Хмельничани можуть не платити податок на нерухомість - адвокат

Хмельничани можуть не платити податок на нерухомість - адвокат

Містяни не зобов'язані сплачувати за "зайві" квадрати, допоки не отримають повідомлення з податкової. Оштрафувати за це не зможуть, пояснюють юристи.

З 1 липня розпочався період сплати податку на нерухомість для власників будинків і квартир. Податківці мали розіслати мешканцям повідомлення з реквізитами. Міськрада Хмельницького затвердила податок на "зайві" квадрати в розмірі 1%. При цьому платити за такою ставкою будуть власники квартир площею понад 60 "квадратів" і будинків - більше 120. До кінця літа хмельничани мають розрахуватися з державою. У фіскальній службі кажуть, що хто не встигне вчасно сплатити, отримає штраф. Та чи мають право податківці нараховувати штраф, якщо людина так і не отримала повідомлення щодо оплати, з'ясовували журналісти "ВСІМ". 

У Податковому кодексі зазначається, що повідомлення про сплату податку повинні надсилатись платнику до 1 липня. Протягом 60 днів з дня вручення він може сплатити за "зайві" квадрати. При цьому у законодавстві немає жодного слова про те, що платник має сам звертатись до податкової. Тому і штрафи за несплату йому нараховувати не можуть. 

Богдан Ткачук, адвокат адвокатської контори "Місяць і Партнери":

Відео дня

- Якщо людині не приходить повідомлення про сплату податку на нерухомість, то вона не зобов’язана платити. Строк в 60 днів починається з моменту вручення повідомлення. Вручення зараховується, коли людина наручно отримала повідомлення, а якщо поштою, то з моменту, коли людина забрала лист з відділення. Протягом 60 днів особа зобов’язана сплатити суму податкового зобов’язання або оскаржити рішення через суд. На 61 день податкова інспекція має право звертатися до суду і стягувати плату в судовому порядку. Але поки ви не отримали повідомлення – маєте право не платити податку

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Iryna Savitska Holovko

    У " Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків"  -сказано, якщо не вручили повідомлення через відмову чи не проживання за місцем реєстрації, то вважається, що людина отримала повідомлення :)

    З повагою до всіх учасників дискусії, нотаріус :)
  • Анонім

    мені простіше заплатити 30 грн. в рік за 2 м2 зайвої площі трикімнатної квартири.
  • Ксенія

    Авжеш  , "Місяць і партнери"   блиснули  розумом .А цікаво ,  хоч  одну  людину  ,котра  послідує  "розумній " пораді  цих  адвокатів ,вони  захистять  безкоштовно  в суді   з  1.08.2016 ?

    Анонім reply Ксенія

    Не потрібно заздрити тим, хто вміє користуватись законами і ділиться цим із іншими. Якщо у законі написано, що саме так, то має бути саме так. А те що Ви боїтесь користуватись своїми првами як це передбачено законами, то Майдан за Вас проблеми не вирішить. У правовій державі кожна людина має бути юридичнограмотною і здобути цю грамотність у ВУЗі або шляхом самоосвіти. Тоді не будете боятись користуватись своїми правами і виконувати усі обовязки, передбачені законами.

    Ксенія reply Анонім

    До  чого  тут  заздрість ?  Пряме  запитання :  хоч  одну  людину  "юридичнограмотні " захистять  безкоштовно  при  неоплаті   податку    ? Я  маю  розуміння  того  ,що є  закон -простим  людям він  обов 'язковий  до виконання..

    Анонім reply Ксенія

    Це реально безплатно допомогу надають. Читайте

    Анонім reply Ксенія

    Чому вони мають захищати безкоштовно? Вони прокоментували яким чином здійснюється сплата податку відповідно до закону, а не змушують вас чинити саме так. Боїтесь, то платіть без повідомлення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:02 Залишила прощальну записку: на Хмельниччині шукали дитину 09:01 На сусідній Вінниччині атаковано енергооб’єкт 20:49 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками. Хто вони 20:15 Дев’ять тисяч доларів хотів заробити хмельничанин переправою чоловіка за кордон, — поліція. Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 19:41 У Хмельницькому районі шукають зниклого чоловіка: прикмети 19:05 Потрібна кров для 8-річної хмельничанки Лізи: як допомогти 18:46 Зберігав наркотики, пропонував хабар: шепетівчанину загрожує тривалий термін ув'язнення 18:18 З якою швидкістю їздять тролейбуси у Хмельницькому (КАРТА) 17:56 В ОДА розповіли, скільки коштів отримали в кредит підприємці Хмельниччини у квітні 17:32 «Йому назавжди 25»: у Хмельницькому попрощалися із Максимом Ковальчуковським photo_camera 17:02 У дитсадку в Хмельницькому районі травмувалась 5-річна Єва. Деталі 16:33 Прокурори вимагають позбавити волі посадовицю з Хмельниччини, яка взяла хабар 15:54 Де не буде світла і води у Хмельницькому 8 травня (АДРЕСИ) 15:15 На в’їзді у Кам’янець водій на ВАЗ врізався у відбійник 14:36 Зеленський вручив «Хрест бойових заслуг» захиснику з Хмельниччини (ФОТО) 14:13 З крана тече іржава вода: яка причина і що робити 13:44 Як працюватимуть дитячі садочки влітку у Хмельницькому 13:20 Ціни на кавуни: за скільки продають у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 12:28 На Хмельниччині викрили групу «чорних» лісорубів, — ДБР photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up