У Хмельницькому хочуть перейменувати більше сотні вулиць і провулків

У Хмельницькому хочуть перейменувати більше сотні вулиць і провулків
Всього планується перейменувати близько 150 вулиць та провулків. Пропозиції різні – перейменовуватимуть їх на честь загиблих бійців АТО, героїв Небесної Сотні та місцевих діячів.
Перед новим роком у міській раді зібралась топонімічна комісія, аби обговорити пропозиції щодо зміни назви частини хмельницьких вулиць. 
Нагадаємо, перейменування відбувається згідно закону України про декомунізацію. На розгляд подали близько 150 найменувань вулиць та провулків.
 
Під «приціл» потрапили вулиця Ватутіна( Дубове), вулиця Галана (між проспектом Миру до Озерної), вулиця Гастелло (Дубове), Городовикова (Дубове), вулиця Ковпака (Заріччя), Курчатова (Гречани), вулиця Коротченка (Лезневе), Лермонтова (Дубове), Кутузова (Ракове), провулок Маяковскього (центр), провулок Некрасова (залізничний вокзал), вулиця та провулок Пушкіна, Гагаріна (центр). Чимало дискусій викликала вулиця Гагаріна. Лунала пропозиція про повернення старої назви – Старобульварна.
 
Члени топонімічної комісії не надто ретельно підготувались до засідання. Тому конкретних пропозицій про те, які ж нові назви носитимуть запропоновані вулиці, не було. Єдине, в чому зійшлися, що перейменовувати вулиці варто на честь сучасних героїв. Ймовірно, що 15 з них носитимуть імена загиблих бійців АТО, а також героїв Небесної Сотні. 
- Ми повинні зняти всі ці нашарування, бо в нас є свої національні авторитети, герої. Звісно, нові назви вулиць не одразу приживуться, але через 5-10 років підростаюче покоління буде ходити вулицями, названими на честь наших хмельничан,  подолян і відомих українців, - говорить член комісії Анатолій Савченко.
 
Загалом комісія вирішила підготувати проект про демонтаж пам’ятника Миколі Островському, який знаходиться на території Хмельницького ліцею №17 та пам’ятника Віталію Примакову на території НВК №4.
- Освіта це не помічає, вчителі та батьки не помічають. Якщо ми ходимо там, де висять серпи і молоти, то значить нам так комфортно. Треба це все знімати, - каже Савченко. 
 
Наступного разу члени топонімічної комісії засідатимуть 5 січня. Вже після цього перелік вулиць та провулків із запропонованими назвами внесуть на громадське обговорення, аби почути думку хмельничан. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Анонім

    Пропоную повернути вулицям нашого міста історичні назви, вони прикрасять наше місто.

    Олександрівська, Старобульварна, Аптекарьський провулок та багато інших.

    Те що є зараз: Європейська, вул Гідності, Калинова виглядають знущанням над багатою історією нашого краю. Врешті решт ми живемо не на хуторі, це просто посміховисько.
  • Анонім

    Згоден, що для вулиці Пушкіна потрібно змінити назву. У нас є не менш відомий подільській поет Микола Дармопук. Та й Гагаріна теж. А то згодом,    нащадки будуть думати, ща украінці мали якесь відношення до підкорення космосу, але ж це , всім відомо зробив огидний " совок".
  • Ксенія

    Нам замилюють очі будь -чим,аби відволікати від того бардаку,який мутить влада .А якби пафосно не звучали промови наших  "панів" -в нас немає  історії ,яку б вивчали та стало передавали  з покоління в покоління .Ющенко  переписав на свій  лад ,Янукович  розмалював все по -своєму ,Порошенко має своє бачення перебігу  історичних  подій  .І  передруковують  всі  матеріали та підручники.  Науковці ,котрі мають свою позицію  та чітке бачення ще можуть щось говорити ,а історики ,скажімо  в школі ?Вони  самі визнають ,що наша країна не має історію ,котру вони ,як  казку  передавали б  з покоління в покоління  ,а щоразу  готуються та читають  з дітьми.  А дуже  прикро ,тому ,що еавіть надумані  казки .,з неіснуючими  героями переказуються з покоління в покоління .А  ось  реальні  події  минулих часів перекручують ,замовчують.А тепер і взагалі  заблукали в двох соснах. Закон про декомунізацію -це добре ,а  наприкладі  переіменувань  вулиць -ми бачемо  повний  сирбор  ,та хто тоді комуністи  ?
  • Анонім

    Я шокирован! Пушкин умер в 1837, Лермонтов в 1841. О какой декоммуникации идёт речь?



    Гагарин - это вообще отдельная тема! Это же часть нашей истории!!! Свидетельство о том, что наша страна в частности отправила ПЕРВОГО ЧЕЛОВЕКА В КОСМОС!!! На космическом корабле "Восток-1", который сконструировал наш соотечественник Сергей Павлович Королёв, уроженец города ЖИТОМИР!



    История - это наше наследие... Переписывая историю и отказываясь от наследия, мы просто уничтожаем историческую ценность страны и это печально....



    Вот скажем Президент недавно заявлял, что оказывается основал Украину - Князь Владимир Великий и назвал её "Украина-Русь"..... Ну это же сказки! Владимир крестил Русь, но вовсе не создавал её! До же него правили и Святослав, и Игорь, и Княгиня Ольга и Вещий Олег!!!!

    Неужели они заслужили того, чтобы их просто вычеркнули из истории из-за невежества???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up