У МОЗ назвали продукти, які є головними ворогами серця та розповіли, як запобігти його хворобам.
Хвороби серця є одним з головних причин смертності. До проблем із серцем часто призводить саме неправильне харчування, а саме переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, зловживання висококалорійною їжею, газованими напоями та сіллю.
Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook дала кілька рекомендацій, які допоможуть уникнути проблем із серцем:
Контролюйте розмір порції. Одна порція — це те, що можна з’їсти за раз. Це може бути, наприклад, м’ясо - 60-90 г чи риба - 140 г, молоко - 200 г, йогурт -150 г, сир - 40 г, яйця - 2 штуки, горіхи - жменя.
Їжте більше овочів та фруктів. Рекомендована норма овочів та фруктів — 5 порцій. Одна порція - 80 г свіжих, консервованих або заморожених фруктів та овочів чи 30 г сухофруктів.
Обирайте цільнозернові продукти. "Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини (5 грамів чи більше клітковини в порції), макаронним виробам з борошна грубого помолу".
Зменшуйте споживання шкідливих жирів. Саме надлишок холестерину в крові підвищує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту. Тож, щоб зменшити кількість жирів у раціоні варто обирати пісне м'ясо; відмовитися від маргарину; уникати смаження на рослинній олії; не їсти солодощів, які містять трансжири. "Напис "частково гідрований" у списку інгредієнтів свідчить про наявність трансжирів в продукті.
Зменшуйте кількість солі. Рекомендована добова норма — 5 грамів, що приблизно становить 1 чайну ложку.