники підприємств, які мають нести відповідальність за належний вигляд і технічний стан ліфтів зізнаються, що затверджена програма на заміну усіх несправних ліфтів є, однак фінансування вона досі не отримали.

Технічний стан ліфтів та їх естетичний вигляд залишають бажати кращого. Вже багато років мешканці багатоповерхівок скаржаться на несправність та аварійний стан ліфтів у будинках. Одні постійно пишуть скарги, інші, долаючи страх, щодня користується ліфтами. Є активісти, які і зовсім від них відмовляються, піднімаючись на останній поверх лише сходами.  

- Живу на восьмому поверсі, тому, особливо  після важкого робочого дня, пішки йти важко, - каже мешканка вулиці Маршала Рибалко Юлія. – Будинку вже більше 15 років, але ліфт всередині виглядає пристойно. 18 та 19 березня ліфт не працював, доводилося ходити пішки. Причини його поламки нам не повідомили, хоч мешканці зверталися до комунальників. Більше всіх змучилися молоді мами з візочками.  

Псують люди та відсутність електрики

Відео дня

Директор спеціалізованого ремонтно-будівельного підприємства «Хмельницькліфт» Віталій Покотило зазначає, що близько 50-60% усіх ліфтів міста відслужили своє. Однак, їх після цього не «списують».

- Є термін у 25 - стільки може працювати ліфт. Якщо потрібно провести ремонтні роботи, замінити чи поміняти основні вузли, то ми можемо продовжити цей термін ще на 3-5 років, - пояснює Віталій Покотило. - Якщо електромеханік провів обов’язковий  місячний ремонт, ліфт працюватиме. Однак, часто буває, коли люди самі щось пошкодять, наприклад, двері виламають. Коли вимикають світло, ліфт зупиняється, людям робиться страшно і вони в паніці можуть таке зробити. Тоді доводиться проводити позапланові роботи, на які, зазвичай, відводиться один день. Капітальний ж ремонт, наприклад, кабіни може зайняти близько місяця часу. До речі, саме відключення електроенергії і додають найбільше проблем.

За словами директора СРБП «Хмельницькліфт», проблемним у ліфтах є і диспетчерський зв'язок. Адже, обладнання вже давно застаріло.

 - Коли людина застрягає, то натискає на кнопку і зв’язується з диспетчером. На сьогодні є спроби добитися фінансування, аби замінити старе на сучасніше обладнання. На наше місто треба близько 4 мільйонів гривень, щоб поставити нові технології, - додає Віталій Покотило.

Найстаріші у висотках  

Заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду  у Хмельницькій області Петро Матущак розповідає, що більшою мірою справа стосується зовнішнього вигляду ліфтів. Адже, багато людей звикли думати, якщо погано виглядає, то і користуватися ним категорично не можна.

- Не витримує сама естетика ліфтів. А щоб вона була, потрібно замінити двері, кабіну, а ті механізми, що є зараз і за які ми несемо відповідальність, мають право на існування, - каже Петро Матущак. - Тобто, є такі, де можуть бути побиті двері, але механізми працюють безпечно.

Керівник управління запевняє, що аварійних ліфтів у Хмельницькому немає. Є такі, які знаходяться зараз у гіршому вигляді і виключно через те, що є найстарішими. Це ліфти у 14-ти та 16-поверхівках. Вони були облаштовані ще у 1970-х роках, коли якраз зводили будинки.

Півмільйона на новий ліфт

Начальник управління житлово-комунального господарства Віктор Чапайда переконує, що хмельницькі ліфти постійно проходять необхідні перевірки. Після обстеження вже визначається, чи потрібно провести поточний, чи капітальний ремонт або ж заміну ліфта.

- Є організації, які виконують обстеження ліфтів, вони мають ліцензію, проводять атестацію і надають висновки, - розповідає Віктор Чапайда. – Є план на рік, згідно якого проводиться перевірка всіх ліфтів або атестація. Витрати на ремонт бере на себе ЖКГ. Їх сума залежать від характеру поломки. Це може бути просто поломка кнопки чи панелі. Аби повністю замінити ліфт, потрібно близько 400 тисяч гривень. А включаючи усі необхідні роботи, ця вартість становитиме від 500 до 550 тисяч гривень.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • володимир

    .
  • Первушина Ирина

    гм.. тобто це нормально що ліфт може затиснути руку чи ногу.. чи тулуб.. і сам від цього не відкритися..а тиснути далі? .. цікаво а що означає аварійність ліфта? коли він падає і все?
  • Matava Rio

    Запитання на кмітливість: "Де амортизаційний фонд ліфтів?"
  • Анонім

    чого причепилися до тих ліфтів? Хто їх мінятиме коли будинки штопали ще в 80-х???? навіть у новобудовах ламаються. Це нормальна ситуація. проблема в Харкові не стала прикладом, на жаль, для наших місцевих ліфтерів. А шкода. думаю краще просто 25 річні закрити взагалі, а люди хай пішки ходять. Рух - це життя.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:20 Ціни на кавуни: за скільки продають у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 12:28 На Хмельниччині викрили групу «чорних» лісорубів, — ДБР photo_camera 11:57 Суди зобов'язали «Хмельницькобленерго» безкоштовно підключити електрику переселенці 11:27 Обласна ветлікарня незаконно купувала електровелосипеди у «свого» постачальника, — прокуратура Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 10:45 У Хмельницькому спіймали п'яну водійку, яка скоїла ДТП й втекла photo_camera 09:39 У трьох мікрорайонах Хмельницького проблеми з водопостачання через аварію 09:09 На Шепетівщині шукають зниклу жінку (ФОТО) 18:21 «Мобілізація – це не повістка на цвинтар»: інтерв'ю з бійцями 19-го стрілецького батальйону Хмельницького play_circle_filled photo_camera 18:16 Суд конфіскував у росіянина успадковані земельні ділянки на Хмельниччині 17:40 Засудили хмельничанина, який п’яним насмерть переїхав 5-річного хлопчика (ФОТО) 17:04 Дівчина із Польщі приїхала оперуватися у Хмельницький 16:22 На Хмельниччині затримали посадовця за вимагання 8 тисяч доларів 15:34 Третьокласниця із Хмельницького отримуватиме президентську стипендію 14:50 У Кам'янці-Подільському потяги зустрічають та проводжають під мелодію «Щедрика» 14:02 На Пасхальні вихідні сталися три аварії у Хмельницькому районі, – поліція
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up