Напередодні 6 січня кожна християнська родина збирається за столом до Святої вечері, а господиня дому готує 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів Ісуса Христа. Святу Вечерю починають з молитви при свічці.
Рецепти пісних страв на Святвечір
Під час вечері першим пробує кутю господар!
Квашену капусту промити, відварити, віджати. Порізати чи перемолоти на м’ясорубці (звичайно, коли вона охолоне). А за цей час треба замісити тісто на воді, як на пироги, порізати та підсмажити до рум’янця цибулю. Перемішати її з капустою та смажити 10—15 хвилин, додаючи до смаку сіль та перець.
Як ліпити вареники, пироги — в Україні знає кожна господиня!
До столу пироги подаються политі олією та підсмаженою цибулею.
На ніч треба намочити гриби, зранку їх порізати і відварити. Поки будуть варитися гриби, почистити відварений буряк (500-800 гр), порізати його соломкою, а також підготувати моркву, картоплю, петрушку.
Потім все це залити водою і варити до готовності, додати сіль до смаку. Пісний борщ подають на стіл разом з “вушками”.
Сушені гриби намочити на ніч, відварити. Перемолоти на м’ясорубці, перемішати із смаженою цибулею, додаючи перець, сіль до смаку.
Замісити тісто, як на вареники. Розкачати його, нарізати шматками. В середину покласти гриби та з’єднати тісто.
Це і є «вушка». Варити, як вареники.
Запарити листя свіжої капусти. Почищену сиру картоплю (1 кг) помити і потерти на терці, трохи відтиснути. Додати до смаку сіль, перець, одну зварену картоплину, пересмажену на олії цибулю. Загорнути цю масу в листя, залити водою, і варити до готовності. Замість картоплі можна добавити 0,5 кг гречки.
На стіл подавати з «смаженими грибами», змастити олією.
Сушені гриби треба намочити, порізати і поставити варити. За той час підсмажити борошно до золотистого кольору, потім додати холодної води, розмішати.
Цю підливу, у вигляді сметани, вилити в каструлю, де варяться гриби, посолити. Варити до готовності (20—30 хв.).
На 250 г води додати 2 лаврових листки, 1,5 ст. л. оцту, 4 горошини чорного та пахучого перцю. Це все кип’ятити.
Нарізати шматками очищену і помиту рибу. Цибулю нарізати кружальцями. Складати в банку (1 л): один шар риби, один цибулі і т. д. Потім залити охолодженим маринадом. Через день рибу можна подавати на стіл. Добре би було заправити олією.
0,5 л. гороху замочити у воді, потім залити іншою водою і відварити. 300 гр. квашеної капусти відварити або добавити вареної цвітної капусти, перемішати з горохом й заправити смаженою на олії цибулею.
На стіл подавати розігрітим. Але зовсім іншого смаку цій страві додає часник!
Рибу почистити, промити і посолити. «Обкачати» в муці. Смажити на олії.
Добре їсти з бурячками.
Зварити добре помитий буряк. Почистити і потерти буряк та хрін. Перемішати це все, додаючи оцет, сіль, цукор до смаку.
Взяти
· 1 кг. муки,
· 50 г. дріжджів,
· 0,5. склянки цукру.
Розчинити водою половину муки і дріжджів. Так, щоб маса була як сметана. Поставити на тепло. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити, на тепло. Коли тісто підросте, з нього викачують кульки, і дають їм підрости. Смажити пампухи в олії.
Добре і смачно виглядає, коли подати на стіл пампухи посипані цукром-пудрою.
Все запивати компотом з сухих фруктів. Узвар добре зварити за день до Святого Вечора.
12. Вінегрет
Для того, щоб приготувати вінегрет, знадобиться: один великий буряк, дві великих моркви, три картоплини середнього розміру, одна велика цибулина, 200 грамів квашеної капусти, 200 грамів солоних огірків, 150 грамів відвареної квасолі або горошку. Відваріть попередньо замочену на кілька годин (краще на ніч) квасоля. Відваріть до готовності буряк, морква, картопля. Очистіть з овочів шкірку і наріжте їх маленькими кубиками. Очистіть і дрібно наріжте ріпчасту цибулю. Солоні огірки наріжте невеликими кубиками. Всі інгредієнти змішайте і додайте квашену капусту. Заправте вінегрет невеликою кількістю рослинного масла або гірчичною заправкою, посоліть за смаком. Солі у вінегрет краще додавати трохи, інакше вона може зіпсувати ніжний смак варених овочів. Дрібно наріжте зелень (кріп, базилік, петрушку) і додайте її в салат. Для різноманітності можна приготувати оцтову заправку для вінегрету — для цього змішують рослинне масло, оцет, сіль, цукор і мелений перець.
Гарних свят!
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous