“Хто ж піде туди плавати?”, - мешканці будинку на проспекті Миру про затоплений підвал

“Хто ж піде туди плавати?”, - мешканці будинку на проспекті Миру про затоплений підвал
  • Вже тиждень жителі багатоповерхівки задихаються від смороду.
  • В дворі та під’їздах смердить від затопленого каналізаційними стоками підвалу.
  • Мешканці звертались до комунальників. Кажуть, їхні скарги просто ігнорують.
  • В управлінні ЖКГ знають, що каналізацію потрібно ремонтувати. Але коли це зроблять, не знають.

У дев’ятиповерхівці на проспекті Миру, 62/1 мешкає близько 200 сімей. Вже більше тижня у підвалі будинку стоїть вода, а жителі потерпають від нестерпного смороду. Мешканці кажуть, у суботу, 10 березня, в багатоповерхівці “забилась” каналізація і стоки “пішли” в підвал. Крім того, в будинку прорвало трубу з гарячою водою. Аварійна служба перекрила кран, але викачувати воду з підвалу не поспішають.

“Вода вже аж на вулицю йде”

Щоб побачити ситуацію на власні очі, домовились про зустріч з мешканкою будинку Ганною Паучок. Жінка завела нас до підвального приміщення. Неприємний запах чути і під’їзді, і надворі. Біля дверей підвалу видно замерзлу воду, яка вийшла з приміщення. Зайти туди без спеціального взуття неможливо. Вода сягає щиколоток. З підвалу ще й дуже смердить. Нам дали гумові чоботи, аби ми могли зайти всередину. Дійти вдалося лише до третьої кімнати. Далі - майже півметра смердючої “жижі”.

Відео дня

- Трубу прорвало у четвертому блоці. Там у ньому і у третьому вже стільки води натекло. Тут в першому і другому приміщеннях ще небагато, але це лише поки. З кожним днем стає все більше, - показує мешканка будинку № 62/1 Ганна Паучок. - А трубу як прорвало, то аварійка перекрила її, але в підвал лізти ніхто не хоче. Ще й забилась каналізація і воно все туди ж у підвал і пішло. То хто ж піде туди плавати? А вода вже аж на вулицю йде.

“ЖЕК нічого не робить”

Мешканка будинку пояснює, така ж ситуація була у жовтні минулого року. Тоді підвал теж “плавав” у воді. Мешканці звертались до управління ЖКГ і за декілька днів воду відкачали. Жінка каже, старі труби давно пора замінювати на нові. Інакше після кількох потопів будинок, якому вже 30 років, “попливе”.

- Воно зараз перемерзне, цемент розкисне. Будинок “сяде” і стане аварійним. А людям потім де жити, на вулиці? На першому поверсі в людей смердить. Сирість така. А ЖЕК нічого не робить. Я заявки давала, але толку нема. В ЖЕКу сказали нам: “Нащо викачувати воду, вона сама піде”, - розповідає Ганна Паучок.

Каналізацію треба ремонтувати

Будинок на проспекті Миру знаходиться на балансі в УМК “Будівельник” (колишній ЖЕК “Будівельник”). Зв’язатись з керівництвом журналістам не вдалося. На робочому місці вже після обіду нікого не було. Ситуацію із затопленням багатоповерхівки прокоментував заступник начальника управління ЖКГ Володимир Путін.

- В будинку проблема не з проривом тепломережі, а із забиттям каналізації. На тих вихідних, коли почало топити, хтось пішов у підвал і почав вибивати з труби те, що забилось. І каналізацію пошкодили. Тому і затопило підвал. Ми каналізацію тимчасово закрили, але її мають ремонтувати. Працівники відкрили додатковий люк, аби вода стекла. Після того, як приміщення просохне, весь бруд приберуть, - каже Володимир Путін.

Це лише частинка з того, що витягли з каналізаційних труб

Владнати ситуацію з каналізацією обіцяють найближчим часом. Як тільки вся вода стече, приміщення оброблять хлоркою, аби забрати сморід. Тоді ж обіцяють, що і відремонтують каналізацію. Але скільки часу потрібно, щоб вода стикдал - невідомо Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

“Вимагати можна і матеріальну шкоду”

Роман Рачок, адвокат

- Перш за все, управляюча муніципальна компанія, на балансі якої знаходиться будинок, має скласти акт про причини аварії. Якщо вона не реагує на звернення мешканців, то треба писати скарги на управління ЖКГ, на міського голову. Крім того, можна викликати санепідстанцію, щоб вони визначили ступінь забрудненості внаслідок аварії.

Можна вимагати моральну компенсацію. Наприклад, через те, що люди не могли проживати у квартирах на першому поверсі через сморід. Це можна підтвердити показами свідків. Вимагати можна і матеріальну шкоду. Це якщо у когось від затоплення почали пліснявіти стіни, відійшли шпалери. Для цього треба замовляти судово-будівельну експертизу і визначати вартість відновлювальних робіт. І вже тоді звертатись з листом щодо добровільного відшкодування або з позовом до суду.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vitaliy

    двояка ситуація - спочатку кидають непотріб в каналізацію, а потім волають - рятуйте!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up