Їдальня №33, профспілки й міськрада. Що відомо про конфлікт навколо будівлі на Соборній

Їдальня №33, профспілки й міськрада. Що відомо про конфлікт навколо будівлі на Соборній
  • Соборна, 55 - за цією адресою розташована їдальня та готель “Побужжя”.
  • Триповерхова будівля роками не може знайти реального господаря.
  • До конфлікту причетна їдальня №33, Федерація профспілок Хмельницької області й міська рада.
  • Розповідаємо про цю ситуацію. 

Конфлікти через право власності на житловий будинок чи приміщення - випадок непоодинокий у Хмельницькому. Нещодавно ми розповідали вам про конфлікт містян через столітню хату на Шевченка. Тоді хмельничанин Андрій в розпачі звернувся до редакції “ВСІМ” і розповів свою історію. Детальніше про це читайте тут. 

Цього разу тематика ситуації схожа. В епіцентрі подій - будинок в середмісті Хмельницького. Історія пов’язана із їдальнею №33, Федерацією профспілок Хмельницької області та міськрадою. 

“Нас звідси хочуть виселити”

Галина Дячук працює в їдальні з 1981 року. Нині вона є директором закладу. З самого початку в ці стіни вона вклала душу. Згадує, як хмельничани святкували тут весілля, гуляли на ювілеях і перекушували під час робочого дня. До слова, попоїсти сюди приходять й досі. 

Відео дня

Почалася історія цього закладу ще з того часу, як він входив до тресту їдалень, що був державним підприємством та існував за радянських часів. 

За словами пані Галини, за державний кошт і була збудована будівля на Соборній. Її три поверхи займав заклад харчування. Також там було виділено три аудиторії для Федерації профспілок Хмельницької області.

Нет описания.

Із законом про комерціалізацію відбулися зміни, що торкнулися цього приміщення. Міськрада включила його до переліку об’єктів комунального майна. Галина Дячук розповідає, що у зв’язку із цим виник “юридичний прецедент”. Бо у Федерації профспілок з’явилося свідоцтво про право власності на будівлю, яке видав виконавчий комітет Хмельницької міської ради. Той документ жінка називає недійсним, що згодом підтвердив суд. 

Відтак, заклад харчування якийсь час платив за оренду “профспілкам”. Пізніше суд визнав незаконним рішення виконкому міськради про оформлення права власності, яке було видано Федерації профспілок.

За словами директора їдальні, їх з будівлі хочуть виселити. Жінка розповідає, що періодично їм влаштовують потопи. Підозрює - це роблять навмисне. Та йти вони, каже директор, звідти не збираються. Бо в закладі безліч приватизованого їхнім колективом майна, що є вбудованим. Галина Дячук говорить, що свого часу за нього заплатив колектив орендарів із власної кишені. Тож дарувати обладнання ні міській раді, ні профспілкам вони не збираються. 

Нет описания.

Пані Галина наголошує, що сплачувати орендну плату підприємство хоче на законних підставах. Каже, що документів про право власності на будівлю у міськраді не надають.

“Рано чи пізно вона буде виселена”

Іншу версію цієї ситуації розповіли у Федерації профспілок Хмельницької області. Завідувач юридичного відділу Петро Іванович говорить - будівля на Соборній, 55 є їхньою власністю й будувалася за “профспілкові” кошти. 

Чоловік розповідає: до 2008 року їдальня №33 дійсно орендувала в них частину приміщення. Тривало так доки вони не вирішили підвищити вартість оренди. Директор закладу харчування із цим не погоджувалася. Саме тому Федерація профспілок підняла питання стосовно виселення їдальні з приміщення. 

Що кажуть в управлінні праці та соцзахисту

В управлінні комунального майна нам підтвердили, що частина будівлі на Соборній дійсно належить Федерації профспілок. Решта приміщення, де їдальня №33 - на балансі управління праці та соцзахисту населення міськради. Про це ми вже зазначали вище. 

Начальник управління Словян Воронецький каже: на баланс частину будинку їм передали в 2015 році. Договору оренди з їдальнею в них немає. Хоча, за словами керівника, документи на право власності вони мають. На цій підставі вони намагаються провести оцінку приміщення. У планах мають передати його управлінню комунального майна. 

Що каже експерт

Як бути із приватизованим вбудованим майном у їдальні №33? Адже саме через це директорка не хоче залишати приміщення, в якому пропрацювала десятки років й вклала в обладнання чималу суму коштів. З цим питанням ми звернулися до адвоката Андрія Сітнікова.

Експерт каже, що власник будь-якого приміщення має отримувати орендну плату за користування. Якщо цього не відбувається - він може розірвати договір оренди. Якщо документа немає, то він має право на виселення. Приватизація рухомого майна, за словами юриста, не дозволяє претендувати на нерухомість. Тобто на приміщення, в якому перебуває приватизоване обладнання. 

Читайте також: “Будівельний конфлікт” зі сторічною хатою на Шевченка. Позиція власників і думка експерта

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олександр Стаднік

    Як добре ділити, як хтось побудував!!!
  • ЧитачЧитачів

    Не встиг Чекман все місто розпродати.
  • Читач28

    То нехай піднімуть архівні дані з внесками профспілковим та й повернуть майно з тим хто його будував. Думаю багатьом буде цікаво мати дивіденди з цього приміщення в центрі міста де оренда від 300 грн за метр квадратний.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up