12 страв на Святий Вечір

12 страв на Святий Вечір
Наближається одне з найбільших християнських свят – Різдво Христове.

Напередодні 6 січня кожна християнська родина збирається за столом до Святої вечері, а господиня дому готує 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів Ісуса Христа. Святу Вечерю починають з молитви при свічці.

                           Рецепти пісних страв на Святвечір

1. Кутя

Відео дня
> Зерно пшениці (0,5 л) промити холодною водою, поставити варити, поки не стане м’яким. За той час, поки охолоджується зерно, промити гарячою водою мак (250 г). Воду злити і висипати мак до макітри. Перетирати його необхідно до появи молочкуватої суміші. Краще терти мак, якщо додати до нього 50 г цукру. Зварене зерно пшениці помістити в макітру з перетертим маком, перемішати, додаючи мед чи цукор, горіхи, родзинки.

Під час вечері першим пробує кутю господар!

2. Вареники з капустою

Квашену капусту промити, відварити, віджати. Порізати чи перемолоти на м’ясорубці (звичайно, коли вона охолоне). А за цей час треба замісити тісто на воді, як на пироги, порізати та підсмажити до рум’янця цибулю. Перемішати її з капустою та смажити 10—15 хвилин, додаючи до смаку сіль та перець.

Як ліпити вареники, пироги — в Україні знає кожна господиня!

До столу пироги подаються политі олією та підсмаженою цибулею.

3. Пісний борщ (з грибами)

На ніч треба намочити гриби, зранку їх порізати і відварити. Поки будуть варитися гриби, почистити відварений буряк (500-800 гр), порізати його соломкою, а також підготувати моркву, картоплю, петрушку.

Потім все це залити водою і варити до готовності, додати сіль до смаку. Пісний борщ подають на стіл разом з “вушками”.

4. «Вушка»

Сушені гриби намочити на ніч, відварити. Перемолоти на м’ясорубці, перемішати із смаженою цибулею, додаючи перець, сіль до смаку.

Замісити тісто, як на вареники. Розкачати його, нарізати шматками. В середину покласти гриби та з’єднати тісто.

Це і є «вушка». Варити, як вареники.

5. Пісні голубці

Запарити листя свіжої капусти. Почищену сиру картоплю (1 кг) помити і потерти на терці, трохи відтиснути. Додати до смаку сіль, перець, одну зварену картоплину, пересмажену на олії цибулю. Загорнути цю масу в листя, залити водою, і варити до готовності. Замість картоплі можна добавити 0,5 кг гречки.

На стіл подавати з «смаженими  грибами», змастити олією.

6. «Гриби смажені»

 

Сушені гриби треба намочити, порізати і поставити варити. За той час підсмажити борошно до золотистого кольору, потім додати холодної води, розмішати.

Цю підливу, у вигляді сметани, вилити в каструлю, де варяться гриби, посолити. Варити до готовності (20—30 хв.).

7. Маринований оселедець

На 250 г води додати 2 лаврових листки, 1,5 ст. л. оцту, 4 горошини чорного та пахучого перцю. Це все кип’ятити.

Нарізати шматками очищену і помиту рибу. Цибулю нарізати кружальцями. Складати в банку (1 л): один шар риби, один цибулі і т. д. Потім залити охолодженим маринадом. Через день рибу можна подавати на стіл. Добре би було заправити олією.

8. Горох з капустою

0,5 л. гороху замочити у воді, потім залити іншою водою і відварити. 300 гр. квашеної капусти відварити або добавити вареної цвітної капусти, перемішати з горохом й заправити смаженою на олії цибулею.

На стіл подавати розігрітим. Але зовсім іншого смаку цій страві додає часник!

9. Смажена риба

 Рибу почистити, промити і посолити. «Обкачати» в муці. Смажити на олії.

Добре їсти з бурячками.

10. Бурячки

Зварити добре помитий буряк. Почистити і потерти буряк та хрін. Перемішати це все, додаючи оцет, сіль, цукор до смаку.

11. Пампушки з узваром

Взяти

·                   1 кг. муки,

·                   50 г. дріжджів,

·                   0,5. склянки цукру.

Розчинити водою половину муки і дріжджів. Так, щоб маса була як сметана. Поставити на тепло. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити, на тепло. Коли тісто підросте, з нього викачують кульки, і дають їм підрости. Смажити пампухи в олії.

Добре і смачно виглядає, коли подати на стіл пампухи посипані цукром-пудрою.

Все запивати компотом з сухих фруктів. Узвар добре зварити за день до Святого Вечора.

12.  Вінегрет

Для того, щоб приготувати вінегрет, знадобиться: один великий буряк, дві великих моркви, три картоплини середнього розміру, одна велика цибулина, 200 грамів квашеної капусти, 200 грамів солоних огірків, 150 грамів відвареної квасолі або горошку. Відваріть попередньо замочену на кілька годин (краще на ніч) квасоля. Відваріть до готовності буряк, морква, картопля. Очистіть з овочів шкірку і наріжте їх маленькими кубиками. Очистіть і дрібно наріжте ріпчасту цибулю. Солоні огірки наріжте невеликими кубиками. Всі інгредієнти змішайте і додайте квашену капусту.  Заправте вінегрет невеликою кількістю рослинного масла або гірчичною заправкою, посоліть за смаком. Солі у вінегрет краще додавати трохи, інакше вона може зіпсувати ніжний смак варених овочів. Дрібно наріжте зелень (кріп, базилік, петрушку) і додайте її в салат. Для різноманітності можна приготувати оцтову заправку для вінегрету — для цього змішують рослинне масло, оцет, сіль, цукор і мелений перець.

Гарних свят!

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    хіба справа тільки в тому, щоб нажертися????? якщо у вашому розумінні це так, то можна такий стіл накривати щодня(((((( справа зовсім у іншому, почитайте літературу або інет там багато інфи
  • Anonymous

    Очень хорошая традиция! домашняя! У меня бабушка всегда собирала всю родню у себя дома, это очень весело, уютно и классно! Теперь моя мама собирает всех! Замечательный праздник, замечательные традиции. А кухня вообще супер! На Святой Вечер все диетическое! Это правильно и очень хорошо.
  • Anonymous

    ооох як апетитно!
  • Anonymous

    СМАКОТА!!!!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up